Capital.ba

Priznato 6,2 miliona KM potraživanja prema „Žitoprometu“

25.02.2020. / 16:56

BIJELJINA – Stečajni upravnik bijeljinskog „Žitoprometa“ Aleksandar Vićanović od ukupno prijavljenih 12.964.978 KM, priznao je 6.286.627 KM potraživanja prema toj firmi, istaknuto je danas nakon ispitnog ročišta u Okružnom privrednom sudu u Bijeljini.

Zitopromet

Advokat „Pavgorda“, firme koja je otkupila značajan dio potraživanja, Miloš Stevanović izjavio je da je na ispitnom ročištu došlo do takozvanog „dupliranja“ potraživanja od strane Poreske uprave RS, Fonda zdravstva RS i Fonda PIO, što je stečajni sudija Dragan Mitrović uočio i doveo je ispitno ročište uspješno do kraja.

„Očekujemo da će se sa naknadnim prijavama potraživanja  doći od cifre od sedam miliona KM ukupno priznatih potraživanja, sa kamatama. Imovina „Žitoprometa“ je procijenjena na iznos od oko 11.568.000 miliona KM, te očekujemo da će stečaj uspješno biti doveden do kraja“, izjavio je Stevanović.

Dodao je da je Miroslava Pavlović, supruga Slobodana Pavlovića, prijavila potraživanje od 365.000 KM na ime razlučnog prava, posredstvom advokata Blagiše Lukića.

„U pitanju je pravo koje ona ima na nekretnini, te je sud dozvolio da se njeno potraživanje izmiri na nekretnini koja se nalazi u krugu „Žitoprometa“. Fond zdravstva RS je tražio da im se isplati 420.000 KM. Stečajni upravnik je osporio većinu pristiglih potraživanja i prijava vezanih za otkupljenu pšenicu, kukuruz i druge žitarice. Tražioci nisu imali adekvatnu dokumentaciju. Dostavljali su otkupne listove sa jednim potpisom ili su dostavljali nepotpisanu dokumentaciju. Oni će imati mogućnost da se namire u parničnim postupcima“, istakao je Stevanović.

Kompaniji „Pavgord“ iz Foče priznato je razlučno pravo u iznosu od 4.833.000 KM, jer je „Žitopromet“ ranije bio žirant za kredite povezanih pravnih lica Slobodana Pavlovića, tako da je stečajni sudija dozvolio namirenje „Pavgorda“ na imovini „Vanekov mlin“ u užem centru grada.

Prilikom prijave potraživanja i brat Slobodana Pavlovića, Žarko Pavlović podnio je prijavu da mu se isplati oko 40.000 KM na ime otkupljene pšenice, ali je njegovo potraživanje odbijeno, jer otkupni listovi nisu potpisani na ispravan način. On će kroz parnicu moći da pokuša da namiri svoje potraživanje.

Sarajevskoj BBI banci je priznato potraživanje u iznosu od 517.000 KM i priznato joj je pravo da se namiri na jednoj od nekretnina „Žitoprometa“, a to je restoran „Čikago“ u užem centru Bijeljine.

Poreska uprava RS je prijavila potraživanje u ukupnom iznosu od oko 599.000 KM.

Stečajni upravnik Aleksandar Vićanović je najavio tužbe protiv Poreske uprave RS, u smislu poništavanja zakonskih hipoteka, u domenu potencijalnog oštećenja povjerilaca.

Naime konstatovano je da je Poreska uprava RS upisala zakonske hipoteke nakon što je došlo do blokade žiro – računa „Žitoprometa“.

Vićanović je istakao da se na taj način favorizovalo izmirenje samo jednog povjerioca, tako da su ostali povjerioci ostali neizmireni.

„Što se tiče nekretnina u Hrvatskoj, u pitanju je ljetovalište u Hrvatskoj, koje su ranije koristili radnici „Žitoprometa“, na ispitnom ročištu su se pojavili predstavnici porodice Budin, koji su tražili da se ta nekretnina isključi iz stečajne mase. To nije bilo moguće, jer je IRB RS osporio tu mogućnost“, rekao je Stevanović, istakavši da očekuje da uskoro „Pavgord“ uđe u „Žitopromet“ i da ponovo pokrene proizvodnju.

Najavljeno je da će bivši radnici imati prednost pri zapošljavanju, kao i osobe sa invaliditetom.

Danas je formiran i Odbor povjerilaca preduzeća „Žitopromet“ u stečaju. Za predsjednika Odbora izabran je radnik Dušan Tomić, a članovi  odbora su Gordan Pavlović, vlasnik „Pavgorda“, koji je otkupio značajan dio potraživanja, dok je treći član odbora Dejan Kovačević, koji zastupa male povjerioce.

Dušan Tomić, predsjednik Odbora povjerilaca izrazio je uvjerenje da će firma „Pavgord“ u najskorije vrijeme ponovo pokrenuti proizvodnju u „Žitoprometu“.

„Naravno, svjesni smo da se proizvodnja ne može pokrenuti za mjesec do dva, ali će od prvog marta u „Žitopromet“ ući nekoliko radnika koji će početi raščišćavanje kruga preduzeća“, istakao je Tomić.

CAPITAL: LJ.LJ.

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!