Capital.ba

Putovanje po Balkanu samo sa ličnom kartom

11.02.2021. / 12:27

BANJALUKA – Stanovnici Zapadnog Balkana od 1. januara naredne godine će uz ličnu kartu moći da putuju i do tri mjeseca borave u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Kosovu, Albaniji, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji.

Sporazumom o slobodi kretanja

FOTO: Pixabay

Predviđeno je to regionalnim Sporazumom o slobodi kretanja i boravka građana, a kojem je prethodilo niz sastanaka i inicijativa na temu regionalne integracije. Ovu ideju je do sada najviše zagovarala Srbija kroz “Mini Šengen”, a koju su podržale i ostale zemlje.

U sporazumu se navodi kako će zemlje potpisnice pojednostaviti administrativne postupke za ulazak, prelazak i kratak boravak građana sa ličnom kartom.

Sve što će onome ko želi da putuje u ove zemlje biti potrebno je važeća lična karta sa rokom važenja od najmanje tri mjeseca, pod uslovom da nema zabranu ulaska i boravka te da ne predstavlja opasnost po bezbjednost i zdravlje.

Države će razmijeniti primjerke biometrijskih lični karti najkasnije mjesec dana prije stupanja na snagu ovog Sporazuma.

Prilikom ulaska i prelaska preko teritorije jedne od Strana vršiće se obavezno elektronsko očitavanje važećeg biometrijskog ličnog dokumenta, kao i evidentiranje podataka o obavljenoj graničnoj kontroli za sve građane drugih Strana”, navodi se u dokumentu.

U slučaju izmjene, ukidanja ili uvođenja novih vrsta biometrijskih ličnih karti zemlje će o tome jedna drugu obavještavati, a elektronskim putem će razmjenjivati podatke o biometrijskim ličnim dokumentima koji su proglašeni nevažećim.

U Sporazumu je predviđeno i uspostavljanje komisije koja će imati zadatak da organizuje, koordiniše i prati aktivnosti vezane za njegovu primjenu. Sastajaće se najmanje jednom godišnje i svakih šest mjeseci podnositi izvještaj o primjeni Sporazuma.

Strane su saglasne da svaki spor koji proističe iz primjene ovog Sporazuma razmatraju na nivou Komisije”, stoji u Sporazumu.

CAPITAL: D. T.

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!