Capital.ba

Opštine nemaju para ni za isplatu obveznica – investitori prijete tužbama

18.04.2013. / 7:50

opstina samacŠAMAC, Opština Šamac više od 30 dana kasni sa isplatom obaveza po osnovu 4,5 miliona KM vrijedne emisije obveznice. Kupci obveznica najavljuju tužbu, a načelnik opštine Savo Minić za portal CAPITAL priznaje da novca nema, te da se konsultuju sa Vladom RS šta da rade i istovremeno pregovaraju sa bankama da im odobre novo zaduženje.

Opština Šamac je krajem 2009. godine emitovala emisiju obveznica u iznosu od 4.580.00 KM i sve obaveze prema kupcima je uredno izmirivala do 18. marta ove godine kada im je istekao grejs period.

Dvije godine Šamac je svakih šest mjeseci plaćao samo kamatu od 135 hiljada KM, a prvi put uz kamatu je 18. marta ove godine morao isplatiti i dio glavnice od 268 960 KM.

Plaćali smo kamate ali kada smo ove godine prvi put morali platiti i dio glavnicu došli smo u problem. Te obaveze ne možemo izmirivati.  Razlog je ekonomska kriza i pad opštinskih prihoda“, rekao je Minić za CAPITAL.

savo minicOn ističe da intenzivno traže kredit od banaka ili neki drugi način da dobiju duži period otplate.

Obavjestili smo sve institucije o nemogućnosti plaćanja ovih obaveza. Pregovaramo i sa Ministarstvom finansija i sa Vladom kako ove obaveze reprogramirati“, kaže Minić.

Na primjedbu da se obaveze po osnovu obveznica ne mogu reprogramirati, odnosno ne može se mijenjati plan otplate, Minić kaže da je to tačno, ali će pokušati da dobiju kredit kojim bi otkupili obveznice.

Na pitanje da za to moraju imati saglasnosti investitora, Minić kaže da već imaju načelnu saglasnosti IRB-a da im se odmah isplati njihov ulog iako bi to značilo da će se IRB odreći prihoda, odnosno kamata koje im pripadaju sve do 2019. godine kada ističe plan otplate.

 

IRB i investitori pripremaju tužbu

Drugi investitori u obveznice opštine Šamac sa kojima je CAPITAL razgovarao međutim neprihvataju ponudu da budu isplaćeni i da se odreknu kamata.

Naprotiv, prijete pokretanjem tužbe protiv opštine i traže da im se isplate i zatezne kamate zbog kašnjenja.

U IRB takođe ne spominju mogućnost nagodbe, već najavljuju opomenu pred tužbu.

Na pitanje CAPITAL-a da li će pokrenuti tužbu protiv opštine Šamac iz IRB su odgovorili da je “praksa IRB RS da u slučajevima kašnjenja po dospjelim obavezama da prvo pošalje opomenu dužniku kojom traže izmirenje dugovanja, a što je ujedno i opomena pred tužbu. Ukoliko dužnik ni nakon toga ne izmiri svoje obaveze IRB zaštitu traži u sudskom postupku”.

Uvažavajući činjenicu da je dužnik izmirio obaveze za prethodnih šest anuiteta, IRBRS je upoznala nadležna lica u opštini Šamac da je pripremljena opomena pred tužbu te je ostavljen rok do kraja tekuće sedmice da se dugovanje izmiri. Ukoliko dugovanje do tada ne bude izmireno, početkom naredne sedmice će pripremljena opomena biti i dostavljena“, navodi se u pisanom odgovoru IRB-a.

Investiciono-razvojna banka je u obveznice opštine Šamac uložila 4 189 700 KM. Dio obveznica su u međuvremenu prodali na berzi i u vlasništvu imaju još dio glavnice od 3.755.405 KM. Drugi najveći kupac je bio Grawe osiguranje Banjaluka sa 500 hiljada KM, dok su ostatak od oko 80 hiljada KM kupili lokalni privrednici i zaposleni u opštini Šamac.

Siniša Vukelić

 

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Opštine nemaju para ni za isplatu obveznica – investitori prijete tužbama

  1. dragan

   samo administracije naprimajte i dobro se zaduzite dadnite im sto bolje plate i visoke odbornicke dodatke nek njima ne zafali. u nas su samo i ostali koje kakvi ekonomisti i pranici koji nikom netrebaju kako njih nece izvest u eu da se bar nezaduzujemo za njihove neradnicke plate i naknade.