Capital.ba

Nijedna opština u RS nije dobila pozitivno mišljenje o finansijama

22.09.2021. / 16:38

BANJALUKA – Nijedna opština u Republici Srpskoj u kojima je izvršena revizija za prošlu godinu nije dobila pozitivno mišljenje o finansijskim izvještajima, dok su pozitivno mišljenje o usklađenosti dobili samo Laktaši i Vukosavlje.

nijedna opština u republici srpskoj

Foto: Pixabay

Ova poražavajuća statistika rezultat je revizije ukupno 14 revidiranih lokalnih zajednica čije je izvještaje iz 2020. godine kontrolisala Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske.

“Oba pozitivna mišljenja za usklađenost i za finansijske izvještaje nisu data nijednoj opštini, a negativno mišljenje i za finansijske izvještaje i za usklađenost izraženo je za Kozarsku Dubicu”, istaknuto je u Godišnjem izvještaju za 2020. godinu Glavne službe za reviziju RS.

FOTO: Rezultati revizije opština

Ono što revizori navode kao glavne razloge mišljenja sa rezervom, kada su u pitanju finansijski izvještaji, jeste da u 13 od 14 revidiranih opština prilikom sačinjavanja konsolidovanog finansijskog izvještaja nije izvršena konsolidacija kako je propisano Pravilnikom o računovodstvu jer opština nije izvršila uključivanje neto imovine svih kontrolisanih javnih ustanova i javnih preduzeća u konsolidovani bilans stanja. 

“Pored toga, kod pojedinih opština nije iskazano ili je potcijenjeno učešća u kapitalu i trajni izvori za iznos neevidentiranih osnivačkih ulaganja, upisanog i uplaćenog kapitala u javne ustanove niže budžetske korisnike (Ugljevik, Novi Grad, Kalinovik, Pale, Trnovo, Kozarska Dubica, Berkovići i Krupa na Uni), dok u opštini Brod nije izvršeno umanjenje imovine za vrijednost učešća u preduzeću nad kojim je okončan stečajni postupak”, navedeno je u Izvještaju. 

Revizori opštinama još zamjeraju i greške u klasifikaciji prihoda, imovine, u evidentiranju obaveza i brojne druge nepravilnosti u radu.

Nabavke i zapošljavanje bolna tačka lokalnih zajednica

Kada govorimo o usklađenosti, najviše nepravilnosti je utvrđeno kod javnih nabavki i to čak u devet od 14 kontrolisanih opština. 

“Najčešće greške se odnose na neprovođenje pojedinih postupaka nabavki, dijeljenje nabavki, provođenje su nabavki koje nisu predviđene planom i za koje nisu donesene posebne odluke o pokretanju postupka, nepribavljanje bankarskih garancija, neobjavljivanje plana nabavki, neobjavljivanje svih potrebnih elemanata ugovora, obavještenja i drugih propisanih informacija i druge nepravilnosti”, stoji u Izvještaju.

Osim nabavki revizorima su za oko zapala i sporna zapošljavanja gdje se najčešće griješilo kod zapošljavanja na određeno vrijeme duže od šest mjeseci što nije u skladu sa Zakonom o službenicima i namještenicama u organima jedinica lokalne samouprave.

Sporni su još i zaključivanje ugovora o djelu, o dopunskom radu ili ugovora o privremenim i povremenim poslovima za poslove koji predstavljaju redovnu, osnovnu djelatnost lokalne zajednice što nije u skladu sa Zakonom o radu.

Revizori su čak utvrdili da su pojedine opštine, poput Novog Grada, zapošljavale pripravnike bez ikakve konkursne procedure. 

Podsjetimo, CAPITAL je ranije pisao o masovnom zapošljavanju nepotrebnih radnika u opštini Ugljevik, kao i o tome kako je načelnik Kozarske Dubice Radenko Reljić dobavljače stavio ispred korisnika socijalne pomoći.

Objavili smo i da je Drljača dobio izbore na nezakonitom zapošljavanju, ali o tome kako se načelnik Krupe na Uni ogriješio o Zakon i precijenio prihode.

CAPITAL: Bojana Ninković

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!