Capital.ba

Najavljena dokapitalizacija HET-a je pljačka malih akcionara

12.01.2022. / 16:53

TREBINJE – Uprava „Elektroprivrede Republike Srpske“ (ERS) dosadašnjim ponašanjem oborila je cijene i prouzrokovala negativnu percepciju akcija ERS-a na Banjalučkoj berzi, a sada želi izvršiti dokapitalizaciju „Hidroelektrana na Trebišnjici“ (HET) po tako oborenim tržišnim cijenama, sa samo jednim ciljem da smišljeno otmu pola (46,5 odsto) vrijednosti akcija malih akcionara HET-a, tvrde u Udruženju manjinskih akcionara energetskog sektora (UMAES).

Foto: Agencije

Mali akcionari ogorčeni najvljenom dokapitalizacijom HET-a

„Prije nekoliko godina Milorad Dodik, kao predsjednik Republike Srpske, je govorio kako će akcije malih akcionara ERS-a da vrijede mnogo. Mali akcionari strpljivo od 2005. godine čekaju to vrijeme, već 17 godina. Umjesto da jednog dana dočekaju taj čas zgroženi su najavom podmukle dokapitalizacije HET-a po cijeni od 0,29 KM po akciji. Dakle, po cijeni 8,2 puta manjoj od cijene knjigovodstvene vrijednosti akcija koja je 2,3801 KM po akciji“, kaže predstavnik Udruženja Tripko Krgović za portal CAPITAL.

Dodaje da su mali akcionari strpljivo čekali liberalizovanje tržišta električne energije i da cijene akcija ERS-a budu i veće od knjigovodstvene.

„Akcije ERS-a su najznačajnije akcije na Banjalučkoj berzi jer je ERS daleko najvrijednije preduzeće na berzi i u Republici Srpskoj. Uprave zavisnih preduzeća ERS-a u saradnji sa Matičnim preduzećem, lošim upravljanjem, pravljenjem gubitaka umjesto ostvarivanja odobrenog povrata na kapital, stvorile su nepovjerenje u budućnost zavisnih preduzeća ERS-a i oborile cijene akcija na berzi“, navodi Krgović.

Sada, kada su oborili cijene i prouzrokovali negativnu percepciju akcija ERS-a, dodaje, želi se izvršiti dokapitalizaciju po tako oborenim tržišnim cijenama sa samo jednim ciljem, a to je da smišljeno otmu pola (46,5 odsto) vrijednosti akcija malih akcionara HET-a.

„Sadašnji kapital HET-a je 916.738.449 KM i podjeljen je u 385.164.196 akcija (2,38 KM / akciji), a planirana emisija akcija bila bi 435 miliona akcija po cijeni od 0,29 KM po akciji, što je 126.150.000 KM – iznos dokapitalizacije“, pojašnjava Krgović.

Dodaje da stručnjaci iz ERS treba da javno kažu kako su izračunali da većinski paket (53,5 odsto) u HET-u, čiji su instalirani kapaciteti 313 MW + budućih 159 MW u HE „Dabara”, vrijedi svega 126 milona KM?

„Prema aktuelnim cijenama izgradnje jednog MW instalisane snage (oko dva miliona evra po MW) ukupna vrijednost HET-a bila bi procijenjena na približno dvije milijarde maraka“, tvrdi Krgović.

Pita da li postoji ikakav kontrolni mehanizam u državi koji će stati na put neviđenoj prevari?

„Sigurno da će iz ERS reći da mali akcionari imaju pravo preče kupovine, ali teško je očekivati da će ijedan mali akcionar uložiti i jedan dodatni cent tamo gdje ga u kontinuitetu šikaniraju i pljačkaju, što je naravno i plan poduhvata – osmišljene pljačke malih akcionara. Mislili smo da se pokušaj pljačke neće više ponoviti nakon što je malim akcionarima oteta imovina kod razdvajanja distributivnih preduzeća i izjava sa najviših adresa da akcionari iz sektora ne treba da brinu jer dolaze bolja vremena, ali apetiti Holdinga su jasni: potpuno marginalizovati manjinske akcionare i obezvrijediti im imovinu“, kategoričan je Krgović.

