Capital.ba

Odobreno zaduženje FBiH u iznosu od 50 miliona KM

10.10.2019. / 15:29

MOSTAR, Vlada Federacije BiH /FBiH/ donijela je odluku o zaduženju FBiH putem emisije trezorskih zapisa s ciljem prikupljanja sredstava za finansiranje izdataka utvrđenih federalnim budžetom za 2019. godinu, u nominalnom iznosu do 50 miliona KM, s rokom dospijeća od 364 dana.

Javni poziv za učestvovanje u emisiji trezorskih zapisa Federacije biće objavljen na internet stranicama federalnog Ministarstva finansija, agenta emisije i Sarajevske berze vrijednosnih papira najkasnije sedam dana prije održavanja aukcije.

Usvojen je i izvještaj o zaduženju FBiH po osnovu emisije obveznica od 24. septembra koji će biti upućen Parlamentu FBiH, saopšteno je iz Vlade FBiH.

Ukupan iznos prikupljenih sredstava putem emisije obveznica je 29.958.110 KM, a obveznice, koje je kompletno otkupio bankarski sektor, dospijevaju na naplatu 25. septembra 2022. godine.

Vlada je na današnjoj sjednici u Mostaru utvrdila prijedlog Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje BiH za oslobađanje Javnog preduzeća “Željeznice FBiH” od plaćanja putarine za dizel-goriva koja se koriste za pogon šinskih vozila u 2020. godini, u količini od 2.882.000 litara.

“Željeznice FBiH” raspolažu sa 70 odsto elektrifikovane pruge, a saobraćaj na neelektrifikovanim, kao i na dijelovima pruge na kojima dođe do kvara elektro sistema obavljaju dizel-lokomotive.

Federalna Vlada upoznala se o informaciji Ministarstva energije, rudarstva i industrije o aktivnostima na restrukturisanju elektroenergetskog sektora u FBiH i izgradnji Termoelektrane “Banovići”.

U saopštenju se navodi da Vlada stoji iza svojih zaključaka vezanih za restrukturisanje elektroenergetskog sektora i izgradnju TE “Banovići”, te u potpunosti odbacuje proizvoljne interpretacije tih zaključaka koje su navedene u dokumentima Uprave društva Rudnika mrkog uglja “Banovići”.

Federalna Vlada zadužila je sve aktere da ubrzaju proces pregovora vezanih za potpisivanje novog kolektivnog ugovora za oblast rudarstva, a podržano je sprovođenje daljih aktivnosti predviđenih Programom restrukturisanja elektroenergetskog sektora u FBiH s ciljem ispunjavanja preuzetih međunarodnih obaveza. srna

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!