Capital.ba

Proizvodnja za ino kupca

27.10.2007. / 7:20

UŽICE, Pet godina nakon privatizacije, Valjaonica aluminijuma u Sevojnu, višestruko je povećala proizvodnju, dok je produktivnost čak osam puta veća. Zaokružen je obavezni investicioni ciklus, a 95 odsto proizvodnje plasira se na inostrano tržište i to najviše u zemlje EU. Sa deviznim prilivom od 52,9 miliona evra koliko je ostvareno za devet meseci ove godine, fabrika je i dalje među najvećim domaćim izvoznicima. Da je rječ o uspešnoj privatizaciji (većinski vlasnik Impol iz Slovenačke Bistrice) govori i podatak na koji je ukazao generalni direktor Impol-Sevala a. d. Sevojno Ninko Tešić, da je od 13.596 tona u 2002. godini, proizvodnja u ovoj godini dostigla 47.104 tona.
 – Vrijednost akcija sevojničke fabrike aluminijuma za pet godina povećana je 3,6 puta, a kretanja na berzi idu na ruku akcionarima. Mi ćemo nastojati da od dobiti isplatimo bar dio dividende, mada bi najveći dio dobiti trebalo uložiti u razvoj fabrike – kaže Jernej Čokl, predsjednik Uprave Impola.
S druge strane Ninko Tešić, generalni direktor Impol Sevala, podsjeća da je fabrika u trenutku privatizacije imala više od 11 miliona evra gubitaka, da je u međuvremenu vratila oko milion evra. “Taj dug bi trebalo da bude pokriveni tek krajem naredne godine, i nakon toga možemo da govorimo o podeli dividende”, tvrdi Tešić i dodaje da će o tome ipak odlučiti Skupština akcionara.
 
– Većinski vlasnik valjaonice je za pet godina ne samo realizovao obavezni investicioni ciklus, već je obim investicija od 34 miliona evra tri puta nadmašio obaveze iz kupoprodajnog ugovora. Imamo 740 zaposlenih, što je optimalni broj za sadašnji obim proizvodnje, a prosečne neto-plate za devet meseci ove godine bile su 34.205 dinara, što je iznad republičkog prosjeka. Povodom obelježavanja 32 godine postojanja naše fabrike, svim zaposlenima isplaćeno je po 10.000 dinara. Nadamo se da ćemo uskoro rješiti i problem neodgovarajuće starosne strukture, jer realno je očekivati da će stariji radnici otići u penziju što će otvoriti prostor za zapošljavanje mladih ljudi – kaže Tešić.
Jernej Čokl, predsednik Uprave Impola, ukazuje na činjenicu da je sevojničko preduzeće od nekada tehnološki zastarjele fabrike sa niskom produktivnošću, pet godina posle privatizacije “izraslo u savremenu fabriku koja može da ostvari zaradu i na zapadnom tržištu”.
– Nismo mjenjali menadžment, jer smo vjerovali u ljude u Srbiji i zbog toga su postignuti pomenuti rezultati. Mislim da je privatizacija Valjaonice aluminijuma u Sevojnu jedna od najuspešnijih kupovina slovenačkih investitora u Srbiji i naš zajednički cilj je da što više izvezemo na zapadno tržište.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!