Capital.ba

Svake godine u svijetu od vrućine umre 19.000 ljudi

28.04.2024. / 11:08

PARIZ – Klimatske promjene stvaraju niz opasnosti koje bi mogle utjecati na 70 posto svjetske radne snage, zaključuje Međunarodna organizacija rada (ILO) u svom najnovijem izvještaju. Prema procjeni organizacije, 19.000 ljudi u svijetu svake godine umre zbog izloženosti pretjeranoj vrućini na radnom mjestu.

građevinci virus

FOTO: Agencije

Zbog ekstremnih vrućina i ultraljubičastih zraka, koje mogu uzrokovati zdravstvene probleme poput kardiovaskularnih bolesti i raka kože, radnici u poljoprivredi i drugim sektorima koji uključuju rade dalje.

Prema procjeni organizacije, 2,4 od ukupno 3,4 milijarde radnika tokom radnog vijeka biće izloženo pretjeranoj toplini.

Radnici na otvorenom takođe su izloženi onečišćenju zraka i pesticidima. Onečišćenje zraka godišnje ubije 860.000 ljudi, a pesticidi su odgovorni za 300.000 smrtnih slučajeva na radnom mjestu godišnje.

Prema izvještaju ILO-a, trenutno važeće sigurnosne i zdravstvene standarde potrebno je prilagoditi tako da bolje odražavaju opasnosti koje nose radna okruženja.

U svjetlu toga, organizacija je pozdravila njemačko zakonodavstvo koje radnicima osigurava zaštitnu odjeću protiv ultraljubičastog zračenja, a istovremeno priznaje neke oblike raka kože kao profesionalnu bolest od 2015. godine.

Kako je upozorila Manal Azzi, članica grupe ILO-a za sigurnost i zdravlje na radu, klimatske promjene već stvaraju značajne dodatne zdravstvene rizike za radnike te je ključno poslušati ta upozorenja.

Svjetski dan sigurnosti i zdravlja na radu, koji obilježavamo danas, usredotočen je i na posljedice klimatskih promjena za rad i radnike, uključujući i pretjerane vrućine.

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!