ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Od vojne opreme zarada u 2014. godine 250 miliona evra

Objavljeno u FINANSIJE

SARAJEVO, Ukupna vrijednost spoljnotrgovinskog prometa vojne opreme i roba dvojne i posebne namjene u 2014. godini iznosila je 247.032.542 evra, navodi se u godišnjem izvještaju o ovom prometu, koji je danas usvojio Savjet ministara BiH. vojna-industrija

Iz Savjeta ministara BiH saopšteno je da je uvidom u realizaciju izdatih dozvola ukupna vrijednost realizovanog spoljnotrgovinskog prometa u ovoj oblasti iznosila 105.209.141 evro.
Ukupna vrijednost spoljnotrgovinskog prometa prema izdatim ispravama za izvoz, uvoz i privremeni izvoz i uvoz oružja vojne opreme, roba dvojne i posebne namjene, na osnovu profaktura dostavljenih uz zahtjeve za izdavanje dozvola iznosila je 426.927.569 evra, odnosno oko 75 odsto više nego lani.

Ovaj godišnji izvještaj sadrži i izvještaj Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH o realizaciji spoljnotrgovinskog prometa oružja, vojne opreme, proizvoda dvojne i posebne namjene za 2014. godinu i izvještaj o izdatim ispravama za spoljnotrgovinski promet oružja, vojne opreme, roba dvojne i posebne namjene za 2015. godinu.

Savjet ministara BiH dao je saglasnost na Poslovnik o radu Komisije za NATO integracioni proces BiH, uz sugestije usvojene na sjednici.

Na sjednici je usvojen i Plan rada za period jun-decembar 2016. godine, koji sadrži paket aktivnosti koje će Komisija za NATO integracioni proces BiH sprovesti u drugoj polovini ove godine.

Prethodno je usvojen izvještaj o radu Komisije za NATO integracioni proces BiH za period septembar 2015-maj 2016. godine.

Savjet ministara BiH utvrdio je i uputiće u parlamentarnu proceduru Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH, kojim se sprovode odluke Ustavnog suda BiH.

Izmjenama i dopunama Zakona uvode se naknade za prevoz, topli obrok, smještaj i odvojeni život za sudije i tužioce, te određene kategorije stručnog osoblja u pravosudnim institucijama na nivou BiH, utvrđene Zakonom o platama i naknadama u institucijama BiH i odgovarajućim podzakonskim aktima.

Istovremeno se ujednačavaju naknade za regres, koje se sada definišu na istovjetan način, kao u institucijama BiH.

Savjet ministara BiH utvrdio je Prijedlog osnova za pokretanje postupka za pristupanje BiH Međunarodnoj konvenciji za zaštitu novih biljnih sorti od 2. decembra 1961. godine /UPOV konvencija/, koji je u međuvremenu više puta mijenjan, čime BiH ispunjava obavezu preuzetu Cefta sporazumom.

BiH će ratifikacijom ove konvencije ubrzati proces pristupanja Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, jer članstvo u ovoj organizaciji obavezuje zemlje članice na obezbjeđenje efikasne i odgovarajuće zaštite prava intelektualne svojine, uključujući zaštitu prava intelektualne svojine za biljne sorte. Glas Srpske

Ključne riječi:  , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+