Capital.ba

Neprijavljeni radnici služili ministre i inspektore

04.02.2021. / 11:34

BANJALUKA – Neprijavljeni radnici u popularnim banjalučkim ugostiteljskim objektima su svakodnevno usluživali ministre, inspektore i druge zaposlene u institucijama Srpske. To potvrđuje i Poreska uprava RS koja je u lokalu “Mala stanica”, a koja se nalazi samo dvadesetak metara od sjedišta Vlade zatekla radnike koji su radili “na crno”.

mala stanica

FOTO: Trip advisor

Inspektori Poreske uprave Republike Srpske od juče sprovode akciju pojačane kontrole poreskih obveznika na 11 lokacija na području gradova Banjaluka i Prijedor, sa akcentom na kontrolu evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa i kontrolu prijavljivanja radnika, saopšteno je iz Poreske uprave Republike Srpske.

Ove posebne kontrole vrše se na osnovu prijava i informacija prikupljenih sa terena, podataka iz službenih evidencija koje vodi Poreska uprava RS, te sprovedenih analiza rizika, a prema kojima se došlo do određenih indicija da pojedini poreski obveznici u Republici Srpskoj ne prijavljuju sav prihod Poreskoj upravi RS, te da ne prijavljuju radnike u Jedinstveni sistem registracije, kontrole i naplate doprinosa.

Osnovni cilj ove akcije je provođenje posebnih kontrola evidentiranja ukupnog prometa putem fiskalne kase i prijavljivanja radnika u Jedinstveni sistem registracije, kontrole i naplate doprinosa. Prilikom provođenja kontrole evidentiranja ukupnog prometa putem fiskalne kase kod poreskih obveznika je vršen popis svih artikala, odnosno upoređivanje stvarnog stanja sa evidentiranim knjigovodstvenim stanjem, a što može Poreskoj upravi Republike Srpske koristiti u budućem radu za utvrđivanje dodatnih poreskih obaveza, putem primjene indirektnih metoda utvrđivanja poreske osnovice procjenom”, saopšteno je iz PURS.

Saopštili su kako su u toku akcije kontrolisani „Mala Stanica“, „Mac Tire Pub“, „Kod Brke“, „Bizarre“, „Jova Bar“, „Kafe bar 5“, „Bona Fides“, „Milky Onassis“, „Plan B“, „Alegro“ sa područja Banjaluke i „Voulez Vous“ iz Prijedora.

Kod 10 kontrolisanih obveznika su utvrđene nepravilnosti, za koje je izdato 13 prekršajnih naloga, na ukupnan iznos kazne od 51.500 KM, a neki od kontrolisanih poreskih obveznika su kažnjeni po dva osnova.

Prilikom kontrole prijavljivanja radnika u Jedinstveni sistem registracije, kontrole i naplate doprinosa kod tri poreska obveznika, i to „Mala Stanica“, „Kafe bar 5“ i „Bona Fides“ zatečeni su neprijavljeni radnici te su za navedene nepravilnosti izdati prekršajni nalozi u iznosu od po 3.000 KM za svakog od navedenih samostalnih preduzetnika”, navode u PURS.

Neevidentiranje ukupnog prometa putem fiskalne kase je utvrđeno kod devet poreskih obveznika, i to kod već pomenutih: „Mala Stanica“, „Kafe bar 5“, „Bona Fides“,  te poreskih obveznika „Mac Tire Pub“, „Kod Brke“, „Bizarre“ doo, „Jova Bar“,  „Plan B“ i „Alegro“.

Za utvrđene prekršaje poreski obveznici su novčano kažnjeni u ukupnom iznosu od 42.000 KM, te im je izrečena mjera zabrane obaljanja djelatnosti u trajanju od 30 dana, a koje će se izvršiti ukoliko poreski obveznici u roku 72 sata od izricanja mjere zabrane ne dostave Poreskoj upravi Republike Srspke dokaz o uplati novčane kazne.

Kod poreskog obveznika „Voulez Vous“ Prijedor utvrđena je nepravilnost gdje je obveznik onemogućio prenos podataka iz fiskalne kase ka serveru Poreske uprave Republike Srpske, a što je takođe kažnjivo prema Zakonu o fiskalnim kasama, te je navedeni obveznik prekršajno sankcionisan novčanom kaznom.

Podsjećamo, PURS je polovinom decembra imala zajedničku akciju sa MUP-om u kojoj je pretreseno više ugostiteljskih objekata zbog sumnje da su utajili porez i da su koristili softver preko kojeg se vršila poreska utaja.

Međutim, kako se ispostavilo akcija nazvana „Fiskalna kasa“ je bila nezakonita, odnosno pretresi i izuzimanje fiskalnih kasa i opreme iz najpoznatijih banjalučkih ugostiteljskih objekata su vršeni suprotno naredbi suda, o čemu je CAPITAL pisao u tekstu Okružni sud potvrdio: Akcija „Fiskalna kasa“ nezakonita.

Većina tih objekata upravo je juče i danas bila opet predmet kontrole, čime se sumnje u ranije neregularnosti potvrđuju.

Poreska uprava Republike Srpske će i u narednom periodu, nastaviti sa ciljanim akcijama posebnih kontrola kod onih poreskih obveznika za koje postoje indicije o padu poreske discipline. S tim u vezi, pozivamo poreske obveznike da poštuju zakonske propise i da svoju dobit grade na pružanju kvalitetnijih usluga građanima, u zakonskim okvirima i fer tržišnoj utakmici, a ne na izbjegavanju svojih poreskih obaveza, jer cilj Poreske uprave RS nije kažnjavanje poreskih obveznika, već stvaranje lojalne konkurencije, odnosno da svi poreski obveznici u Republici Srpskoj posluju pod istim uslovima”, zaključuju u PURS.

CAPITAL: D. Tovilović

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!