Capital.ba

Poreske uprave RS i FBiH nisu ispunile jednu od ključnih obaveza MMF-a

08.05.2013. / 12:09

Direktori poreskih uprava RS i FBiH za CAPITAL objašnjavaju zašto je razmjena poreskih podataka bitna, te zašto to još nisu uradili

 

BANJALUKA, SARAJEVO, Stand baj aranžmanom sa MMF-om obavezuje Upravu za indirektno oporezivanje BiH, te poreske uprave Republike Srpske i Federacije BiH da do 31. maja ove godine uspostave sistem razmjene službenih podataka o poreskim obveznicima.Zagreb, 28.12.2012 - U kaficima krenule pripreme za uvodjenje fiskalnih blagajni

Iako je kraj maj definisan kao krajnji rok za uspostavu sistema razmjene poreskih podataka nadležni u BiH, RS i FBiH, sa kojima je CAPITAL razgovarao, još nemaju konkretnu informaciju da li će i kada će ispuniti ovu vrlo jasnu obavezu iz Stand baj aranžamana sa MMF-om ali i iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU.

Razlog za to nije što odgovorni u ovim institucijama nemaju stav o ovom pitanju, već isključivo zbog toga što su državni službenici, posebno u RS, zahvaljujući spajanju Međunarodnog praznika rada, pravoslavnog Uskrsa i Dana pobjede nad fašizmom odlučili da praznuju skoro deset dana.

Tako će se ovo pitanje pred ministrom finansija RS Zoranom Tegeltijom, rekli su nam u njegovom Kabinetu, naći tek naredne sedmice kada se vrati na posao, iako je ministarstvo ključno u davanju saglasnosti za postizanje ovog dogovora između  RS i FBiH .

Razmjena poreskih podataka treba da olakša utvrđivanje poreskih obaveza i spriječiti zloupotrebe pravnih i fizičkih lica koja posluju u RS i FBiH ili Distriktu Brčko.

 

Vidović: Potpisaćemo sporazum

Zora_Vidovic_081012U razgovoru za CAPITAL direktorica Poreske uprave RS Zora Vidović je istakla da je Ministartsvo finansija RS ključno za vođenje ovih pregovora, ali smatra da će prijedlog vjerovatno do kraja maja biti usvojen i potpisan na način koji odgovara Republici Srpskoj.

Imamo prijedlog pred sobom, ali ćemo nakon praznika sjesti i dogovoriti sve pojedinosti. Ministarstvo je ključno u ovom procesu definisanja sistema razmjene službenih podataka između entitetskih poreskih uprava, ali mislim da se prijedlog saradnje iz RS neče značajno ili skoro nikako razlikovati od prijedloga kolega iz Federacije”, kaže Vidović, te poručuje kako će konkretnije informacije javnosti biti dostupne nakon praznika.

 

Odjeljenje za makroekonomsku analizu UIO BiH u svom poslednjem izvještaju upozorilo je na obavezu uspostavljanja službene saradnje između poreskih uprava BiH, ocjenjujući razumljivim zahtjev MMF-a naročito imajući u vidu decentralizovani fiskalni ustroj BiH u kojem entiteti i Distrikt imaju isključive nadležnosti za direktne poreze, dok su na nivo BiH prenesene nadležnosti za indirektne poreze.

 

Sadašnji sistem podstiče zloupotrebe

U tako fragmentisanom poreskom sistemu u jednoj državi, koja predstavlja jedinstveni ekonomski prostor, moguće su različite poreske zloupotrebe od obveznika koje rezultuju sivom ekonomijom. U situaciji kada nema razmjene podataka između poreskih uprava obveznik indirektnih poreza može, na primjer u svrhu PDV-a, da prijavi drugačiji promet od onoga koji je prijavio kao obveznik direktnih poreza. Ili, obveznik direktnih poreza čiji godišnji promet prelazi prag za registraciju PDV-a može ostati izvan sistema PDV-a ukoliko UIO BiH nema saznanja o tome. I u području direktnih poreza mogu se desiti zloupotrebe ukoliko pravna ili fizička osoba posluje ili ostvaruje dohodak i u drugom entitetu ili Brčko Distriktu”, navedeno je u izvještaju OMA-u.

