Capital.ba

Počela arbitraža po tužbi Slovenaca protiv RiTE „Ugljevik“ u Beogradu

16.06.2017. / 8:00

– Slovenci već na samom početku tražili zastoj arbitraže, RiTE protiv
– Mandić: Cijela priča sa tužbama unaprijed pripremljena
– Arbitražom u Beogradu Slovenci traže 1,2 milijarde KM

BANJALUKA, U Beogradu je krajem prošlog mjeseca održana početna konferencija u arbitražnom sporu teškom 645,3 miliona evra koji je „Elektrogospodarstvo Slovenije“ pokrenulo protiv Rudnika i Termoelektrane „Ugljevik“, a već na samom početku Slovenci su tražili da se zastane sa ovim postupkom, dok se ne završi spor koji po istom osnovu vode protiv BiH u Vašingtonu, saznaje poslovni portal portal CAPITAL.ba.

O ovom zahtjevu Slovenaca sada bi trebalo da odluči arbitražni ad hoc tribunal u Beogradu. Međutim, prema našim informacijama pravni zastupnik RiTE „Ugljevik“, Avokatska kancelarija „Stojanović“ iz Bijeljine, će se usprotiviti ovom zahtjevu i insistirati da oba procesa idu istovremeno.

Pravnici sa kojima je CAPITAL razgovarao smatraju da Slovenci na ovaj način kupuju vrijeme kako bi vidjeli u kojem smjeru će ići postupak u Vašingtonu.

„Oni na ovaj način pokušavaju da sjede na dvije stolice i da vide hoće li bilo gdje uspjeti da naplate ono što potražuju“, kažu pravnici.

Kao jedan od razloga za zaustavljanje spora Slovenci su, između ostalog, naveli i troškove postupka, a kako saznajemo samo predujam koji je potrebno predložiti na ime troškova vođenja arbitražnog postupka iznosi po 120.000 evra za obje strane u sporu.

„Elektrogospodarstvo Slovenije“ pokrenulo je arbitražni spor protiv RiTE „Ugljevik“ polovinom 2014. godine tražeći naknadu od 645,3 miliona evra po osnovu prijeratnih ulaganja u RiTE.

„Krajem prošlog mjeseca održana je početna proceduralna konferencija, na kojoj su razmatrana statusna pitanja postupka, kao što su određivanje mjerodavnog prava koje će biti u primjeni na rješenja spora, jezik postupka, mjesto održavanja ročišta i troškovi za rad arbitražnog Tribunala. Međutim, s obzirom na visoke troškove paralelnog vođenja dva arbitražna postupka, u Beogradu i Vašingtonu, „Elektrogospodarstvo Slovenije“ je tražilo zastoj arbitražnog postupka u Beogradu, a tribunal tek treba da donese odluku u vezi sa tim zahtjevom“, kaže sagovornik CAPITAL-a.

RiTE „Ugljevik“ je, kako saznajemo, iako osporava nadležnost ad hoc arbitraže, kao i način uspostavljanja Tribunala, prihvatio sve predložene uslove koje je potrebno usvojiti da bi Tribunal mogao nastaviti sa radom, dok su Slovenci podnijeli zahtjev za zastoj postupka osporavajući visinu predujma koji je potrebno predložiti na ime troškova vođenja arbitražnog postupka.

Pokretanju ad hoc arbitražnog postupka u Beogradu prethodilo je vođenje parničnih postupaka u RS koji su pokrenuti po osnovu tužbi „Elektrogospodarstva Slovenije“ protiv RiTE „Ugljevik“, a u kojima se Okružni privredni sud u Bijeljini proglasio nenadležnim za postupanje u ovom predmetu, a tu odluku suda potvrdili i ostali sudovi na višem nivou.

Nakon neuspjeha tužbe koju je „Elektrogospodarstvo Slovenije“ podnijelo protiv RiTE „Ugljevik“ pred Okružnim privrednim sudom u Bijeljini, EGS pokreće dva arbitražna postupka u junu 2014. godine, jedan protiv RiTE „Ugljevik“, koji se vodi u ad hoc arbitražnom postupku u Beogradu, dok je drugi arbitražni postupak pokrenut protiv BiH, iz sličnog osnova, koji se vodi pred Međunarodnim Centrom za rješavanje investicionih sporova u Vašingtonu.

Pravobranilac BiH Mlađen Mandić rekao je za CAPITAL da je cijela priča sa tužbama, kako Slovenaca protiv RiTE „Ugljevika“, tako i Hrvata protiv RiTE „Gacko“ unaprijed pripremljena i da za nju nema osnova.

„Interesantno je da i hrvatsku i slovenačku stranu zastupa ista advokatska firma. To praktično znači da je cijela ova priča unaprijed pripremljena, ali za nju nema pravnog osnova. Ubijeđen sam u to da Slovenija i Hrvatska neće dobiti ove sporove. Ulaganja su tih sedamdesetih godina, zbog kojih oni i traže novac, bila zakonska obaveza. Samoupravni sporazum i društveni dogovor koji je tada važio nema klasične elemente ugovora. U to vrijeme sve je bilo društvena imovina i niko tada nije imao privatnu imovinu. Arbitražni sporovi služe za zaštitu inostranih ulaganja, a u to vrijeme ni Hrvatska ni Slovenija nisu bile inostranstvo, već jugoslovneske republike. Slovenija je u nekoliko navrata tužila Srbiju i te sporove je izgubila“, rekao je Mandić.

Pored RiTE „Ugljevik“, sa sličnom tužbom se suočava i RiTE „Gacko“ od kojeg Hrvatska elektroprivreda traži 100 miliona evra po osnovu prijeratnih ulaganja. Mandić je CAPITAL-u rekao da neće pristati na mirno rješenje ovog spora i da će to vjerovatno značiti još jednu tužbu protiv BiH pred Međunarodnim sudom za zaštitu ulaganja u Vašington.

 

CAPITAL: M. Čigoja

 

 

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Komentari na članak: Počela arbitraža po tužbi Slovenaca protiv RiTE „Ugljevik“ u Beogradu

  1. Mustafa

    Koja apsurdna tužba. Za nepovjerovati. Isti sistem i Hrvatska koristi.Čista otimačina i hajdučija na djelu. Razbojnici! Dugovanja još iz Jugoslavije,apsolutna glupost! Koliko bi tek Makedonija po toj logici…