„Zar mislite da smo naivni i slijepi?“

Poručuje da je potrebno da se zavisnim društvima omogući da ostvare povrat na kapital koji je regulatorno zagarantovan.

„Zaštite nas statutom od samovolje Holdinga pa ćete moći na berzi od malih akcionara sakupiti novca koliko god poželite! Ukupni kapital HET-a nakon dokapitalizacije bio bi 1.042.888.449 KM (u 820.164.196 akcija) a knjigovodstvena vrijednost akcije bila bi 1,127 KM, dok je prije dokapitalizacije iznosila 2,38 KM. Tako bi  mali akcionari ovom kroz dokapitalizaciju, smišljenom plačkom, trebali izgubiti gotovo pola (46,5 odsto) knjigovodstvene vrijednosti svojih akcija!“, navodi on.

Pita da li uprava ERS stvarno smatra da su građani i mali akcionari ERS-a toliko naivni i slijepi? Da li možda očekuju da ih i podrže u ovom poduhvatu?

„Da upravi ERS-a nije cilj otimanje pola vrijednosti akcija HET-a od malih akcionara ona bi dokapitalizaciju treba napraviti inicijalnom javnom ponudom, prodajom obveznica ili sa strateškim partnerom, na primjer Elektroprivredom Srbije ili drugim zainteresovanim stranama, po cijeni od oko dvije marke po akciji! Ne znamo odakle poriv upravi ERS-a da pljačka male akcionare i građane Republike Srpske? Trebali bi znati da ovakve stvari u finalu nikad ne mogu proći nekažnjeno. Zašto se jednom ne potrudite da donesete odluku u korist svih akcionara i građana?“, pita Krgović.

U ERS tvrde da dokapitalizacija ne znači privatizaciju

Iz „Elektroprivrede RS” tvrde da neće doći do privatizacije HET-a i da će Matično preduzeće kupiti akcije koje HET namjerava da emituje. Ističu i da je to „zaduženje“, iako je jasno da nije i da prodaja akcija znači promjenu i vlasničke strukture.

„Matično preduzeće „Elektroprivreda Republike Srpske“ je obezbijedilo sredstva kojima će koristeći pravo preče kupovine kupiti akcije koje emituje HET u procentu od 65 odsto i na taj način zadžati sadašnji procenat vlasništva u HET-u i  nakon provedenog postupka što znači da je bilo kakva priča o privatizaciji HET-a apsolutna neistina i laž“, rekao je direktor Direkcije za ekonomsko finansijske poslove ERS-a Blagoje Šupić, prenio je ATV.

Nije objasnio kako će i nakon kupovine Matično preduzeće imati isti procenat vlasništva, kao ni kako će prodaja ostatka akcija, koje se planiraju emitovati, uticati na strukturu vlasništva u HET-u.

Izvršni direktor u HET-u Ilija Tamindžija u svojoj izjavi još više je zakomplikovao sve.

„Radi se o načinu obezbjeđivanja nedostajućih sredstava za HE Dabar, rekao bih najelegantniji način gdje HE na Trebišnjici neće imati nikakve dodatne troškove po pitanju kamata, ni bilo čega drugoga jer je Matično preduzeće već obezbjedilo sredstva. Matično preduzeće HET je obezbjedilo sredstva i dokapitalizovaće svoju, praktično kćerku firmu, koja je osnovana zbog lakše i brže realizacije HE Dabar”, rekao je Tamindžija za N1.

Nije želio precizirati o kom se iznosu tačno radi, ali dodaje da će HET u izgradnji „Dabra“ učestvovati sa 40 odsto, dok će 60 odsto novca biti obezbjeđeno kroz kreditna sredstva.

