Capital.ba

Pred ministrima BiH zaduženje Autoputeva RS za 70 miliona evra

05.11.2018. / 7:30

SARAJEVO – Sjednica Savjeta ministara, koja je do sada dva puta odgađana zbog nedolaska ministara iz reda hrvatskog naroda, trebalo bi da bude održana danas.

Na internet stranici Savjeta ministara navodi se da bi na sjednici trebalo da bude razmatren Prijedlog odluke o izdavanju garancije BiH po Ugovoru o zajmu za Koridor “Pet ce” u Republici Srpskoj između Javnog preduzeća “Auto-putevi Republike Srpske” i Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 70 miliona evra.

U odluci je istaknuto da su uslovi zajma rok otplate 15 godina, uključujući tri godine grejs perioda i otplata u 24 jednake polugodišnje rate.

BiH kao davalac garancije zaključila je ugovor o garanciji o obezbjeđenju sredstava radi ispunjenja obaveza iz ugovora između BiH i Republike Srpske koji je potpisan 11. jula.

U obrazloženju odluke precizirano je da će se zaključenim ugovorom o garanciji između BiH i EBRD od 5. januara pomoći preduzeću “Auto-putevi Republike Srpske” u izgradnji dvije petlje na auto-putu, Johovac /Tovira/ i Rudanka /Kostajnica/, i dionice auto-puta u dužini oko šest kilometara između te dvije petlje, plus prilazni put sa dvije trake dužine oko jedan kilometar za povezivanje sa postojeđim magistralnim putem, uključujući prelaz preko rijeke Bosne.

Navedeno je i da bi izgradnja dijela Koridora “Pet-ce” kroz Republiku Srpsku u tehničkom i ekonomskom smislu obezbijedila kontinuitet izgradnje mreže auto-puteva, a u funkcionalnom smislu izgradnju dvije petlje.

Prva petlja Johovac je spoj dva auto-puta Banjaluka-Doboj i Koridora “Pet ce”, dok je druga petlja Rudanka izlaz s auto-puta na magistralni put Banjaluka-Doboj, čime bi izgrađene dionice auto-puteva postale funkcionalnije.

Na dnevnom redu sjednice je i informacija o stanju u oblasti migracija u BiH u vezi sa povećanim prilivom migranata u BiH.

Pred ministrima će se naći informacija o stanju javne zaduženosti BiH na dan 30. jun ove godine i informacija o kretanju makroekonomskih pokazatelja za period januar-juli ove godine.

Na sjednici će biti riječi o prijedlogu odluke o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određene robe do 31. decembra 2019. godine.

Savjet ministara razmotriće prijedlog strategije protivminskog djelovanja BiH 2018-2025, sa prijedlogom finansijskog plana za sprovođenje strategije i informaciju o godišnjem planu obuke i vježbi pripadnika i jedinica Oružanih snaga BiH u inostranstvu za 2019. godinu. Srna

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!