Capital.ba

Stečajni upravnik „Alusila“ smijenjen zbog 18 miliona KM

20.11.2019. / 13:35

BIJELJINA – Uprava kompanije “Alumina” uspjela je da preko Okružnog privrednog suda u Bijeljini izdejstvuje smjenu stečajnog upravnika u preduzeću “Alusil” Besima Hamidovića jer se nije izjasnio o njihovim potraživanjima od 18 miliona maraka, saznaje portal CAPITAL.

alumina

„Alusil“ je, kao i „Alumina“, kćerka firma kompanije “Birač”, a bavila se proizvodnjom zeolita, koji se kasnije koristio u industriji deterdženata i u kojoj je stečaj otvoren u septembru ove godine.

“Alumina” je svoj zahtjev za smjenu iznijela na ispitnom i izvještajnom ročištu koje je održano 14. novembra a potraživanja su prijavili 28. oktobra.

Dok se u rješenju suda navodi kako je Hamidović svoj izvještaj sačinio površno i sa nizom propusta, on se za CAPITAL pravda time da jednostavno nije imao dovoljno vremena da donese odluku o priznavanju ili osporavanju potraživanja.

Prijava potraživanja “Alumine” nije mogla biti ispitana zbog obimnosti i neriješenih imovinsko pravnih odnosa. “Alumina” je ulagala u “Alusil”, jednim dijelom koristila njihovu imovinu a imala je i razlučno pravo. Poslovni odnosi između dva preduzeća su bili veoma složeni pa njihova prijava nije razmatrana”, kazao je Hamidović, koji je o svojoj smjeni čuo upravo od nas.

alumina

Njemu se na teret stavlja i da se pored potraživanja “Alumine” nije izjasnio o prijavi Poreske uprave RS i Fonda za razvoj i zapošljavanje RS kao i da u svom izvještaju nije sačinio početni stečajni bilans što je u suprotnosti sa zakonom.

Takođe, smatraju da je pogodovao pojedinim povjeriocima, poput Cvjetka Marinkovića, priznavajući potraživanje po osnovu radnog odnosa, dijelom u višem a dijelom u opštem isplatnom redu.

Nejasno je po kojoj logici je to uradio, jer se ne može vidjeti iz izvještaja koliko su iznosila lična primanja istog”, stoji u rješenju suda.

Podsjećamo, zbog sumnje da su zvorničku Fabriku glinice “Birač” i još pet njenih zavisnih preduzeća oštetili za čak 194.461.000 KM, Krim-policija MUP-a RS je u avgustu prošle godine Tužilaštvu BiH podnijela izvještaj protiv 15 lica a među prijavljenim je bio upravo Marinković.

Sud je na kraju zaključio da je Hamidović imao dovoljno vremena da se nakon uvida u svu potrebnu dokumentaciju izjasni o prijavi ovog povjerioca, bez obzira na složenost.

Hamidoviću je sud naredio da Marku Krsmanoviću, novom stečajnom upravniku preda svu raspoloživu dokumentaciju i sve informacije o “Alusilu”, da ga uvede u posjed imovine društva te da sačine zapisnik o primopredaji.

U “Alumini” za CAPITAL pojašnjavaju kako oni imaju 49 odsto udjela u “Alusilu” dok je vlasnik preostalih 51 odsto  preduzeće  “Industria Adria” iz Sarajeva.

Dodaju kako je imovina “Alusila” neodvojivi dio tehnološke cijeline “Alumine”, u koju su investirali značajna materijalna sredstva.

Kažu da su nakon što je otvoren stečaj nad “Alusilom”, podnijeli prijavu potraživnja i izlučni zahtjev, te tražili da se iz stečajne mase izdvoje nepokretnosti i pokretna oprema koja je u vlasništvu Alumine, a u samom stečaju, da se Alumini priznaju ulaganja u imovinu “Alusila”, kao i novčane obaveze koje “Alusil” ima prema “Alumini”.

Iako je “Alumina” blagovremeno podnijela prijavu u stečaju, stečajni upravnik “Alusila” neopravdano nije razmatrao ovu prijavu, tj. nije odučivao po istoj. Ovakvim postupanjem, “Alumina” je onemogućena da aktivno participira u stečajnim organima “Alusila”, kazali su u “Alumini”.

CAPITAL: Dejan Tovilović

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!