Capital.ba

Prosječan prinos pšenice u Srbiji četiri do 4,5 tona

07.07.2011. / 13:28

NOVI SAD, Srbislav Denčić, ekspert za strna žita na novosadskom Institutu za ratarstvo i povrtarstvo, kaže da je pšenica požnjevena s polovine zasijanih površina u Srbiji, kao i da su prinosi i kvalitet zrna veoma dobri.

“Na nivou republike prosječan prinos pšenice je oko četiri tone, dok je u Vojvodini 4,5 tone po jednom hektaru. S nekih njiva žeteoci su skidali čak i po osma tona hljebnog žita s jednog hektara”, rekao je Denčić novinarima u Novom Sadu.

On kaže da su rekordni prinosi ostvareni  novosadskim sortama pšenice, kao što su “simonida”, “arija”, “zvezdana” i “novosadska 40s”.

Povoljni vremenski uslovi u toku čitavog proizvodnog ciklusa omogućili su da tehnološki kvalitet pšenice novosadskih sorti, koje inače zauzimaju više od 80 odsto površina u Srbiji, bude ove godine izvanredan.

Prema njegovom mišljenju, blaga zima i ostali povoljni uslovi uticali su da kvalitet pšeničnog zrna ove godine bude na izuzetnom nivou.

“Blaga zima, dovoljno vlage u aprilu i idealni uslovi u fazi nalivanja zrna obezbijedili su pšenici da formira proteine, kompleks ugljenih hidrata, tako da će kvalitet zrna biti odličan”, istakao je Denčić.

U Srbiji je jesenas pšenicom zasijano  480.000 hektara, a očekuje se da ukupan rod pšenice bude oko dva miliona tona.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!