Capital.ba

“Pošte Srpske” u minusu zbog novog zapošljavanja

05.05.2017. / 15:19

BANJALUKA, „Pošte Srpske“ su prvi kvartal završile sa gubitkom od 1,1 milion KM zbog novog zapošljavanja, pada prihoda od 737.000 KM i rasta rashoda od 738.000 KM.

Direktorica „Pošta Srpske“ Jasminka Krivkokuća negativan finansijski rezultat pravda time što je primljeno 33 novih radnika od 2015. godine do danas zbog uvođenja i razvijanja novih usluga, poput brze pošte, ali i povećanog broja onih koji su završili na bolovanju.

“U prvom kvartalu ove godine imali smo 2.287 radnika, a Pravilnikom je predviđeno 2.298 pa želimo da zadržimo približno isti broj kao krajem prošle godine. Obim usluga je u stalnom porastu, a više od 30 odsto radnika ima više od 50 godina, povećanje broja radnika od oko jedan odsto nije toliko značajno”, dodala je.

Kako je Poreska uprava RS račune „Pošta Srpske“ blokirala nekoliko puta prošle godine istakla je da je preduzeće uspjelo da plati 817.000 KM poreza, ali je i podsjetila da je budžetskim korisnicima naplaćen veći dio potraživanja od oko 14,5 miliona KM putem razmjene naloga. Međutim, ta naplata se desila nakon valutnog roka, što je uzrokovalo kašnjenja u izmirivanju obaveza prema PU RS.

„U 2017. godini nije bilo blokada računa. U slučaju daljeg ugrožavanja likvidnosti preduzeća za očekivati je nove blokade, što će uzrokovati nove troškove za Pošte kroz zatezne kamate i troškove postupka“, istakla je Krivokuća.

Komentarišući najnoviji revizorski izvještaj u kojem se napominje da su kratkoročne obaveze „Pošta“ veće od njihove tekuće imovine za više od 5,5 miliona KM istakla je da je eksterna revizija u martu, uz pozitivno mišljenje, skrenula pažnju da „Pošte“ ne posjeduju dokaze o vlasništvu nad pojedinim nekretninama.

„Usklađivanje evidencija sa zemljišnim knjigama je u toku. Bitno je i napomenuti da su „Pošte“ tržišno orijentisane, a da nikada nisu ostvarile subvencije i dotacije po bilo kojem osnovu, iako je Zakon o poštanskim uslugama RS definisao tu mogućnost. Od ukupne poštanske mreže, koju čini 226 poslovnica, njih 88 je poslovnu godinu završilo sa ukupnim gubitkom od oko 850.000 KM. One funkcionišu na neprofitabilnim područjima pa bi, u saradnji s nadležnima, trebalo preispitati njihovu opravdanost“, zaključila je Krivokuća.

CAPITAL: Ž. Gauk      

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Komentari na članak: “Pošte Srpske” u minusu zbog novog zapošljavanja

  1. Posta

    Rekordna dobit Pošte Srbije u 2016. godini
    Pošta Srbije je u 2016. godini ostvarila ukupni prihod u iznosu od 26,63 milijarde dinara, dok su ukupni rashodi bili 22,75 milijardi, čime je, nakon odbijanja poreza, obezbeđen neto dobitak od 3,47 milijardi dinara.

  2. Posta

    „Rekordna neto dobit Pošte Srbije od 3,5 milijarde dinara ostvarena je pronalaženjem novih poslova i usluga, a ne otpuštanjem radnika. 15.000 radnika je zadržalo svoja radna mesta, a menadžment je pronašao nove poslove i realizovao ih. Ovo je pre svega zasluga zaposlenih kojima se zahvaljujem na punoj posvećenosti u radu“, rekla je ona