Ovaj podatak nije tačan jer će izgradnju kreditom finansirati Izvozno-uvozna banka Kine (CEXIM banka) u iznosu od 369,7 miliona maraka, a što je 85 odsto vrijednosti hidroelektrane. Predviđeno je da 15 odsto vrijednosti (oko 65,3 miliona KM) bude finasirano od strane preduzeća „HE Dabar“.

Međutim, u HET-u su dodali i druge troškove koje planiraju da daju za istoimeni projekat.

Podsjećamo, CAPITAL je otkrio da HET planira da se dokapitalizuje emisijom akcija nominalne vrijednosti od čak 435 miliona maraka, što je za 50 miliona KM više od trenutne ukupne vrijednosti akcijskog kapitala društva.

Dokapitalizacija preduzeća znači privatizaciju tog društva, ocijenili su stručnjaci za tržište kapitala.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Najavljena dokapitalizacija HET-a je pljačka malih akcionara

  1. Brane

   Tražiti smjenu direktora i upravnog odbora. Ostavke i u zatvor odmah!!! Ovo je kriminal nečuveno.

   • Dule

    I sad će EPBIH ili HEP kupiti 20 % akcija, na štetu malih akcionara. Ove naše treba javno streljati, totalno su nesposobni, ništa ne znaju. Niti hoće. Treba pozvati na odgovornost ove rukovodeće da daju ostavke, sve unistise prodadose. Sad da rade nešto pametno ali ne!! Ko samo ovo smisli, koji je to mozak u HET-u, zašto on dobija platu ?

    • Nevesi

     Ja jos glasao za Iliju Tamindziju, naš čovjek. A on ovako vraća. Neću više. Treba ovo kazniti, zatvoriti ih.

    • Akcionar mali

     Znači sad mogu ovi iz federacije EPBIH postati vlasnici 10 – 15 % HET-a, Ode naš HET, zlatna koka. Za siću, po 0,29 KM. Pa što nisu stavili da je 1 KM akcija ili knjigovostvena, a ne 0,29 ? Kako ovo ? Te akcije ništa ne vrede, dok je takva uprava.

     • Predrag

      Ha ha onaj Blagoje Supic predsjednik nadzornog odbora ne zna ni po kojoj cjeni prodaju akcije, on kaže 0.29 evra… E moj boze ko prima naknade i pare. Ljudino prodajete po 0,29 ali KM. Sve unistise

      • Marko

       Smijeniti sviju. Grupa nesposobnih likova .

  2. Mash

   Koliki su prihodi iz HE Dubrovnik?
   Pola proizvodnje pripada HETu .

  3. Ich

   SNSD sa svojim satrapima godinama namjerno pljačka ERS da bi je na kraju prodao.
   Pogledajte listu direktora i šta su sve radili.
   Kad male akcionare svedu na minimum, po zakonu će im oteti akcije. Kao i sa banjalučkom pivarom i drugim.
   Dividendu ne isplaćuju ali daju pare podobnimedijima, sportskim klubovima i slično.
   Pljačka još traje.
   Jel’ to sad Tamindzija gradi BiH sa Nakitom kad jača državu? :-)

   • Marko Mali

    https://indikator.ba/Vijest.aspx?p=1&id=35234&naslov=Federacija+BiH+se+uklju%c4%8duje+u+dokapitalizaciju+HET-a

    Ovo je smijesno, smjeniti direktore .Propast Federacija kupuje ERS. U zatvor sa njima. Kuku lele, nesposobni ljudi. Ko njima daje platu, tražiti smjenu

    • HET

     Za 15 % Dabra ode HET! Da li je ovo normalno, sta je ovo?

    • Marko Pametni

     Vidi, nije to propast nego sam se serviraju neistine godinama, federacija ukupno duplo manje zaduzena sa duplo vise stanovnika, i sta je cudno da ep bih koja je duplo veca od eprs kupuje dio firme koji prodajete jer vam nedostaje jos malo kredita, pa u kapitalizmu smo, sta je problem.

   • NN

    Ma ovo je zakuvao Ilija Tamindzija 100%.

