Capital.ba

Novi prenos nadležnosti: Agencija za osiguranje depozita BiH će nadgledati banke u RS

10.03.2017. / 15:54

– CAPITAL otkriva šta donose izmjene Zakona o osiguranju depozita u bankama BiH
– Proširuju se nadležnosti Agencije za osiguranje depozita, stavovi RS zanemareni
– AOD će se pitati i o restrukturiranju banaka
– Tegeltija: Određene odredbe zakona sadrže elemente prenosa nadležnosti sa RS na BiH

BANJALUKA, Predloženim izmjenama i dopunama Zakona o osiguranju depozita u bankama BiH Agencija za osiguranje depozita BiH dobija mogućnost da nadgleda poslovanje banaka, čime se ponovo pokušavaju prenijeti nadležnosti sa RS na nivo BiH, otkriva poslovni portal CAPITAL.ba.

Iz Prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osiguranju depozita u bankama BiH, koji je Savjet ministara BiH uputio u Parlamentarnu skupštinu BiH, jasno se vidi namjera da dio nadležnosti entitetskih agencija za bankarstvo bude prenesen na Agenciju za osiguranje depozita.

Tako se u članu pet ovog prijedloga navodi da će „Agencija kontinuirano nadgledati poslovanje banaka članica“, a da će se nadgledanje obavljati u skadu sa standardima kvaliteta koje svojom odlukom propisuje Upravni odbor Agencije.

Sadašnjim zakonskim propisima isključivu nadležnost za nadgledanje poslovanja banaka imaju agencije za bankarstvo RS i FBiH.

Takođe, prijedlogom je predviđeno i da će nadležna agencija za bankarstvo, ukoliko odluči da pokrene postupak resturkturiranja neke banke, prethodno morati da traži mišljenje Agencije za osiguranje depozita.

 „Ako u procesu restrukturiranja banke članice treba da budu obezbijeđena sredstva iz Fonda za osiguranje depozita, nadležna agencija za bankarstvo će, prije donošenja konačne odluke o pokretanju procesa restrukturiranja, tražiti mišljenje Agencije za osiguranje depozita o urađenom izvještaju o planiranom restrukturiranju banke članice sa opisanom mjerom restrukturiranja, hipotetičkim iznosom likvidacije ili stečaja i potrebnim sredstvima za finansiranje restrukturiranja banke članice“, navodi se u dokumentu.

Predviđeno je i da Agencija za osiguranje depozita ima pravo na naknadu razlike ukoliko u postupku restrukturiranja banke pretrpi veće gubitke nego što bi ih imala da je ta banka otišla u stečaj ili likvidaciju. Ti gubici pokrili bi se iz sredstava vanredne premije osiguranja, što je naišlo na oštre kritike bankara, koji smatraju da bi to moglo da znači da će Agencija obavezati banke na dodatni doprinos u pogledu restrukturiranja, a što će, kako ističu, dodatno opteretiti zdrave banke.

Tegeltija: Ignorisane primjedbe RS na predložene izmjene

Ministar finansija RS Zoran Tegeltija je u Mišljenju na predložene izmjene zakona naveo da je da je on, kao član UO Agencije za osiguranje depozita, na sjednici na kojoj je razmatran nacrt izmjena zakona, iznio primjedbe na predloženi tekst, ali da su one u potpunosti zanemarene prilikom izrade konačnog teksta zakona.

Kazao je da su ove izmjene zakona upućene u Parlamentarnu skupštinu BiH u identičnoj verziji koja je razmatrana na sjednici UO, odnosno da nije uvažena nijedna suštinska primjedba RS.

„Prijedlog ovog zakona u određenom broju pitanja je suprotan Zakonu o bankama RS koji je usvojen krajem prošle godine, a takođe, određene odredbe ovog zakona sadrže elemente prenosa nadležnosti sa RS na institucije BiH, odnosno na Agenciju za osiguranje depozita“, naveo je Tegeltija u dopisu koji je u posjedu CAPITAL-a.

On je ukazao da se prenos nadležnosti ogleda u predloženom „nadgledanju“ kvaliteta poslovanja banaka i uvođenja i izricanja kazni za neispunjavanje standarda kvaliteta s obzirom na to da je „nadzor nad  poslovanjem banaka i izricanje novčanih kazni u isključivoj nadležnosti entitetskih agencija za bankarstvo“.

Istakao je i da predloženo davanje mišljenja na proces restrukturisanja prevazilazi nadležnosti Agencije za osiguranje depozita, te da predložena naknada gubitaka koje povjerioci i Agencija mogu zahtijevati nije usaglašena sa entitetskim zakonima o banakama.

