Capital.ba

Preokret: Litvanci na strani „Alumine“ u sporu od 14,8 miliona evra

16.11.2019. / 14:54

ZVORNIK – „Alumina“ Zvornik tužila je UAB „Baltios Stiklas“ tražeći poništenje ugovora vrijednosti 14,8 miliona evra, a podršku su joj dali i Mindaugas Kazakevičius i Martynas Ugianskis, nekadašnji članovi upravnih organa zvorničke fabrike, saznaje portal CAPITAL.

preuzimanje alumine

Pomenuta litvanska firma tužila je ranije „Aluminu“ koja je sada uzvratila protivtužbom za priznavanje ugovora ništavim i nevažećim.

Kao umješači navedeni su Fabrika glinice (FG) „Birač“, Mindaugas Kazakevičius i Martynas Ugianskis, vidljivo je iz dopisa sudu koji je u posjedu CAPITAL-a.

Pravnici ističu da to što su dvojica Litvanaca navedeni kao umješači znači da su na strani „Alumine“ te imaju interes da ona dobije spor. Litvanci će sudu morati dokazati zašto imaju interes da budu umješači u ovom sporu na strani „Alumine“.

Mindaugas Kazakevičius je bio direktor „Alumine“ a Martynas Ugianskis predsjednik Upravnog odbora FG “Birač”, “Mehanike”, “Alumine” i “Birač Energa”.

MUP Republike Srpske je 2013. godine podnio dva izvještaja za nezakonitosti počinjene u FG “Birač” u Zvorniku a među osumnjičenim su bili i Kazakevičius i Ugianskis.

Jedan od izvještaja odnosio se upravo na ugovor „Baltio stiklas“ – „Alumina“ i sumnju u pranje novca od strane Litvanaca.

Naime, firme “Birač”, “Birač Europe”, te “Alumina” dale su garancije Ukio banci da će “Boslita ir Ko UAB” i “Baltios stiklas” vratiti kredit od 14,6 miliona evra.

Taj novac je dat kao kredit za izgradnju linije za proizvodnju tegli u zvorničkoj “Alumini”.

Prema izvještaju MUP-a  Kazakevičius  je prekoračio granice svojih ovlašćenja te potpisao Dopunski ugovor (Novaciju) te je obaveza „Baltios Stiklas“ da uplati avans „Alumini“ za opremanje nove proizvodne linije u iznosu od 14,6 miliona evra zamjenjuje obavezom „Baltios Stiklasa“ da preduzeću „Alimina“  ova sredstva uplati kao zajam.

Kazakevičius je zatim novčana sredstva dobijena po osnovu zajma putem povezanih preduzeća uplatio  preduzećima u Litvaniji „E Way LLC“,„AB Balkan investu „AB Kauno tiekimas Filiasa“ ,„AB Kuno Tiekimasu“, „UAB Balkan investu“, „AB kauno tiekimsu Filijals i „Viwside Market inc“.

FG „Birač“: Poništiti ugovore

FG „Birač“, koja je vlasnik „Alumine“, obavijestila je, kao umješač, Okružni sud u Viljnusu u Litvaniji da je saglasna sa protivtužbom „Alumine“ i od suda zatražila da oglasi  apsolutno ništavim Ugovor o opremanju nove proizvodne linije za proizvodnju staklenog posuđa zaključenom između UAB „Baltios stiklas“ i „Alumine“, kao i da oglasi nevažećim sve odredbe ugovora kao i sam Ugovor od 24.11.2011 godine.

Zatražili su i da sud proglasi ništavim/nevažećim Dodatni ugovor (novaciju) zaključenu među prethodno navedenim  ugovornim stranama, da oglasi ništavim i nevažećim ugovor koji se tiče izdavanja jedne trasirane sopstvene mjenice bez protesta koju je izdala Alumina.

FG „Birač“ traži od suda u Litvaniji i da utvrdi ništavim i bez pravnog dejstva Obavezu o izmirenju zaduženja od 07.12.2012 godine koju je zaključio Vladimir Romanov,Olga Gončaruk,UAB „Ukio banko investicine grupe“, „Birač Europe“ i „Birač“ Zvornik i „Alumine“.

„FG Birač“ traži i da sud primjeni restituciju i obaveže UAB“Baltios stiklas“ na naknadu iznosa od 216.508 evra u korist „Alumine“ u svrhu plaćanja po Obavezi o izmirenju zaduženja od 07.12.2012 godine.

Traži se i da se Litvaci obavežu na plaćanje procesne kamate u iznosu od šest odsto na godišnjem nivou u korist „Alumine“ i to od dana podnošenja protivtužbe do momenta ispiunjenja obaveze po sudskoj odluci, kao i da nadoknade troškove parničnog postupka.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Preokret: Litvanci na strani „Alumine“ u sporu od 14,8 miliona evra

  1. Vidis ti to

   Gledala sam s koma plava…

  2. Ko je ko i ko s kim

   Nedostupni organima gonjenja , dostupni stečajnom upravniku i Matiću , zato su i dopustili da sud donese presudu zbog propuštanja u predmetu protiv Ugianskisa koju su formalno podnili za vraćanje uzetog avansa od 200.000,00 KM .

  3. Somun

   Nešto ovdje ne štima. Ne može tužilac predlagati umješače. Umješači se sami miješaju ako imaju pravni interes i ako to sud u toku trajanja postupka dozvoli. Da li su se možda umješači umiješali još u toku trajanja postupka po tužbi Litvanaca. Da li je to novinar pogriješio u interpretaciji ili su pogriješili advokati Alumine iz Litvanije. Prije će biti ovo prvo.