  4. Brane Trebinje

   Svaka cast nek je bar neko reko kako jeste pa imamo li mi ijednog politicara da kaze da nemoze ovako ljudi stanite kakv Dabar kakva struja pa da vako na Volstritu rade propali bi kad ce cijena ici akcije gore a ne dole?! Dobro je ovaj reko kome je do prece kopovine kad moze vec sad kupiti po toj ili nizoj cijeni?
   Ako se i drugi mogu prijaviti na kupovinu onda to moze bilo ko kupiti pa jel se tako raspolaze sa najvaznijim resursima strujom?
   Treba se organizovati radnici akcionari ici kod Tamindzije isklefati ga dobro gdje su tuzilastva policia otimate nam sve sto imamo u ovoj drzavi!!!

  5. Borac -vaučer

   Uzece i otece od gradjana RS malih akcionara koji su boračke vaucere uložili u HET,i ovi sad će to dati Elkrroprivredi BIH. E moji borci i narode

   • Smjena

    Smijeniti sve ove direktore. Vidi se da nemaju pojma.

  6. Honduras

   Prvo pogledajte šta bugarska hoće da gradi za deset milijardi eura. Hoće da izgrade nuklearku sa dva reaktora snage svaki po hiljadu megavata. što znači da hiljadu megavata plaćaju pet milijardi eura i vrijeme potrebno za izgradnju je vjerovatno oko pet godina. Treba ponuditi Bugarima HETR-R-A za pet do deset milijardi eura. Bolje im je kupiti Hetr nego graditi tu nuklearku.
   https://balkans.aljazeera.net/news/technology/2019/8/20/sedam-kompanija-zeli-graditi-bugarsku-nuklearku

  7. Honduras

   Ja ne razumijem zašto netko tko bi trebao da sve ovo dobro zna pošto ima i savjetnike koji bi morali biti stručnjaci za određene oblasti. tako i za ovu oblast. zar ne bi bilo bolje republici Srpskoj koja je većinski vlasdnik da ako već radi nešto po ovom pitanju proda HETR-R-A za deset milijardi eura bugarskoj ili nekoj drugoj zemlji-privatnom kupcu-fondu. te na taj način riješi sve probleme sa dugovima, kao i ostale finansijske trenutne probleme. Ipak dvadesetak milijardi maraka je u ovoj situaciji spas za Republiku Srpsku a i odlična bi bila cijena i ostalim dioničarima jer bi jedna akcija bila =19.500.000.000/385.164.196=50,62KM. Znači svaki bi akcionar dobio po jednoj akciji =50,62KM. Svi bi bili prezadovoljni a u buđet bi se slio veliki porez dodatno po osnovu zarada i po osnovu potrošnje dioničara dobijenog novca. Čak bi i dioničari fondova žestoko se oparili. napriomjer dioničari fonda DUIF KRISTAL INVEST AD – OAIF FUTURE FUND bi mogli podjeliti milijardu maraka dobijenih samo po ovom osnovu. Sad zašto to ne rade oni koji imaju moć da to urade trebaju se građani zapitati.

  8. Honduras

   Nijedan akcionar ne bi trebao propustiti da učestvuje u dokapitalizaciji HETR-R-A pod ovim uslovima. Oni koji nebudu učestvovali će biti na ogromnom stvarnom gubitku ako analiziramo preduzeće iz više aspekata. Evo još jedne dodatne analize; HETR-R-A ima trenutne kapacitete od 824 megavata instalisane snage. Uzimajući da je trenutno megavat prosječno 300eura nožemo izračunati da HETR-R-A može na svjetskim berzama prodajući struju ostvariti prihod od =824*300*24*365=2.165.472.000eura. Kad bi radila punim kapacitetom svo vrijeme u godini prihod bi bio oko =2.165.472.000eura ali prepolimo taj iznos i dobijemo milijardu i stotinjak milionaeura. Odbimo još sto miliona eura raznih troškova ostaje milijardu eura zarade. Ako znamo da svjetski fondovi rado ulažu tamo gdje imaju siguran povrat uložene glavnice za 20 do 25 godina, dođemo do cifre od čak 25milijardi eura koju bi svjetski fondovi bili sopremni da ulože za kupovinu HETR-R-A. Znači i po ovom obračunu jedna akcija bi mogla dostići cijenu od čak 125KM.

