Capital.ba

Račić resurse Komore podredio svom udruženju

15.04.2022. / 14:30

BANJALUKA – Predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić stavio je na raspolaganje ljudske i materijalne kapacitete Komore organizatorima “Jahorina ekonomskog foruma”, koji se održava nakon dvogodišnje pauze.

Goran Račić

Goran Račić i Aleksandar Ljuboja, FOTO: PPKBL

Međutim, Komora od toga neće imati nikakvu direktnu finansijsku korist jer će novac od sponzora i kotizacija ići na račune udruženja građana  “Ekonomski forum”, koje je prije tačno godinu dana osnovao upravo Račić, a čiji je ujedno i predsjednik.

Tako se na kontakt telefone ekonomskog foruma javljaju zaposleni u Komori, a uplate se ugovaraju sa stručnim saradnikom za poslove članarine u Komori.

Za svoj rad oni neće biti dodatno plaćeni jer je Račić kao predsjednik Komore sa udruženjem “Ekonomski forum”, na čijem je čelu, sklopio Sporazum o poslovno tehničkoj saradnji, kojim tako nešto nije predviđeno.

Takođe, treba napomenuti i to da je Područna privredna komora Banjaluka pokrovitelj “Jahorina ekonomskog foruma”.

Račić u tome ne vidi ništa sporno. Na pitanja CAPITAL-a zašto se kao predsjednik Komore nije potrudio da ona organizuje Forum i tako dođe do nekih prihoda, on tvrdi kako drugačije nije moglo da se izvede.

Vama je poznato da se Jahorina ekonomski forum održava od 2016. i da je ovo peti Forum. Naziv, žig i pravo na organizaciju Jahorina ekonomskog foruma je još 2016. registrovan kod Instituta za intelektualno vlasništvo BIH, tako da sa tog aspekta ne može niko drugi osim “Ekonomskog foruma” da organizuje taj događaj. Osim toga, Područna privredna komora Banja Luka, kao dio komorskog sistema i Ekonomski forum su osnovane su kao nevladine i neprofitne organizacije, tako da ostvarivanje profita nije cilj postojanja”, pravda se on.

Inače, pravo na organizaciju Foruma je imalo Udruženje ekonomista Republike Srpske SWOT RS.

Račiću niko nije branio da kao predsjednik Komore, a ne kao predsjednik Udruženja traži to pravo, ali to ipak nije uradio.

Na pitanje da li će PPKRS imati bilo kakve finansijske benefite od predstojećeg Foruma, on kaže da je Komora dobila priliku da bez naknade, promoviše svoje aktivnosti, jubilej 30 godina postojanja, projekte koje realizuje i predstavi svoj Centar za digitalnu transformaciju, a što predstavlja finansijsku korist za Komoru.

Pored toga, Ekonomski forum obezbjeđuje i pokriva troškove smještaja i kotizacija za predstavnike Komore koju učestvuju na panelima i koji prisustvuju Forumu, kao i gostima koje Komora pozove iz partnerskih komora da prisustvuju i učestvuju na Forumu”, kaže Račić.

On nam je otkrio i kako je Programom rada Područne privredne komore koji je usvojila Skupština Komore, predviđeno aktivno učešće u organizaciji i realizaciji Jahorina ekonomskog foruma.

S tim u vezi, sve aktivnosti koje se obavljaju u svrhu podrške „Jahorina ekonomskom forumu“ predstavljaju redovne aktivnosti zaposlenih u Komori, kao i za „Samit energetike Trebinje“ ili poslovni događaj koji organizuje Udruženje mladih ekonomista ili poslovni forum sa dijasporom koji smo prošle sedmice organizovali u saradnji sa Udruženjem Korijeni Banja Luka, gdje je bilo preko 100 učesnika”, smatra on.

Sve odgovore na naša pitanja koja smo mu uputili možete pogledati OVDJE. 

Inače,  organizacija “Jahorina ekonomskog foruma 2022” je prvi projekat Račićevog udruženja “Ekonomski forum”.

SWOT RS: Nemamo ništa sa organizacijom Foruma

Iz Udruženje ekonomista Republike Srpske SWOT RS sa ciljem razjašnjenja situacije oko organizacije događaja kažu da oni ni na koji način u njoj ne učestvuju.  “Upravni odbor je 2020. godine zbog epidemiološke situacije donio odluku da udruženje neće organizovati velike poslovne događaje, a zbog situacije u Ukrajini i dalje stoji pri toj odluci. Istom odlukom ustupili smo pravo organizovanja nevladinoj organizaciji “Ekonomski forum” i na njih prenijeli sva prava i obaveze, tako da nemamo nikakve veze sa organizacijom”, kazao je predsjednik Udruženja Saša Grabovac.

Bez obzira na tu činjenicu Vlada i Predsjednik Republike Srpske, kao i Savjet ministara BiH su pristali da budu institucionalni pokrovitelji događanja.

Interesovalo nas je na koji način su podržali Forum i kojim referencama su se vodili kada su odlučili da budu pokrovitelji, ali na naša pitanja koja smo im uputili prošle sedmice nisu odgovorili.

Račić tvrdi da mu nijedna od navedenih institucija nije uplatila novac.

Inače, treba reći da je cijena kotizacije po učesniku 545 maraka bez PDV-a a uključuje prisustvo na panelima, radne i promotivne materijale, ručak i kafe osvježenja u pauzama.

U cijene kotizacije ne ulaze troškovi smještaja, koji učesnici moraju sami obezbjediti.

Što se tiče ponuda za sponzorstvo, generalni sponzor se može postati uplatom od 80.000 maraka, zlatni sa 60.000 KM, a srebrni ukoliko izdvojite 40.000 KM.

Takođe, ukoliko neko želi biti sponzor panela, mora platiti 16.000 KM, isto toliko ako odluči da bude sponzor ručka, dok će i zabava imati svog sponzora,  koji će morati da izdvoji 10.000 KM.

Zauzvrat, proporcionalno visini uplaćenog novca im se nude kotizacije, smještaj, štandovi.

Iako je do održavanja “Ekonomskog foruma”, koji se u medijima najavljuje pretenciozno kao „najveći poslovni događaj u RS i BiH“, ostalo tek desetak dana, za pojedine panele su poznati samo moderatori, a za pojedine panele su tek određena imena, odnosno nema ni moderatora ni učesnika.

CAPITAL: Dejan Tovilović

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Račić resurse Komore podredio svom udruženju

  1. Znam ih jako dobro.

   Veća fukara od gorana (namjerno malim slovom) jeste jedino brat mu dalibor (namjerno malim slovom).

   • Sanja

    Koliko su Dalibor i Goran Račić ostali dužni kredita za Stirokard Srbac i poreza 1,5 miliona maraka Poreskoj upravi RS.

  2. komentator

   Pa dobro, nije ovo prva NVO koja će se namlatiti para uz amanet vlasti. Ovo je čak prilično inovativno, ne moraš uložiti baš ništa, privreda ionako finansira rad komore, a svi koji misle da su nešto važni na ekonomskom planu će platiti pikslu i doći da čuju Zoru i ostale eksperte. Račić je napokon našao biznis koji ne može propasti, za razliku od ranijih pokušaja. Na kraju, NVO nema profit, nego “višak prihoda nad rashodima” :)