Capital.ba

Plastična folija presuđuje ko će graditi fakultet u Palama

17.12.2021. / 14:07

ISTOČNO SARAJEVO – Univerzitet Istočno Sarajevo odlučio je da gradi objekat za Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta Pale, te izabrao grupu firmi za taj posao, ali se sve zakomplikovalo jer su se drugi ponuđači žalili zato što su diskvalifikovani na osnovu plastične folije koja je bila sastavni dio prijave na tender. Cijeli postupak nabavke zbog toga je završio pred Kancelarijom za razmatranje žalbi BiH, saznaje portal CAPITAL.

građenje pale

Univerzitet Istočno Sarajevo raspisao je krajem jula ove godine tender za izbor najpovoljnijeg ponuđača za gradnju pomenutog fakulteta, procijenjene vrijednosti 4,86 miliona maraka.

Na tender je pristiglo pet ponuda, a samo jedna je proglašena prihvatljivom.

Nakon provedenog postupka, ugovor je dodijeljen konzorcijumu firmi koji je predvodila kompanija „Jokić-Invest“ iz Zvornika, a koji je ponudio da fakultet izgradi za 5,61 milion maraka.

Drugu grupu firmi predvodila je firma „Građenje“ iz Pala i njihova ponuda, koja je povoljnija od prethodne i iznosi pet miliona maraka, je odbijena.

U Univerzitetu Istočno Sarajevo su istakli da ponuda grupe firmi koju predvodi „Građenje“ ne zadovoljava uslove iz tendera, te da je zbog toga neprihvatljiva.

„Imajući u vidu da je garancija za ozbiljnost ponude sastavni dio ponude, morala je biti čvrsto uvezana u ponudu i upakovana na način da se onemogući njeno naknadno vađenje ili umetanje, što u konkretnom slučaju nije urađeno“, naveli su u Univerzitetu.

S tim tumačenjem Univerziteta u konzorcijumu koji predvodi „Građenje“ se ne mire i ulažu žalbu. Ističu da Univerzitet nije gledao cijenu, već da je odluku o izboru ponuđača donio na osnovu plastične folije u koju je bila upakovana bankarska garancija.

U svojoj žalbi istakli su da je Univerzitet pogrešno primjenio pravne norme i došao do zaključka da njihova ponuda ne ispunjava uslove iz tendera.

„Pravilnik o obliku garancije propisuje da se garancija za ozbiljnost ponude dostavlja u originalu u zatvorenoj plastičnoj foliji koja se na primjer na vrhu zatvori naljepnicom na kojoj je stavljen pečat ponuđača ili se otvor na foliji zatvori jemstvenikom, a na mjesto vezivanja zalijepi naljepnica i otisne pečat ponuđača. Mi smo na taj način postupili, ali Univerzitet je ponudu odbio jer je pečat u cjelosti nalazi na naljepnici, što je besmisleno i suprotno Pravilniku“, naveo je advokat koji zastupa „Građenje“ Predrag Baroš.

Dodaje da Univerzitet navodi da je moguće naljepnicu odlijepiti i mijenjati garanciju, a isto to je moguće i u prijavi druge grupe ponuđača.

Dio žalbe „Građenja“

U cijeli postupak je uveden i vještak koji je procijenio da prisustvo otiska pečata nikako ne garantuje nepovredivost garancije.

Zbog navedenog, ali i drugih zamjerki Univerziteta na podnesene ponude ponuđača, cijeli postupak izbora izvođača je upućen pred Kancelariju za rješavanje žalbi BiH.

CAPITAL: Svjelana Šurlan

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!