   • b191

    Ajde sad ponovo obračunaj. Prvo uzmi u obzir da su im prihodi 48 miliona maraka, a ne preko 2 milijarde eura.

    • sds

     ma pusti ga vidis da je otiso u honduras i on i milijarde

    • Honduras

     To su lažni prihodi. Kapaciteti kažu da prihodi trebaju biti drukčiji. Čuda ljudi mogu napraviti kad se usude da rade mimo zakona. Zato što llažno prikazivaju prihode treba obavezno sve privatizovati i donijeti zakon da se naplaćuje kazna u desetostrukom iznosu onom tko lažno prikazuje prihod, dobit onaj tko izvlači dobit na bilo koji protuzakonit način a naročito putem transfernih cijena ili lažnih ugovora kao i donacija. Sve privatizovati i donijeti žestoke kazne za kršioce zakona. Brzo bi kod nas plata bila veća od mnogih europskih zemalja. Ovako kriminala više nego u priči. balkan je eldorado za kriminalce.

  9. Dejan

   HETR ne prodaje struju na berzi nego su tu posrednici , HEP i ERS i Trgovci kao Vuk Hamovic pa je cijena po kojoj HETR prodaje 10 puta manja od trzisne. To znači da je prihod HETR a realnih 480 miliona eura a ne prikazanih 48.

   • Inzinjer iz Het-a

    HET proizvodi el energiji u vremenskom periodu kad je cijena najveca jer ima takvu akumulaciju. Tako da proizvodi i prodaje el. Energiju po danu kad su vrsne snage najvece i kad je cijena na trzistu najveca.
    Takođe HET ima te balanse kapacitete jer i to je potencijal koji umjesto HETa prihoduje Holding ERS a .

   • Penzija

    Ispada da fond PIO treba dati HET u oko 15 miliona maraka. Otkud pare ? U svim normalnim državama elektro daje pare fondu PIO a ne kao kod nas. Hahah. A HET pravi bazene i mostove… E moji penzioneri

  10. Zoran

   Smijeniti ove likove u HET . Nesposobni ljudi. Umjesto da se zaduže na neki način oni pljačkaju svoj narod!

  11. Radenko

   Ovako su uradili i sa Banjaluckom pivarom oni pirati sa Kajmanskih ostrva. Prvo su zbog navodnih gubitaka smanjili broj akcija a onda izvršili dokapitalizaciju kao i sa HET-om tako da su mali akcionari postali mikro akcionari i na kraju su ih nogom u g..zicu izbacili iz vlasništva tako sto su otkupili njihove preostale akcije po “trzisnoj” (citaj mizernoj) cijeni.

  12. mikro akcionar

   Ovako su uradili i sa Banjaluckom pivarom oni pirati sa Kajmanskih ostrva. Prvo su zbog navodnih gubitaka smanjili broj akcija a onda izvršili dokapitalizaciju kao i sa HET-om tako da su mali akcionari postali mikro akcionari i na kraju su ih nogom u g..zicu izbacili iz vlasništva tako sto su otkupili njihove preostale akcije po “trzisnoj” (citaj mizernoj) cijeni.

  13. Milenko

   Koji ce mali akcionar, pri zdravoj pameti, uložiti svoj kes u dokapitalizaciju i kupovinu akcija firme koja ne isplaćuje dividendu. Investicija u kupovinu akcija HET-a je isto kao i kupovina placa na Mjesecu= MRTAV KAPITAL.