Zahtjev MMF-a za uspostavom službene razmjene podataka između poreskih uprava je na liniji globalnog procesa transparentnosti u području oporezivanja koji, pod okriljem Vijeća Europe i OECD-a, promoviše razmjenu podataka o poreskim obveznicima i transakcijama u cilju eliminacije ili sprečavanja novog globalnog fenomena – dvostrukog neoporezivanja.

 

Kovačević: Sve je na entitetima

Portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH Ratko Kovačević rekao je za CAPITAL da UIO potpuno podržava potpisivanje takvog memoranduma. Međutim, UIO očekuje da prvi korak urade entitetske poreske administracije jer su one nadležne za prikupljanje direktnih poreza.

S obzirom da su entitetske poreske administracije potpuno kompatibilne po osnovu vrste poreza koje sakupljaju, puno je lakše definisati i set podataka koji bi se razmjenjivao na nivou entitetskih poreskih administracija. Tek po postizanju dogovora o definisanom setu podataka koje bi razmjenjivale i eventualnom početku funkcionisanja istog, moglo bi se ići u proširenje tog memoranduma uvođenjem dodatnih setova podataka koje bi razmijenjivale entitetske poreske uprave sa Upravom za indirektno oporezivanje BiH”, poručuje Kovačević.

Saradnju i razmjenu podataka o evidenciji poreskih obveznika među entiteskim poreskim upravama podržavaju Ministarstvo finansija FBiH i Poreska uprava Federacije BiH.

 

Arifović: Razmjena podataka neophodna

ArifovicMidhatDirektor Poreske uprave FBiH Midhat Arifović poručio je za CAPITAL kako je od izuzetne važnosti potpisivanje  memoranduma za razmjenu podataka o direktnim porezima i doprinosima kojima raspolažu poreske uprave. Za Arifovića „najbolje bi bilo da se formira jedinstvena poreska administracija na nivou BiH, te da se donesu jedinstveni državni zakoni kao što je to slučaj u svim državama u Evropi i svijetu“.

Po njegovom mišljenju, razmjena ovih podataka za Poresku upravu Federacije BiH je mnogo značajnija od razmjene podataka o PDV- obveznicima.

Mi smo i do sada na osnovu pojedinačnih zahtjeva Poreske uprave RS, Poreske uprave Brčko distrikta i UIO BiH dostavljala tražene podatke o poreskim obveznicima. Međutim, potpisivanjem Memoranduma u sklopu stend by aranžamana sa MMF-om uspostaviće se sistem redovne razmjene podataka. Imamo više od 120.000 registrovanih poreskih obveznika, pravnih lica i fizičkih lica preduzetnika, a više od 450.000 građana su u skladu sa Zakonom o porezu na dohodak obveznici poreza na dohodak”, dodaje Arifović.

 

U okviru globalne inicijative Vijeća Evrope i OECD-a 43 države su pristupile Konvenciji o uzajamnoj službenoj saradnji u porezima, dok je čak 120 država uključeno u multilateralni Globalni forum transparentnosti i razmjeni podataka u području poreza. Takođe, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU obavezuju BiH da se uključi u sistem razmjene podataka iz područja oporezivanja koji je uspostavljen od strane OECD-a.

 Jelena Despotović

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Komentari na članak: Poreske uprave RS i FBiH nisu ispunile jednu od ključnih obaveza MMF-a

  1. puka 59 - UMANJENJE

    PENZIONERI – UMIROVLJENICI VETERANI 317 SBBR PREDLAŽU PREMIJERIMA RS- FBIH DA IM PLATE SMANJE 55 POSTO RADI NE ISPUNJAVANJA ARANŽMANA MMF-a .