Capital.ba

Od 2013.plaćaćemo i kese u prodavnicama

05.12.2012. / 7:50

SARAJEVO, Nadležna entitetska ministarstva razmatraju model uvođenja naknade na tanke plastične kese koja bi destimulisala njihovo masovno i nekontrolisano korišćenje.

Cilj je da se destimulišu krajnji korisnici – kupci da uzimaju plastične kese, jer će na kasi morati platiti 10 feninga po jednoj kesi.
“Centri civilnih inicijativa (CCI) su prepoznali taj problem i zajedno sa ministarstvima okoline u FBiH i RS razvili projekt koji je imao za cilj da propisom uredi način zbrinjavanja, odnosno smanjivanje upotrebe plastičkih kesa. Održano je više sastanaka kako bi se definisao model upravljanja tom vrstom otpada”, rekao je Edin Terzić, savjetnik ministrice za okolinu i turizam FBiH.
Uredba kao provedbeni akt će omogućiti implementaciju pravilnika ovoga modela upravljanja-zbrinjavanja plastičnih kesa.
“Uredbu će donijeti vlade oba entiteta u isto vrijeme i stupiće na snagu istovremeno u oba entiteta, a to će biti u prvoj polovici 2013. godine”, kazao je Terzić.
Pojašnjava da je zbrinjavanje plastičnih kesa debljine do 20 mikrona prepoznato kao problem u FBiH jer okolina biva sve zagađenija tom vrstom plastičnog otpada koji završava u prirodi, u koritima rijeka, šumama.
Na sjednici Međuentitetskog tijela za zaštitu okoline, 29. novembra, jedna od tačaka je bila vezana za donošenje uredbe o modelu zbrinjavanja ove vrste plastičnih kesa.
“Razmotrena su dva prijedloga-modela, od kojih su u jednom obveznici proizvođači ili uvoznici plastičkih kesa, a po drugom modelu obveznici su veletrgovci ili distributeri plastičnih kesa”, pojašnjava Terzić.
U oba prijedloga naknade za stavljanje u promet plastičnih kesa iznose 0,05 KM po komadu, odnosno 50 KM na jednom pakovanju od 1.000 komada plastičnih kesa.
Oba modela, po njegovim riječima, imaju svoje prednosti i nedostatke.
“Zaključeno je da CCI pripremi analizu prednosti i nedostataka jednog i drugog modela u što kraćem roku da bismo mogli donijeti odluku koja bi zadovoljila i proizvođače i veletrgovce, a naročito da smanjimo upotrebu plastičnih kesa”, kazao je Terzić.
Sistem je postavljen tako da te naknade dobija Fond za zaštitu okoline u jednom i drugom entitetu i prikupljena sredstva se distribuiraju za projekte sanaciju posljedica i za projekte proizvodnje biorazgradivih – višekratno upotrebljivih kesa.
“Sve ima za cilj da destimuliše krajnje korisnike – kupce da uzimaju plastične kese, jer će oni na kasi morati da plate 10 feninga po komadu”, istakao je Terzić.
Stav Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske i radne grupe je da se nađe model koji će biti najpovoljniji za zaštitu životne sredine, kazala je Gorjana Rosić, službenica za odnose s javnošću u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS.
Osnovni cilj je da se smanji upotreba plastičnih kesa, koje su u ovom trenutku jedna od najvećih zagađivača životne sredine. Cilj je istovremeno ne opteretiti previše osnovnu zajednicu s obzirom na socijalno-ekonomsku situaciju koja vlada u BiH. Naći će se model koji je najpovoljniji za sve, kazala je Rosićeva. Fena

 

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!