   • Honduras

    Ako se privatizuje HETR-R-A prodavaće struju po tržipnim cijenama, odnosno kad je skupa. Čak će kupovati struju ako bude jako jeftina i vidi da može ostvariti veću dobit pumpajući vodu u akumulacijsko jezero pošto ima postrojenja za to. ja mislim da svi trebaju zadržati akcije i učestvovati u dokapitalizaciji. Najbolje bi bilo da nijemci kupe HETR-R-A, pokazali su se kao najbolji većinski akcionari. Kupili su cjementaru Kakanj koja je non stop pravila gubitke a kako su je nijemci kupili pre petnestak godina sanirali su je i podijelila je cjementara dividende dvadesetak puta od otkupne cjene akcije na tenderu. Ja sam prijatelju savjetovaom da kupi te akcije kad su bile 2,15KM te sam mu savjetovao da ne prodaje u tenderu po 4,25KM. Ipak je prodao vratio kredit i kupio kuhinju a mogao je svake godine imati preko dvadeset hiljada maraka dividende s tim da je prve godine isplate dividende mogao dobiti preko sto hiljada maraka. Kad bi nijemci ili netko ispravan kupio HETR-R-A vidjeli bi koliko bi porasla cijena akcijama a tek kolika bi bila dividenda i redovno bi se isplaćivala.

    • Dejan

     Koliki ce HET imati prihod od ETS kvota.
     Posto HET proizvodi el. energiju. Iz obnovljivih izvora dobija pravo da prodaje kvote CO2. Obzirom na proizvodnju radi se o dodatnim milionoma eura.

     • Zdravko

      Hoću li ja ostati bez svojih vaucera? Imam 92 vaucera u hidro Trebinje. Oće oteti ovo moje trebao sam prodati i dati unucima, a ovako ce mi uzeti.

    • Honduras

     Evo još jednog primjera. Hidroelektrana vranduk se treba graditi kod zenice i imala bi instalisanu snagu od nepunih dvadesetak megavata što je pedesetak puta manje od instalisane snage u HETR-R-A.
     https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=hidroelektrena+vranduk
     “Izvođači radova Strabag – digao je ruke od gotovo 150 miliona maraka vrijedne investicije – hidroelektrane Vranduk. I izvođač Končar bio je prinuđen isto učiniti. Krajnju odluku donio je investitor, Evropska banka za obnovu i razvoj.”
     Ako bi vranduk koštao 150 miliona onda HETR-R-A vrijedi minimum =150.000.000 *50=4.500.000.000KM. Federaciji BiH je bolje da kupi HETR-R-A za četiri milijarde nego da gradi hidroelektranu Vranduk i slične. Ovako da pare i ima odmah proizvod, dok u gradnji daje pare a čeka godinama da dođe do proizvoda. na žalost dođu stranci kod nas i kupuju budzašto a kad nam prodaju to isti ili slično onda nam to naplaćuju dvadeset do sto puta skuplje. Opet bi apelovao na sve da nerade na tome da mali dioničari budu opljačkani već da naprotiv učine sve što je u njihovoj moći da se slije što više sredstava u buđet srpske a nek se dijelom tih sredstava obeštete oni kojima je sve oteto, penzioneri, radnici, svi koji su učestvovali u stvaranju ovih dobara, kao i njihovi nasljednici.

  14. Honduras

   Prvo mali akcionari trebaju znati da im se ocrnjuje ono što je dobro a da im se hvali ono što je loše. zato ne vjerujte nikom nego digitron u ruke i računajte sami. Ako bugari hoće da plate dest milijardi da bi izgradili nuklearku koja ima 2000 Megavata instalisanu snagu onda je HETR-R-A zlatan sa svojih 824 megavata zvaničnih i treba još dograditi 251megavat instalisane snage.
   https://balkans.aljazeera.net/news/technology/2019/8/20/sedam-kompanija-zeli-graditi-bugarsku-nuklearku
   Sedam međunarodnih grupa izrazilo je zanimanje da postanu strateški partneri za izgradnju druge nuklearne elektrane u Bugarskoj, izjavila je u utorak bugarska ministrica energetike Temenuška Petkova.

