Capital.ba

Poslanici prihvatili izmjene u radu Penzijskog rezervnog fonda

18.07.2012. / 7:10

BANJALUKA, Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske usvojili su sinoć Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Penzijskom rezervnom fondu Republike Srpske.

 

“Najznačajnije izmjene i dopune Zakona odnose se na regulisanje raspodjele prihoda koji se ostvare po osnovu kamata i stavljanje na raspolaganje osnivaču na način i u iznosu kao što je to regulisano za isplatu dividende”, rekao je ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija prilikom razmatranja ovog nacrta zakona.

S obzirom da su strukturu portfelja Rezervnog fonda u trenutku njegovog osnivanja činile isključivo akcije, a imajući u vidu da se on mijenja u korist finansijskih instrumenata koji za prinos imaju kamatu po osnovu obveznica, trezorskih zapisa i depozita, neophodno je i kamatu identifikovati kao izvor dobiti i raspodijeliti, rekao je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, novim zakonom predviđeno i produženje roka za usklađivanje postojećih ulaganja sa odredbama Zakona, da bi se izbjegla “prisilna” prodaja najkvalitetnijih akcija iz portfelja Rezervnog fonda po relativno niskim cijenama u odnosu na prinos koji se ostvaruje od tih hartija.

Izmjenama i dopunama predviđeno je i povećanje procenta maksimalnog iznosa naknade za upravljanje Rezervnim fondom na 0,5 odsto prosječne godišnje neto vrijednosti imovine ovog fonda, imajući u vidu pad vrijednosti imovine u prethodnom periodu, te činjenicu da godišnji iznos naknade za upravljanje obračunat na ovako smanjenu osnovicu ne može obezbijediti dovoljno sredstava za efikasno poslovanje Društva za upravljanje.

Data je i mogućnost Rezervnom fondu, da samostalno ili u partnerstvu, osnuje društvo za upravljanje, penzijski ili drugi investicioni fond, a zbog prirode djelatnosti i budućih pozitivnih efekata koje tako osnovano društvo ili fond može imati za Rezervni fond i Fond PIO.

Poslanici su sinoć usvojili i Nacrt zakona o izmjenama i dopuni Zakona o nafti i derivatima nafte prema kojem će Regulatorna agencija za energetiku RS izdavati dozvole za obavljanje energetske djelatnosti na pet do 30 godina, umjesto na period do pet godina.

Zeleno svjetlo poslanika dobila je i Strategija naučnog i tehnološkog razvoja Republike Srpske 2012 – 2016. godina koja nudi okvir djelovanja sa prijedlogom mjera unapređenja naučnog i tehnološkog sistema Republike Srpske, u cilju sveopšteg razvoja Republike.

Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić rekao je da je u strategiji analiziran i dat presjek trenutnog stanja u Republici Srpskoj i svijetu, identifikovana prioritetna područja istraživanja i sistemska rješenja i ukazano na mogućnosti povezivanja naučnog rada sa potrebama privrede.

“Opšti ciljevi strategije su jačanje društvene svijesti o značaju i ulozi nauke i tehnologije u društvenom i ekonomskom razvoju kao ključnih investicija za socijalni, ekonomski, duhovni i kulturni napredak i izgradnji društva znanja u Republici Srpskoj”, istakao je Komić.

Prema njegovim riječima, među ciljevima su i razvoj povoljnog okruženja za istraživanje, razvoj ljudskih resursa za inovativnu djelatnost, jačanje saradnje i podrška transferu znanja iz naučnog u privredni sektor, redefinisanje uloge svih subjekata u naučnom i razvojnom sistemu Republike, te povećanje finansijskih ulaganja u razvoj nauke. Srna

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!