Capital.ba

Program koji definiše prioritete ekonomskih reformi Srbije

03.10.2015. / 6:40

beogradBEOGRAD, Cilj Programa ekonomskih reformi (ERP) je definisanje razvojnih prioriteta Srbije u periodu od 2016. do 2018. godine, ocijenjeno je juče na okruglom stolu posvećenom ovoj temi, koji su organizovali Ministarstvo finansija, predstavnici Evropske komisije i OECD.

Ministar finansija Srbije Dušan Vujović rekao je na otvaranju skupa da će ovaj program poboljšati način planiranja i realizacije krupnih projekata, a unaprediće se i način sagledavanja potrebnih resursa i planiranih i očekivanih rezultata.

“Definisanjem prioriteta omogućavamo jasnu sliku šta su naše želje i koji je najbolji način da ih svedemo u okvire koji su nam raspoloživi sa stanovišta budžeta za narednu godinu i sredstava koje možemo da privučemo iz inostranstva kao i sa stanovišta rokova i kapaciteta”, rekao je ministar.

On je dodao da novi format dokumenta ne bi trebalo da bude duži od 80 strana i naglašava potrebu jasnog definisanja manjeg broja (najviše 10 ) prioriteta koji će biti realizovani.

Sektorske reforme koje u ovom ciklusu izrade Programa budu identifikovane i potvrđene od strane Vlade Srbije, imaće prioritet u finansiranju iz nacionalnih izvora, sredstava razvojne pomoći uključujući sredstva iz Instrumenata za predpristupnu pomoć Evropske unije (IPA) i sredstava međunarodnih finansijskih institucija, navedeno je u saopštenju Ministarstva finansija.

Metodologija pripreme ovog Programa je unapređena u odnosu na prošlu godinu i zahtjeva bolju povezanost makro-fiskalnog okvira i sektorskih mjera kojima se sprovode prioritetne strukturne reforme u Srbiji.

Osim toga, ERP će u cjelosti uvažavati ključne elemente Fiskalne srtategije za period 2016-2018. godine kako u pogledu projektovane dinamike privrednog rasta tako i u domenu raspoloživih finansijskih i drugih resursa, istaknuto je u saopštenju.

Imajući u vidu da je Program jedan od zahtjeva EU u procesu pridruživanja zemalja kandidata za članstvo, u njegovu pripremu su uključeni predstavnici OECD, kako bi pomogli u analizi oblasti i sektora koji treba da budu obuhvaćeni ovim programom.

U ovom ciklusu je dogovoreno aktivno uključivanje Sekretarijata za javne politike sa namjerom da tokom oktobra, u saradnji sa koordinatorima za izradu Programa iz nadležnih ministarstava sarađuje na pripremi i definisanju sektorskih prijedloga i mjera.

Srbija je u obavezi da, kao zemlja kandidat za članstvo u EU, dostavi Program najkasnije do početka naredne godine, navedeno je u saopštenju Ministarstva finansija. Tanjug

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!