Novina u ovom prijedlogu je i omogućavanje prenosa depozita na jednu banku u slučaju pripajanja banka u RS i FBiH što će, kako smatraju na bankarskom tržištu, posebno pogodovati bankama koje imaju odvojena sjedišta u Banjaluci i Sarajevu u slučaju da odluče da te dvije banke spoje.

Izmjene i dopuna Zakona o osiguranju depozita u bankama BiH su još jedna u nizu zakonskih izmjena na koje su vlasti u BiH obavezale Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) kako bi dobile kredit od te institicije.

CAPITAL: Marina Čigoja

 

 

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Komentari na članak: Novi prenos nadležnosti: Agencija za osiguranje depozita BiH će nadgledati banke u RS

 1. Aco

  A do sada je agencija gledala u carobnu kuglu i tako procijenjivala kako koja banka posluje? Cista glupost jer su sve znali i znaju..

 2. Micki

  Ako politicari iz RS ne budu htjeli da usvoje ovaj zakon, nece se ni usvojiti, tako da je sad do srpskih politicara.

 3. dezintegrator

  Ne mjenjaj ništa….Nastaviti po starom provjerenom načinu rada banaka u RS-u.

 4. PRENOS

  Tegeltija kritikuje zakon po onoj narodnoj da se Vlasi ne dosjete, a on pravio zakon i sve ucinio da se prenesu nadleznosti sa RS na BiH

 5. Goja

  Da niste doveli do unistavanja nekoliko banaka u RS ne bi ni doslo do ovoga. Kako sada unistiti i ukrasti a ne odgovarati ako dodje do ovoga. Lopovi jedni

 6. Eh

  Logicno, da banke u RS rade po svom a da banke iz FBiH placaju gubitke.

 7. makica

  lopovi bi uvijek krali da ne odgovaraju! e ne moze vise da neduzni narod placa a vi da kradete. Vrijeme je da drzava nadgleda a ne necije privatne prcije!

 8. Istok

  Agencija za bankarstvo RS da je znala i htjela kontrolisati zakonitost rada banaka ne bi se ni desilo da propadaju banke jedna za drugom i ko zna da li će još neka uskoro bakrotirati. E sada neko drugi treba da plaća štetu (Agencija za osiguranje depozita BiH) a da se ništa ne pita i da ne smije ništa preduzeti da se šteta ne desi? Poslovno nesposobnim se određuje tutor! Bolno ali istinito. Treba se zapitati ko je kriv što se nadležnost u ovom slučaju prenosi? Da li oni koji su ovu odredbu zakona isprovocirali ili oni koji pokušavaju spriječiti da se ubuduće ovakve stvari ne dese?

 9. vk

  oni što su doprinjeli gašenju pojedinih banaka na teritoriji republike srpske su i predlagači ovoga prenosa nadležnosti. još je rotšild govorio “onaj ko kontroliše finansije, kontroliše i državu” i to je u ovome pokušaju više nego očito. naravno da od prenosa nadležnosti neće biti ništa tj. to je pusti sanak sarajevskih vehabija

  • El Comandante

   Gašenju i uništavanju pojedinih banaka na teritoriji RS su kumovali i doprinjeli Srbi! Nemojmo da se zavaramo, svi mi znamo ko je to uradio i ko to nije spriječio. A sad su nam krivi strani plaćenici, FBiH, BiH, MMF i ostali. Dajte, ne zasmijavajte me, niko ne ruši RS tako efikasno kao što to Srbi rade. Bravo majstori, bravo.

   • vk

    banke propadaju svakodnevno i u americi pa niko nije predložio da engleska centralna banka bude nadležna za američko finansijsko tržište i obrnuto.

    • Istok

     E jest Ti poređenje! Kakve veze imaju engleske i američke banke? Ovdje se radi o tome da je BiH jedinstven monetarni prostor, sviđalo se to kome ili ne. Postoji samo jedna Agencija za osiguranje depozita za cijelu BiH koja garantuje isplate depozita do 50.000,00 Km klijentima bilo koje banke u BiH u slučaju nelikvidnosti ! Jeli i to prenos nadležnosti? Ja ću samostalno da poharam i srušim neku banku a onda će svi zajedno da snose posljedice, solidarno? Da nije učestalo propadanje banaka u Republici Srpskoj ovo pitanje niko ne bi ni postavio. Zašto Agencija za bankarstvo Republike Srpske nije radila svoj posao, Ko je vršio pritisak da se dozvoli nezakonito poslovanje tih banaka koje ih je dovelo do propasti? To su prava pitanja, a ne sada kukati ode nekakva fiktivna nadležnost. Dajte vi meni pare pa da ih ja samostalno trošim kako ja hoću! Gdje to ima?