Capital.ba

Posavina i Semberija idealne za povrtarstvo

06.02.2015. / 18:08

poljoprivredaMODRIČA, Uslovi za proizvodnju povrća u Posavini i Semberiji su idealni, i povrtari bi, primjenom novih tehnologija i boljom organizacijom, mogli proizvesti dovoljnu količinu za domaće tržište i za izvoz, rekao je na predavanju u Modriči Petar Mitrović sa Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad.

Ističući da na području Modriče zemljište nije hemijski zagađeno, Mitrović je naveo da je, uz zdravu vodu i stručni nadzor, u plastenicima moguća proizvodnja ekološki zdravog povrća.

“Prinos povrća proizvedenog u zatvorenom prostoru mnogo je veći u odnosu na uzgoj na otvorenom, i lakša je zaštita od bolesti i prirodnih nepogoda”, rekao je Mitrović, na predavanju o proizvodnji i zaštiti povrća, koje je za uzgajivače u plastenicima organizovalo opštinsko Odjeljenje za privredu.

Mitrović je upoznao povrtare o novim tehnologijama uzgoja paprike, paradajza i krastavca u plastenicima i na otvorenom.

Šef opštinskog Odsjeka za poljoprivredu Jovo Mišić rekao je da se plasteničkom proizvodnjom povrća u Modriči bavi 60 povrtara.

“Ukupna površina plastenika je 6.000 metara kvadratnih, i u njima se godišnje proizvede oko 55 tona paprike i paradajza”, naveo je Mišić.

Predavanju je prisustvovalo 55 povrtara. Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!