Capital.ba

Potrošili 1,8 miliona KM, a obučili 18 kadeta

01.08.2012. / 9:05

MOSTAR, Agencija za školovanje i stručno usavršavanje kadrova BiH prošle godine potrošila je 1.879.938 KM, a u Izvještaju o radu naveli su da su odškolovali samo 18 polaznika.

Ova agencija, koja je prošle godine primila 13 novih radnika, na kraju 2011. godine imala je ukupno 43 zaposlenih, a na plate je potrošila 1.000.278 KM, dok se na naknade odnosilo 181.288 KM, pokazalo je istraživanje “Nezavisnih novina”.

Ukupni izdaci za putne troškove prošle godine bili su 17.874 KM, a samo na troškove dnevnica u inostranstvu isplaćeno je 4.342 KM. Izdaci za telefonske i poštanske uluge iznosili su 16.548 KM.

Troškovi za nabavku materijala iznosili su 172.520 KM, a najznačajniji izdaci bili su nabavka platna, uniformi i odjeće što je poreske obveznike koštalo 85.564 KM. Za troškove sitnog inventara izdvojeno je 28.448 KM, dok je za ostali potrošni materijal potrošeno 14.688 KM.
Izdaci u vezi sa upotrebom službenih vozila iznosili su 42.719 KM, a najznačajniji su za troškove goriva i to čak 28.645 KM.

Iznajmljivanje poslovnog prostora Agenciju je koštalo 75.000 KM, dok je za tekuće održavanje zgrada i opreme koštalo 233.439 KM.

Ugovorene usluge Agencija je platila čak 73.159 KM, a najznačajniji troškovi bili su usluge reprezentacije na koju je potrošeno 17.441 KM, zatim na odnose s javnošću, troškove štampanja i slično.

Za ugovore o djelu potrošeno je 13.940 KM, a tokom cijele prošle godine službenik Ministarstva finansija i trezora BiH bio je angažovan za pružanje usluga finansijskog savjetovanja uz mjesečnu naknadu od 300 KM, na šta je Kancelarija za reviziju skrenula posebnu pažnju.

Član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost parlamenta BiH Staša Košarac kaže da generalno agencije, a time i ova agencija, nisu dale željene rezultate. “Mnogi koji počnu da rade u agencijama na nivou BiH to doživljavaju kao sigurnu kuću i da im niko ništa ne može. Građani BiH puno plaćaju te agencije, a između ostalih i Agenciju za stručno usavršavanje i školovanje kadrova čiji je rad neefikasan”, napomenuo je Košarac.

Portparol Agencije Željka Šunjić ističe da je potrebno otkloniti pogrešno mišljenje da Agencija vrši prijem kandidata koji će biti školovani, te da dinamika njihovog prijema zavisi od potrebe policijskih tijela u BiH.

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!