Capital.ba

Održana osnivačka skupština Udruženja ovlaštenih učesnika na tržištu kapitala RS

26.09.2007. / 6:11

BANJALUKA,Osnivačka skupština Profesionalnog udruženja ovlaštenih učesnika na tržištu kapitala Republike Srpske (RS) održana je u Banjaluci, a Udruženje će zvanično početi sa radom nakon dobijanja saglasnosti Komisije za hartije od vrijednosti RS i upisa u sudski registar.
Ovo udruženje osniva 11 brokersko-dilerskih kuća i banaka koje imaju posebni organizacioni dio za obavljanje poslova sa hartijama od vrijednosti i to Balkan Investment Bank a.d. Banja Luka, Bobar banka a.d. Bijeljina, Brokersko-dilersko društvo Advantis Broker a.d. Banjaluka,
Brokersko-dilersko društvo Senzal a.d. Banja Luka, Fima International a.d. Banja Luka, Grand Broker a.d. Zvornik, Hypo Alpe-Adria-Bank a.d. Banja Luka, Monet Broker a.d. Banja Luka, Nova banka a.d. Banja Luka, Nova banjalučka banka a.d. Banja Luka i Raiffeisen Capital a.d. Banja Luka.
Još dvije brokerske kuće koje su u sastavu banke, kao i jedna kastodi banka, izrazile su svoju zainteresovanost da pristupe Udruženju, ali zbog internih proceduralnih razloga nisu bile u mogućnosti da prisustvuju osnivačkoj skupštini, saopćeno je iz Udruženja.
S obzirom na to da je samo jedna brokerska kuća odlučila da za sada ne pristupi udruženju, smatramo da je postignuta zavidna saglasnost među članovima i da je ovim napravljen jedan značajan korak u razvoju tržišta, navodi se u saopćenju.
Udruženje će, zajedno sa nadležnim organima i institucijama tržišta kapitala u zemlji i inostranstvu, aktivno raditi na unapređenju poslovanja berzanskih posrednika i usaglašavanje njihovog rada, unapređenju i razvoju tržišta hartija od vrijednosti, kao i da se stara da njegovi članovi poštuju zakonske i podzakonske propise, kao i zahtjeve kontrolnih organa.
Udruženje se, u početku, posvetiti posebnu pažnju brokerskim, dilerskim i kastodi poslovima, gdje ima prostora za dodatna unapređenja.
U saopćenju se ističe da su članovi udruženja bolje upoznati sa problemima sa kojima se susreću investitori nego druge institucije, s obzirom na to da imaju direktne kontakte s njima, tako da bi mogli dati značajan doprinos razvoju tržišta kapitala.
Komisija za hartije od vrijednosti i Banjalučka berza su u više navrata isticale neophodnost osnivanja ovog udruženja, putem koga bi se kanalisale i uobličile inicijative za unapređenje rada berzanskih posrednika i izmjene zakonske i podzakonske regulative usmjerene ka jačanju tržišta kapitala.
Udruženje se nada da će uspjeti ostvariti dobru saradnju sa ovim institucijama, ali i sa Vladom RS i Centralnim registrom hartija od vrijednosti, jer svi imamo zajedničke interese.
Na osnivačkoj skupštini konstituisani su i organi udruženja Upravni odbor (UO), Nadzorni odbor (NO), Sud časti i Tužilac Suda časti.
U skladu sa statutom udruženja, predsednik UO udruženja Zoran Jeftić će predstavljati udruženje u ostvarivanju zacrtanih ciljava udruženja.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!