Pad cijena pšenice i soje, slabija tražnja kukuruza
11.12.2021. / 12:11
NOVI SAD – Pad cijena pšenice i soje, i izostanak intenzivnije tražnje za kukuruzom obilježili su trgovanje na Produktnoj berzi tokom protekle nedjelje, navodi se u nedeljnom izveštaju.
Ukupan promet je iznosio 4.100 tona robe, u finansijskoj vrijednosti od 158,2 miliona dinara.
Količinski obim prometa je manji za 15,6 posto, dok je finansijska vrednost prometovanog nižaa za 13,4 procenta.
Berzanski ugovori za kukuruz su zaključeni u opsegu od 25 do 26 dinara za kilogram bez PDV-a.
Tokom čitave nedelje zabilježen je silazni trend cijena pa je ponderisana iznosila 25,94 din/kg bez PDV-a, što je pad od 1,38 posto.
Pšenica sa minimum 12,5 posto proteina za promptnu isporuku imala je cijenu od 32 din/kg bez PDV-a, a ugovor za januarsku isporuku je zaključen na 31,5 dinara.
U odnosu na prethodnu nedjelju pšenica je pojeftinila za 1,31 posto.
Mala tražnja za sojom uticala je da ova uljarica zabilježi negativan cjenovni trend od 1,88 posto.
Realizacija se kretala u cjenovnom opsegu od 73 do 73,5 din/kg bez PDV-a, a ponder cijena bila je 73,1 dinara.
Stočnim ječmom se trgovalo po jedinstvenoj cijeni od 28,20 din/kg bez PDV-a.
Na tržištu vještačkog đubriva ruska urea prometovana je od 860 do 880 evra po toni u zavisnosti od veličine pakovanja, a ruski AN prodavan je po cijeni od 670 evra po toni. Tanjug
Povezane vijesti
Komentari
Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]