Capital.ba

proizvedeno 3.700 tona ribe u BiH, a kapacitet 13.000 tona

23.01.2019. / 7:30

SARAJEVO, Ukupna proizvodnja konzumne ribe u 2017. godini u BiH iznosila je 3.761 tonu, od čega se 81 odsto odnosi na uzgoj pastrmke, a kapaciteti za proizvodnju svih vrsta ribe u BiH procjenjuju na oko 13.000 tona, navedeno je u informaciji koju je danas usvojio Savjet ministara u tehničkom mandatu.


U ovoj oblasti ima prostora za unapređenje, a riba i riblji proizvodi su jedan od strateških proizvoda animalnog porijekla koje BiH može izvoziti u EU, saopšteno je iz Savjet ministara.

Na sjednici je usvojena informacija Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa o preduzimanju aktivnosti na usklađivanju domaćeg zakonodavstva i sprovođenju “avija” za oblast ribarstva i akvakulture.

Ministarstvo će u narednom periodu biti fokusirano na harmonizaciju propisa, promociji ove privredne grane, apliciranju za međunarodne fondove za razvoj istraživačke infrastrukture, poboljšanju unutrašnje koordinacije i kontrole, te unapređenju međunarodne saradnje.

Savjet ministara u tehničkom mandatu danas je na prijedlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa donio Odluku o nepreferencijalnom porijeklu robe s ciljem zaštite privrednika i javnog interesa.

Donošenjem ove odluke želi se obezbijediti da svi učesnici u postupku imaju tačno utvrđena prava, obaveze i odgovornosti, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Odlukom se, između ostalog, propisuju uslovi i postupak za sticanje nepreferencijalnog porijekla robe, potrebna dokumentacija, administrativna saradnja, te kontrola i nadzor.

Ova odluka polazi od Zakona carinskoj politici u BiH, propisa EU koji regulišu ovu oblast, pravila Svjetske trgovinske organizacije i smjernica Svjetske carinske organizacije, navodi se u saopštenju.

Savjet ministara usvojio je Informaciju o koordinaciji i usklađivanju procedura za ispunjavanje međunarodnih obaveza i trgovinskih standarda u vezi sa Uredbom o drvetu Evropskog parlamenta o utvrđivanju obaveza privrednih subjekata koji stavljaju u promet drvo i proizvode od drveta.

U Informaciji Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa navodi se da je više od polovine šuma u BiH sertifikovano.

Šest javnih šumsko-privrednih preduzeća posjeduje FSC FM/COC sertifikate, dok su ostala preduzeća u fazi pripreme za sertifikaciju šuma ili planiraju da uđu u ovaj proces.

Sertifikacija šuma u BiH evidentno je dovelo do rasta izvoza drvnog sektora koji ostvaruje pozitivni trgovinski bilans i u ukupnom izvozu BiH učestvuje sa 12 odsto, dodaje se u saopštenju.

Ovaj sektor izvozno je orijentisan i ostvaruje suficit u međunarodnoj razmjeni sa stalnim trendom povećanja izvoza i ubraja se u najznačajnije izvoznike BiH.

U 2016. godini izvoz ovog sektora iznosio je 1.188.865.450 KM, što je za 12,1 odsto više nego 2015. godine, a u 2017. godini povećan je za 9,2 odsto i dosegao je 1.297.918.763 KM, navodi se u saopštenju.

Usvojena je i Informacija Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa o preduzetim mjerama u oblasti politike poljoprivrednog zemljišta u kojoj se navodi da postoje značajni razvojni potencijali u ovoj oblasti, te se nastavljaju aktivnosti za njeno unapređenje.

Poljoprivredno zemljište u BiH je primarni prirodni resurs, ukupno zasijane površine u prosjeku iznose oko 530.000 hektara, a od toga su ugari i neobrađene oranice oko 480.000 hektara, navodi se u saopštenju.

Prema statističkim podacima za 2017. godinu, u proljećnoj sjetvi je zasijano 526.554 hektara, a u jesenjoj 118.667 hektara, što je za 7.586 hektara ili sedam odsto više nego u prethodnoj godini.

U strukturi zasijanih površina oko 60 odsto je zasijano žitaricama, 24 odsto krmnim biljem, 13 odsto povrćem, dva odsto industrijskim biljem, a na oko jedan odsto površina su jagode i maline, dok je na 0,2 odsto površina zasijano aromatično, začinsko i medicinsko bilje. Srna

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!