ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Nova Vlada RS sprema brže zaduživanje, novi sistem fiskalizacije, oporezivanje dividende, reorganizaciju ERS i IRB…

Objavljeno u OSTALO

BANJALUKA – Nova Vlada Republike Srpske planira da uvede novi sistem fiskalizacije, da ponovo oporezuje dividendu, da se brže i jeftinije zadužuje, reorganizuje Elektroprivredu RS, spoji Komisiju za hartije od vrijednosti sa agencijama za bankarstvo i osiguranje, te da omogući nagrađivanje radnika kroz učešće u vlasništvu preduzeća.

Mandatar za sastav nove Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je, predstavljajući danas Program rada Vlade za period 2018-2022. pred Narodnom skupštinom RS, da će biti sprovedeno nekoliko mjera s ciljem povećanja konkurentnosti i produktivnosti privrede RS i povećanja plata.

Optimistično zvuče Viškovićeve najave o smanjenju opterećenja privrede, smanjenju administrativne opterećenosti, reformi Insektorata RS, odnosno objedinjavanju svih inspekcija kako bi se izbjegle duple kontrole.

„U cilju smanjenja sive ekonomije uspostavićemo efikasniji i jednostavniji sistem fiskalizacije koji podrazumijeva prenos podataka sa fiskalnog uređaja putem interneta u takozvanom realnom vremenu. Unapređenje sistema fiskalizacije neće stvoriti dodatne obaveze privrednim društvima, jer će reforma sistema biti finansirana iz Budžeta RS“, obećava Višković.

Kao poseban izvor sive ekonomije naveo je izvlačenje dobiti iz preduzeća, a koja je oporezovana sa 10 odsto.

„Kako bi smanjili privlačnost ovog izvora za finasiranje isplate plata na crno, zajedno sa Vladom FBiH, radićemo na ponovnom uvođenju oporezivanja dividende, kroz Zakon o porezu na dohodak“, istakao je Višković.

Najavio je i novi zakon o podsticajima, te automatizovanje postupka raspodjele shodno ispunjenim uslovima, odnosno kreiranje Registra svih podsticaja.

Višković je rekao da je neophodna i reforma Investiciono – razbojne banke i Garantnog fonda.

„U oblasti korporativnog upravljanja preduzećima iz portfelja Akcijskog fonda i Fonda za restituciju promijenićemo koncept upravljanja i insistirati na punoj odgovornosti upravljača, po modelu kako to radi Društvo za upravljanje PREF-om“, rekao je Višković.

Dodao je i da tržište vlasničkih hartija od vrijednosti nije imalo svoju ključnu ulogu, te da nije bilo iskorišćeno kao najpovoljniji izvor dodatnog kapitala za razvoj privrednih društava.

„Namjera Vlade jeste da kroz nove proizvode i dodatnu edukaciju na tržištu vlasničkih hartija od vrijednosti, tržište učinimo prilačnijim, a procedure efikasnijim i efektivnijim, omogućavajući da se nagrađivanje radnika vrši kroz učešće u vlasništvu  privrednih društava. Na taj način povećaćemo njihov osjećaj odgovornosti“, rekao je Višković

Dodao je da je cilj podržati domaću poljoprivredu, stepen obrade proizvoda drvoprerađivača, te povećati konkurentnost metalske i elektro industrije, kao i tekstilne i sektora građevinsrstva.

Višković je najavio i reorganizaciju Elektroprivrede RS.

„Mješoviti holding ERS mora da unificira i optimizira svoje radne procese i svoju makro i unutrašnju organizaciju. To će biti prioritet kako bi ERS prilagodio svoj rad novim zahtjevima tržišta i kako bi se reorganizovao“, naglasio je Višković.

Najavio je i zakonske izmjene kako bi se emisije dužničkih hartija od vrijednosti učinile bržim i efikasnijim.

„Na taj način omogućićemo bržu i jeftiniju, novu politiku obezbjeđenja potrebnog finansiranja“, kazao je Višković.

Višković je najavio i reformu javnih preduzeća kako bi bila izvor za finansiranje budžeta, a ne potrošači istog.

Rekao je i da će biti objedinjena Agencija za bankarstvo RS, Agencija za osiguranje RS i Komisija za hartije od vrijednsti RS, s ciljem uspostavljanja efikasnijeg i efektivnijeg nadzornog tijela.

Ovo su samo neki od ciljeva nove Vlade RS koje je Višković predstavio pred Narodnom skupštinom RS.

Njegov budući kabinet činiće:

 1. Ministar finansija Zora Vidović
 2. Ministar privrede i preduzetništva Vjekoslav Petričević
 3. Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić
 4. Ministar energetike i rudarastva Petar Đokić
 5. Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić
 6. Ministar saobraćaja i veza Neđo Trninić
 7. Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Zlatan Klokić
 8. Ministar trgovine i turizma RS Dragica Kovač
 9. Ministar porodice, omladine i sporta Sonja Davidović
 10. Ministar pravde Anton Kasipović
 11. Ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač
 12. Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrzaovanje i informaciono društvo Srđan Rajčević
 13. Ministar prosvjete i kulture Natalija Trivić
 14. Ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić
 15. Ministar rada i boračko – invalidske zaštite Duško Milunović
 16. Ministar uprave i lokalne samouprave Lejla Rešić

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

 

Ključne riječi:  , , , , ,

Komentari |


Komentari (1)

 • Nema

  Svasta,
  Sva dodatna primanja su oporezovana 10./.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+