ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Pokrenuta likvidacija stotinu preduzeća

Objavljeno u PRIVREDA

eko-stecaj_620x0BIJELJINA, U Okružnom privrednom sudu u Bijeljini otvoreno je stotinu novih predmeta i pokrenuti su postupci likvidacije preduzeća po službenoj dužnosti.

“Kod ovog suda od početka godine pokrenuto je 49 predmeta likvidacije preduzeća po službenoj dužnosti i donesena su rješenja o zaključenju tog postupka”, kaže za poslovni portal CAPITAL Božana Gužvić, predsjednik Okružnog privrednog suda u Bijeljini.

„U slučaju pomenutih 49 preduzeća čeka se istek žalbenog roka. Ukoliko ne bude podnesenih žalbi, izvršiće se brisanje tih poslovnih subjekata iz sudskog registra. U dva predmeta koji su pokrenuti po službenoj dužnosti povjerioci su prijavili određena potraživanja i takvi predmeti prelaze u postupak redovne likvidacije, shodno Zakonu o likvidacionom postupku“, rekla je Gužvić.

Što se tiče novih 100 pokrenutih predmeta likvidacije privrednih društava, Gužvić ističe da nakon donošenje rješenja o otvaranju postupka slijedi zakonom propisana procedura.

Pojašnjava da je postupak likvidacije privrednih subjekata po službenoj dužnosti uređen Zakonom o registraciji poslovnih subjekata u RS.

„Riječ je o privrednim subjektima koji nisu usklađivali svoj oblik organizovanja, kao i opšte akte sa Zakonom o privrednim društvima i drugim posebnim propisima u rokovima koji su bili zakonom propisani“, naglašava Gužvić.

Uglavnom je riječ o bivšim privatnim preduzećima i društvenim preduzećima, a u bijeljinskom Okružnom privrednom sudu u rad uzimaju privredne subjekte koji su registrovani od 1994. godine do danas.

U Bijeljini postoji čak oko 3.000 privrednih subjekata nad kojima će biti otvoren postupak likvidacije po službenoj dužnosti.

U pitanju je postupak koji se ne može okončati preko noći, imajući u vidu zakonom propisane rokove koji se tiču prijave povjerilaca kod likvidacionog dužnika.

U sudu kažu da mora proteći rok od 90 dana od dana objavljivanja odluke o pokretanju postupka o likvidaciji, nakon čega se čeka na isticanje žalbenog roka od mjesec dana i tek onda se donosi rješenje o zaključenju likvidacionog postupka. CAPITAL

Ključne riječi:  , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+