Capital.ba

Radišić dobio novu dozvolu za kompleks u centru Banjaluke

11.10.2021. / 15:03

BANJALUKA – Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske izdalo je kompaniji „Grand trade“, u vlasništvu porodice Mile Radišića, novu ekološku dozvolu za stambeno-poslovni kompleks koji gradi u centru Banjaluke.

grand trade

Foto: Capital

„Predmet izdavanja ekološke dozvole nije bila promjena u projektu, već činjenica da je ekološka dozvola izdata 26. decembra 2014. godine prestala da važi, zbog isteka roka na koji je izdata. U skladu sa Zakonom o zaštiti životne sredine „Grand trade“ je pristupio pribavljanju ekološke dozvole“, istakli su u Ministarstvu.

U Rješenju se navodi da se daje ekološka dozvola za projekat urbanog razvoja – kompleks poslovno stambenih objekata omeđenog ulicama: Jovana Dučića, Pave Radana, I Krajiškog korpusa i Vuka Karadžića u Banjaluci.

„Ukupna površina parcela namjenjenih za izgradnju poslovno-stambenog kompleksa iznosi 22.232 metra kvadratna, a u okviru kompleksa se nalaze podzemne garaže na tri nivoa sa 1.556 parking mjesta“, navedeno je u Rješenju Ministarstva.

CAPITAL je objavio da je „Grand trade“ ostao bez ekološke dozvole za navedeni kompleks, te je u obavezi da pribavi novu dozvolu. „Tehničko-ekološki zavod“ Banjaluka uradio je povodom toga Prethodnu procjenu o uticaju na životnu sredinu.

U tom dokumentu se navodi da je za navedenu investiciju preduzeće „Stilling“ Banjaluka izradilo UTU uslove 2007. godine i na osnovu te dokumentacije Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS je 2011. izdalo lokacijske uslove.

Zatim su u septembru 2009. godine dopunjeni UTU uslovi, a po pitanju definisanja faznosti formiranja građevinske parcele.

Međutim, u oktobru prošle godine preduzeće „Radis” Istočno Sarajevo izradilo je izmjenjene UTU uslove na osnovu kojih je Ministarstvo zatim izdalo lokacijske uslove početkom novembra 2020. godine, a koji se odnose na dodatno povećanje spratnosti te izravnanja kaskadnih dijelova objekata nižih etaža sa maksimalno dozvoljenom planiranom spratnošću.

Podsjećamo, Radišić u takozvanom Picinom parku gradi poslovni objekat čiji je dio već kupio M:tel i Lutrija RS.

Uprava za indikretno oporezivanje BiH ne želi ni jedan drugi prostor u Banjaluci osim onog u vlasništvu “Grand Trade-a”, a za koji Radišić traži oko 100 miliona maraka. Da je tako, govori i posljednji dogovor između dvije strane, sklopljen samo nekoliko dana prije isteka roka za odgovor na Radišićevu ponudu, a koja je važila do kraja septembra. Prema novom dogovoru Radišić će sačekati da UIO pronađe novac do kraja ove godine o čemu smo pisali u tekstu Džakula kupuje vrijeme da UIO uzme Radišićevu zgradu.

Radišić je krajem 2013. godine osuđen na tri godine pred Okružnim sudom u Banjaluci zbog toga što je manipulisanjem cijenama Medicinske elektronike, te podstrekavanjem i širenjem lažnih informacija oštetio Republiku Srpsku za više od 550.000 evra. Na izdržavanje kazne zatvora u Kazneno-popravni zavod (KPZ) Tunjice u Banjaluci javio se 18. novembra 2015. godine, i to nakon što je gotovo devet mjeseci bio u bjekstvu. Početkom oktobra 2017. godine pušten je na slobodu.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!