Capital.ba

Nisu imali dovoljno stolica za sastanke – „Elektroprivreda RS“ objasnila razloge hitne nabavke fotelja

23.05.2019. / 12:59

BANJALUKA – „Elektroprivreda Republike Srpske“ tvrdi da nije imala dovoljno stolica za organizovanje sastanaka sa predstavnicima zavisnih preduzeća, te je morala hitno nabaviti nove. Tako objašnjavaju iz uprave Matičnog preduzeća nakon što je Transparency International u BiH objavio informaciju o hitnoj nabavci kancelarijskog namještaja.

„Nismo htjeli pogodovati niti jednom ponuđaču, već smo htjeli obezbijediti što je mogući brži rok isporuke“, stoji u izjašnjenju ERS, dostavljenom Agenciji za javne nabavke BIH.

Objašnjavaju da se sastanci održavaju u zgradi Matičnog preduzeća gdje je broj mjesta ograničen, a određen broj stolica oštećen. Zato su bili spremni da plate i dvostruko više samo da im se fotelje isporuče u što kraćem roku, jer su 40 od ukupno 100 bodova dodijelili ponuđaču koji je ponudio najkraći rok isporuke, 50 za najnižu cijenu a 10 za najduži rok plaćanja.

Na tender su pristigle dvije ponude, a najpovovoljniju je dostavo  „Dineco“. od 44.935 KM bez PDV-a, dok je druga ponuda u startu odbačena kao neprihvatljiva, jer sarajevski „County plus“ nije dostavio sertifikat ISO 9001:2015, uzorke za kancelarijske fotelje, kao ni još nekoliko dokumenata traženih tenderskom dokumentacijom.

Ponuda „Country plus“ bila je skuplja za oko 15 KM, ali sa rokom isporuke od 45 dana ne bi bila povoljnija čak ni da je bila niža za 36.000,00 KM. Sa takvim rokom isporuke bi bilo nemoguće pobijediti na tenderu čak ni da se hipotetički, cijena spustila na samo 8.500 maraka, jer je  „Dineco“ ponudio rok isporuke od pet dana i tu napravio nedostižnu razliku u bodovima.

Ova firma sa sjedištem u Trebinju od početka prošle godine do danas „Elektoroprivredi RS“ (sa zavisnim preduzećima) je 14 puta prodavala namještaj, a sve je plaćeno ukupno 329.739 sa PDV. Namještaj su od njih, pored Matičnog preduzeća, kupovala i zavisna preduzeća ERS-a, poput „Elektro Hercegovine“ i „Hidroelektrane Dabar“.

Najviše su potrošile „Hidroelektrane na Trebišnjici“ (HET) koje su od  početka prošle godine 11 puta kupovale namještaj od ove firme. Tokom 2018. godine HET je sa „Dinecom“ zaključio šest puta direktni sporazum u ukupnom iznosu od 31.115 KM, iako podzakonski akt propisuje da se tokom jedne godine za isti predmet nabavke može potrošiti do 6.000 KM putem ovog postuka.

Tokom ove i prošle godine HET je imao i tri veće nabavke namještaja, a na svim tenderima pobijedila je firma „Dineco“. Svaki put traženo je da se ugovornom organu omogući kontrola robe u postupcima proizvodnje i finalne obrade,  kao i da ponuđač posjeduje neki od ISO sertifikata. Transparentno.ba

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!