Capital.ba

Pahuljice za doručak nisu za svakodnevnu ishranu

04.10.2008. / 9:42

LJUBLJANA, Rezultati jedne međunarodne studije o sadržaju raznih brendova cerealija za doručak ukazuju da ovi proizvodi, uključujući i slovenačke, zbog visokog sadržaja šećera nisu podobni za svakodnevno konzumiranje.
 Istraživanjem u Sloveniji je obuhvaćeno sedam brendova pahuljica za doručak kompanija “Nestle i “Kelogz”, zatim još šest brendova drugih stranih firmi, kao i četiri marke ovih slovenačkih produkata, a zaključak stručnjaka je da bi oni na jelovniku djece mogli da se nađu tek jednom u dvije nedelje, izveštava STA.
 “Ova studija predstavlja dio globalne kampanje protiv gojaznosti djece. Testirali smo industrijski proizvedene cerealije, kojima su dodati čokolada i med, a na njihovoj ambalaži nalazi se oznaka da su pogodne za ishranu djece”, kaže Breda Kutin, predsjednica Slovenačkog udruženja potrošača.
 Testiranja pomenutih proizvoda, koji su postali sastavni dio doručka širom svijeta, sprovela su 32 udruženja potrošača iz Evrope, Azije, Amerike, Afrike i pacifičkih zemalja na oko 400 uzoraka.
 Sva istraživanja obuhvatala su proizvode velikih kompanija, kao što su “Nestle” i Kelogz”, a svako udruženje je testiralo i nacionalne brendove pahuljica za doručak.
 Testirani su sadržaj šećera, masnoće i soli, sastojaka koji najnegativnije dijeluju na zdravlje konzumenata.
 Pokazalo se da su razlike u sadržaju masnoća i soli među testiranim cerealijama male, kao i da sadržaj šećera premašuje sve granice.
 Svi testirani proizvodi sa slovenačkog tržišta imali su više od 12,5 grama šećera na 100 grama. Dvanajest od sedamnaest proizvoda sadržavali su dvostruko više šećera nego što se može tolerisati, a dva proizvoda (“hani vit” i “smeks”) imali su tri puta više šećera od preporučene gornje granice.
 Sadržaj šećera u pahuljicama za doručak slovenačke proizvodnje (“lampi”, “sparki”, “čoko pops” i “hrustek”) bio je ipak 30 odsto ispod limita što, po riječima Marjane Peterman, savetnice za ishranu Slovenačkog udruženja potrošača, predstavlja izraz nešto umjerenijeg ukusa Slovenaca po pitanju šećera.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!