   Dio objave, otvorite te se sami uvjerite. “Ona je kazala da su ponude za ulaganje u projekt vrijedan 10 milijardi eura predali ruski Rosatom, kineski CNNC, korejski Hidro&Nuclear Power co, češki Vitkovice, kao i dvije bugarske kompanije i jedna registrirana u Njemačkoj, prenosi Tanjug agenciju AP.”
   Više vrijedi sadašnji HETR-R-A nego ovakva nuklearka kad se izgradi kojoj je rok upotrebe od 25 do 40 godina. gdje imaš nuklearni otpad. Takođe nakon što rok upotrebe prođe do 40 godina trebaš sanirati i nuklearku. Dok HETR-R-A ima struju iz hidropotencijala i takoreći vječan je. Pustite da i mali akcionari imaju svoju nafaku ima prostora za sve i ovdje i u čitavom svijetu.

   • Honduras

    sadašnje vrijme je era interneta što se tiče informacija. lako je saznati đta se dešava u drugim državama gdje se radi po zakonu. Tako se lako može vidjeti koliki je prihod hidroelektrane koja ima istu instalisanu snagu i kojoj su slični uslovi proizvodnje. lako se može zaključiti kad se politika ne bude miješala u akcionarsko društvo da će biti ogromo veća dobit a tad će biti i ogromno veće plate, bonusi zaposlenicima i još mnogo tog dobrog za sve. nek prodaju HETR-R-A na javnoj licitaciji sa početnom cijenom od četiri milijarde pa da vidimo. od tih sredstava 50% nek ide u djelimično obeštećenje penzionera i svih ostalih a 50% u buđet za poticaj razvoju.

  15. NIKO

   Znaci ,mali akcionar ima pravo prece kupnje po 0.26 km a stvarna vrijednost bi iznosila 1.127km
   Zanimljivo
   Ako ” NEKA ” firma u RS kupi preko nekog malog akcionara akcije po bagateli
   ostvarice dobit od 4.5 puta u odnosu na ulozena sredstva
   Pa sad sve i ima smisla.

   • Marko

    Ne mora kupovati preko malog akcionara jer ce biti malih akcionara i fondova koji ne mogu iskoristiti to pravo pa ce te akcije biti ponuđene na berzi da ih kupi bilo ko ali tad idu na aukciju gdje se cijena povecava.
    Zbog toga je ovaj nagli skok cijene na berzi sa nalogom Market. Nazalost ne postoji ozbiljna kolicina da se kupi dok se cijena ne podigne na neku ozbiljniju vrijednost.
    Jasno je da slijedi niz dana i sedmica sa rastom + 20 i to svi znaju ali sta vrijedi kad nema ponude . Sad ce se javiti oni pametni koji ce komentarisati kako se moglo kupiti prosli mjesec.

   • Marko

    Poređenje HE Vranduk koja se procijenjuje na 150 miliona KM sa HETom.
    Ko zeli da zna stvarnu vrijednost HET ovog prihoda neka pomnozi 2970 000 sa cijenom MW na berzi elektricne enegije. Samo da se zna da ta cijena varira i da je izasla i preko 200 e.

    HE Vranduk 20MW 100GWh= 150 mil KM
    HET ( Trebinje1 + Trebinje2+HE Dabar+ 1/2 HE Dubrovnik) 472 MW 2970 GWh

    Snaga HET ovih elektrana i godisnja proizvodnja
    Trebinje 1 168 MW 410 GWh
    Trebinje 2 8 MW 14,5 GWh
    1/2 HE Dubrovnik 126 MW 1168
    HE Dabar 160 MW 250 GWh

    • Dejan

     Koliko su mali akcionari osteceni sve ove godine ako se zna da je proizvodnja HET vrijednosti pola milijarde prikazivana 10 puta manje.?
     Kako ERS moze odrediti takve transferne cijene ?
     Znaci dokapitalizacija se vrsi novcem koji je ERS oteo od malih akcionara.

