Capital.ba

Pavlović: Direktor „Šuma“ formira svoj sindikat

08.03.2017. / 15:22

– Direktor „Šuma“ za sutra sazvao sastanak sa direktorima i sindikalcima u pojedinim gazdinstvima
– Tema sastanka formiranje sindikata na nivou preduzeća
–  Pavlović: Direktor na čelu sindikata želi svoje ljude
– Marić: „Šume“ jedine nemaju reprezentativan sindikat

BANJALUKA, Direktor „Šuma Srpske“ Risto Marić za sutra je zakazao sastanak sa predstavnicima 13 organizacionih dijelova ovog preduzeća na kojem će biti riječi o sindikalnom organizovanju na nivou „Šuma“, čemu se oštro protive u Sindikatu šumarstva, prerade drveta i papira u kojem tvrde da Marić želi da napravi marionetski sindikat koji će aminovati otpuštanje radnika i smanjenje plata.

Risto Marić za sutra je zakazao sastanak sa direktorima i predsjednicima sindikalnih organizacija šumskih gazdinstava „Visočnik“, „Zelengora“, „Milići“, „Birač“, „Maglić“, „Ribnik“, „Klekovača-Potoci“, „Doboj“, „Prijedor“ i „Vrbanja“ te sa predstavnicima Istraživačko – razvojnog i projektnog centra, Centra za gazdovanje kršom i Centra za sjemensko-rasadničku proizvodnju.

Predsjednik Sindikata šumarstva, prerade drveta i papira Vlado Pavlović na ovaj sastanak nije pozvan, ali je upoznat sa njegovim održavanjem. Pavlović kaže da se kampanja za osnivanje sindikata na nivou javnog preduzeća vodi već oko šest mjeseci i da je to Marić do sada radio preko svojih posrednika, a da je sada počeo on lično da radi na tome.

Tvrdi da Marić želi da napravi svoj sindikat u preduzeću i da za predsjednika postavi nekog iz svog kabineta.

„Ljudi su to odbijali. Ovo je već četvrti pokušaj, s tim što se sada jasno vidi ko stoji iza toga jer se direktor potpisao pod taj poziv. Ovo je jedna vrsta pritiska na sindikalce i direktore koji su tek postavljeni ili treba da budu postavljeni, kako bi oni izvršili pritisak na radnike“, kazao je Pavlović.

On kaže da Marić hoće da osnuje sindikat koji bi podrazumijevao ukidanje računa sindikalnih organizacija i otvaranje jednog računa na nivou javnog preduzeća kojim bi upravljao čovjek iz njegovog kabineta.

„Radnici ne žele da izgube svoj identitet i prava koja imaju. Sve ovo se dešava u momentu kada se jednostranim odlukama uprave preduzeća smanjuju prava radnika po osnovu toplog obroka, prevoza i minulog rada“, kazao je Pavlović.

Marić: Pavlović laže

S druge strane, Risto Marić tvrdi da sindikat na nivou preduzeća treba jer tako nalaže zakon. Kaže da nijedno javno preduzeće, osim „Šuma RS“, nije uskraćeno za reprezentatiovni sindikat.

„U javnom preduzeću „Šume Srpske“ postoji 46 sindikata. Nijedan taj sindikat nije reprezentativan, a to znači da je tih 46 sindikata trebalo da izaberu predsjedništvo ili izvšni odbor sindikata i predsjednika. Onda bi taj sindikat bio reprezentativan, a to što Pavlović priča mene uopšte ne interesuje. Neka on postupi po zakonu i formira reprezentativni sindikat u „Šumama Srpske“, a ne da sebe, odnosno granski sindikat, predstavlja kao reprezentativni sindikat, jer grana nikad nije bila reprezentativna“, kaže Marić.

On tvrdi da Pavlovićev sindikat, u kojem se nalaze još i radnici zaposleni u preradi drveta i papira, ne može da prikupi dovoljno novca od te dvije oblasti pa zato i želi „Šume“ pod svojim okriljem.

„Pavlović laže. Granski sindikat troši 50 odsto sredstava koja se prikupe po osnovu članarine u sindikatu „Šuma Srpske“, a to je 300.000 do 400.000 KM godišnje. To je razlog zbog kojeg je on protiv osnivanja sindikata na nivou preduzeća“, kazao je Marić.

Iako je on potpisan na pozivu, Marić kaže da je on pozvao samo direktore, a sindikalce predsjednik Sindikalne organizacije Direkcije „Šuma RS“ Mihajlo Jamedžija.

„Ja samo želim da stavim tačku na zakonsku osnovu formiranja reprezentativnog sindikata u „Šuma RS“ i to je sve“, kazao je Marić.

Rekao je da sva gazdinstva nisu pozvana jer ne želi da razgovara sa ljudima koji posluju negativno i troše novac sa centralnog računa „Šuma RS“, a koje Vlado Pavlović podržava.

Odgovarajući na Marićeve optužbe da je glavni problem članarina, Pavlović je rekao da „ne treba direktor da se bavi pitanjem članarina u sindikatu, već da on treba da se bavi pitanjem koliko je novca prikupljeno od prodaje šumskih drvnih sortimenata“.

Pavlović tvrdi i da je Jamedžija bivši predsjednik sindikalne organizacije Direkcije preduzeća i da je on Marićev čovjek od povjerenja. Kaže da je smijenjen sa čela sindikalne organizacije zbog statutarnih grešaka koje je pravio.

CAPITAL: M. Čigoja

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Pavlović: Direktor „Šuma“ formira svoj sindikat

  1. miso

   Problem u sumarstvo je mnogo kompleksniji nego sto se to cini a glavni uzroci bi se mogli svesti u sledecem:
   1- Izdvajanjem eksploatacije iz sumarstva u privatno vlasnistvo najveci je problem, a to je narocito eskaliralo kada su brentasi sami registrovali svoju eksploataciju , te su u jednom momentu bili oni koji seku sumu a s druge strane i oni koji je kupuju .ovo je najveci kriminal izrazen kroz sukob interesa a u obliku preklasiranja trupaca Primera radi uzimali su trupce F klase (koji kostaju otprilike 350 (KM) ) pod prvu klasu (koja ima cenu 150 (KM)) .Na ovaj nacin ogroman gubitak sumarstvu je nanet.
   2-Unistavanjem fabrika: sperploca , furnirki , iverica i celuloze , izgubljeno je trziste za prodaju trupaca klase ;F ;L; celuloza ,kao i ogrevnog drveta.
   Dobili smo situaciju u kojoj uvozimo ogromne kolicine ploca:iverica , medjapan, ultrales i furnira , a s druge strane izvozimo trupce , te je uvoz daleko veci od izvoza a da ne pricamo o nezaposlenosti i gubitku dobiti na tome sto sirovinu ne pretvaramo u gotov proizvod.Jedini izlaz bio bi;
   – Eksploataciju vratiti u sumarstvo i modernizovati tako da se prilikom sece drveta automatski na masinama i grane pretvaraju u secku tj u bio masu koju mogu prodati kotlarnicama kao sto je ona u Banja Luci (sada je na mazut) Tim postupkom bi prihodovna strana sumarija znatno bila uvecana a radnici koji su ukidanjem eksploatacije bili visak i dobili posao u direkciji bili bi zaposleni u proizvodnji.
   -Posumljavanje u ogromnim kolicinama koje bi u rekordnom roku pokrilo sve povrsine u RS
   -Otvaranjem firmi koje bi se bavile marketingom kao nekada Jugodrvo i Sipad Sa takvim gigantima imali bi salone namestaja u svim zemljama sveta a s tim i proizvode u ponudi sirokom auditorijumu potrosnje
   -Otvaranjem firmi :sperploca; furnirki; iverica,ultralesa i medijapan ploca, kao i viskoze , podigli bi vrednost sirovine koja bi imala svoju namenu i prodaju a time bi podigli i BDP drzave ,Ove firme je lako podici , dovoljno je promeniti bakarski sistema uvesti negativne kamate za nekoristena sredstva kao i dati garancije bankama da po overi svake faze projekta isplacuju pare Kako moze biti banka i eventualni investitor u toliko neravnopravnom polozaju Kad privatnik hoce da napravi fabriku on mora da kupi zemlju projekte da izgradi zgrade kupi sirovine i repromaterijale da obuci radnike nadje prodaju i sve to nije rizik a banci date tolike hipoteke i osiguranja i opet im rizik pa traze kamate i do 20% Sramno To moze samo u idiotskim narodima
   -Sumarije moraju imati revizorska kuce koje ne daju misljenje (kao tzv drzavni revizori ,Koga zanima njihovo misljenje) nego da uoce odstupanja od plana i dokazu cinjenicama negativnosti tuzilastvu koje ima tacno definisane rokove od dva meseca da preda sudu a ovi u roku od dva meseca da donesu presudu Ne ispunjavaju rokove NEMA IH U privredi ne ispunite plan: proizvodnje,nabavke; prodaje i naplate ; odmah nestajete a u sudu i tuzilastvu dobijate kafe po kaficima Sramno