     • Kriminal

      Ove kriminalce u zatvor, na ispitivanje . Ispitati njihov kriminal. A ima ga masala

      • Don

       Opljačkaše gradjane RS male akcionare, da bi dali BH Elektri. Nečuveno, kako misle oteti od građana. Ne znam šta misle . Otese pola vrijednosti

    • Milenko

     Ovo je blago receno preoptimisticna procjena sadašnje proizvodnje svih elektrana HET-a(Trebinje 1,Trebinje 2 i jednog agregata HE Dubrovnik), ona je realno oko 1168,5 GWh (ili. 1 168 500 MWh) godišnje.
     Ovo su podaci za godinu kad su imali povoljnu hidrolosku situaciju.
     https://www.capital.ba/hettrebisnjica-proslogodisnja-proizvodnja-jedna-od-najboljih/

  16. Marko

   Pljačkaju ERS uzimaju pare dugi niz godina. A sad hoće i male akcionare da zeznu. Ništa im ne daju. Nema dividende. A struja 200 eura MW. Koje pare uzimaju. A sad hoće da zeznu male akcionare. Ima i moj fond Euroinvestment te akcije HET tako da će i njih zeznuti a preko njih i mene, uzece sebi. Stvarni nije ok.

  17. Dejan

   Sve se desava zbog novog zakona koji postepeno ukida regulisane odnosno transferne cijene elektrucne energije. Tako da ce 2024 kompletna proizvodnja HET a biti prodavana po trzisnim cijenama pa ce prihod biti znatno veci.
   Dalje citiram zakon:

   ) U prelaznom periodu od 2022. do 2024. godine javni snabdjevač je dužan da postepeno povećava udio električne energije za javno snabdijevanje koju nabavlja na način propisan članom 72. stav 5. ovog zakona, pri tome srazmjerno umanjujući udio električne energije koja se nabavlja po regulisanoj cijeni kako slijedi:

   1) u 2022. godini nabavka do 75% po regulisanoj cijeni,

   2) u 2023. godini nabavka do 50% po regulisanoj cijeni,

   3) u 2024. godini nabavka do 25% po regulisanoj cijeni.

   (4) Istekom prelaznog perioda iz stava 3. ovog člana, nabavka 100% električne energije za javno snabdijevanje obavljaće se u skladu sa članom 72. stav 5. ovog zakona.

   • Mash

    Sve jasno 2024 godine trzisno poslovanje i prodaja struje na berzi bez posrednika. To su jasni zahtjevi energetske zajednice inace slijede sankcije.
    Zato je i potraznja na berzi ali nema kolicina.
    ERS na ovaj nacin pokusava da uveca svoje ucesce toliko da dividenda malih akcionara bude beznacajna. Kad se odbiju fondovi malih akcjonara ima manje od 0.5 %. Tako iako se budu dijelili stotine miliona dividende opet ce vecinu da dobije Holding.
    Kad bi svi mali akcionari htjeli prodati njihov broj akcija je oko 2 miliona akcija. Znaci da se ni sad ne moze investirati u ozbiljniju kolicinu. A i kad podijele 100 miliona dividende na nih bi otislo manje od pola miliona.

  18. Brano

   Onaj ko je glasao za Luku Petrovića i Iliju Tamindžiju i ne zaslužuje ništa bolje.

  19. Stevo

   Dobar članak o najavljenoj dokapitalizaciji HET-a, odnosno pljačci malih akcionara: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=110736441499218&id=106392905266905

  20. Akcionar

   Pljacka se nastavlja. Hidroelektrana iznajmljena ERS u na period od 5 godina.
   Vecinski akcionar iznajmio citavu elektranu ispod trzisne cijene samom sebi. Ovu kreativnost u pljacki nemaju ni najveci lopovi svijeta. Svaka cast. Slijedi nam pet godina pljacke malih akcionara.

   • Mash

    Kako je moguce iznajmiti elektranu ?
    Zar struju ne prodaju na berzi ?
    Zna li se po kojoj cijeni HET prodaje struju ?