Capital.ba

Moody's ponovno smanjio rejting Agrokora

30.03.2017. / 8:15

ZAGREB,  Agencija Moody's smanjila je u srijedu kreditni rejting Agrokora s prijašnjih B3 na Caa1, a vjerovatnost bankrota na Caa1-PD s B3-PD, dok izgledi za rejting i dalje ostaju negativni jer kompanija više nije u stanju održavati visok nivo obveza prema dobavljačima, što može oslabiti njezinu likvidnost. 

 „Smanjenje rejtinga odražava naše stajalište da kompanija više nije u stanju održavati visok nivo obveza prema dobavljačima, što može ograničiti njezinu likvidnost. To dolazi u vrijeme kada kompanija ima ograničena sredstva za dodatne izvore likvidnosti zbog svog ograničenog pristupa kreditnim tržištima i oslanjanja na ograničeni broj banaka“, navodi u izvještaju Moody's.

U Moody'su vjeruju da je potdrška Agrokorovih dobavljača oslabila, dok njegova kreditna kvaliteta uglavnom zavisi o njegovoj sposobnosti plaćanja potraživanja dobavljačima, koja su iznad industrijskog prosjeka. Potraživanja dobavljača dosezala su krajem septembra 2016. godine 16,197 milijardi kuna ili 2,18 milijardi evra, što se može prevesti u 150 dana neplaćanja, u odnosu na između 60 i 90 dana kod usporedivih maloprodajnih firmi.

Tek malo skraćivanje roka plaćanja moglo bi stoga voditi značajnim odlijevom gotovine, upozoravaju u toj agenciji.

Posljedično, Moody's sada smatra da je Agrokorova likvidnost slaba. I dok je 2,286 milijardi kuna (307 miliona evra) gotovine i novčanih ekvivalenata o kojima je Agrokor izvijestio na kraju septembra 2016. premašivalo 959 miliona kuna (127 milijuna evra) kratkoročnog duga, Moody's procjenjuje da likvidnost koncerna neće biti dovoljna da bi se finansiralo smanjivanje obveza prema dobavljačima.

Dodatni izvori likvidnosti su ograničeni, s obzirom da Adria grupa ima samo pristup 170 miliona evra bilateralne kreditne linije koja dospijeva za manje od 12 mjeseci, računajući od 30. septembra 2016. Agrokorov pristup kreditnim tržištima se pogoršao i on zavisi o malom broju banaka, pri čemu ruske finansijske institucije Sberbank i VTB banka drže 52 odsto duga grupe i 87 odsto njegovih ukupnih dugova prema bankama.

Istovremeno, Agrokor treba riješiti otplatu PIK zajmova. Agrokorov holding Adria izdao je PIK zajmove kako bi financirao akviziciju Mercatora u 2014.

Neuspjeh u refinansiranju PIK-ova potencijalno bi mogao voditi povećanju dugova grupe ili 8. marta 2018. zbog novih klauzula u nekim bankarskim dokumentima kojima se specificira da bi odgovarajući zajmovi odmah mogli doći na naplatu, ili 8. juli 2018. kada PIK-ovi dospijevaju na naplatu, što bi moglo izazvati promjenu kontrole. Ti instrumenti imaju nominalnu vrijednost od 536 miliona evra na kraju 2016. i kamate koje se pripisuju godišnje po stopi od 10,5 odsto.

Moody's upozorava da bi moglo doći do negativnih pritisaka na rejting Agrokora ako kompanija ne uspije održati kratkoročnu likvidnost ili ako moguće promjene u kapitalnoj strukturi budu negativno uticale na njegove kreditore.

S druge strane, kažu u Moody'su, pritisak za podizanje rejtinga trenutno je ograničen u svjetlu današnje rejting akcije. Moody's će razmotriti njegovo podizanje ako Agrokor poboljša likvidnost, stabilizuje svoja potraživanja prema dobavljačima i strukturu kapitala na održivim temeljima, demonstrira svoju sposobnost da postigne omjer EBITA-e i kamata od najmanje 1.0 puta i riješi pitanje refinansiranja PIK-ova na način da to ne utiče negativno na grupu.

Agrokor uskoro o stanju i daljnjim koracima

Agrokor je ranije u srijedu najavio kako će uskoro izići s objavom vezanom za trenutno stanje i buduće korake kompanije.

“Agrokor će uskoro izići s objavom koja će biti vezana uz sve relevantne činjenice, trenutno stanje i buduće korake kompanije. Ne bismo komentarisali razne zaključke i vizije o budućnosti Agrokora”, kaže se u Agrokorovoj izjavi upućenoj medijima.

Izjava je uslijedila nakon što su mediji prenijeli vijest po kojoj hrvatska Vlada i grupa Agrokorovih kreditora namjeravaju potpisati sporazum o mirovanju obveza, što je najavio prvi zamjenik izvršnog direktora ruske banke VTB Jurij Solovjev.

“Razdoblje mirovanja (standstill) biće u početku relativno kratko… trajaće nedjelju ili mjesec dana, ne godinu… Moguće su promjene u dioničarskoj strukturi (nakon restrukturiranja duga)”, kazao je Solovjev, dodajući da je VTB u Agrokoru izložen s oko 300 miliona evra.

Napominje da je oformljena grupa kreditora kojom predsjeda ruska banka Sberbank, najveći Agrokorov kreditor. Kreditori očekuju da će izraditi plan restrukturiranja a razmotriće i opciju prodaje dijela Agrokorova poslovanja radi smanjenja duga.

Solovjev je takođe rekao da bi grupa kreditora mogla Agrokoru osigurati kratkoročnu likvidnost.

“Lokalna razvojna banka mogla bi takođe dati garanciju dobavljačima da nastave s isporukom robe. Moguća je kombinacija kratkoročnog finansiranja… i podrške vlade”, pojašnjava.

Solovjev je ruskim medijima rekao da je Agrokor dio standstill sporazuma po kojem je, na primjer, dužan dopustiti predstavnicima banaka ili odbora kreditora pristup upravljanju ili zamjeni financijskih direktora i revizora. Cijeli je niz zahtjeva koje je Agrokor dužan ispuniti, uključujuću odlazak trenutnog menadžmenta koji ga je doveo u sadašnju situaciju, rekao je Solovjev, dodajući da bi sporazum mogao u početku biti sklopljen za kraći rok, do nedjelju dana.

Po njegovim riječima, problemi u kompaniji nastali su zbog nepravilnosti u vođenju poslovnih knjiga za što su odgovorni vlasnici i menadžment i to u dužem vremenskom razdoblju. Solovjev je izrazio sumnju u Agrokorove finansijske izvještaje.

Cijene dionica Agrokorovih izdanja na Zagrebačkoj berzi u srijedu su oštro pale, izuzev Zvijezde koja bilježi blagi rast i Tiska, kojom se nije trgovalo.

Dionici Leda cijena je pala za 11,59 odsto, Jamnice 15,25 odsto, Belja 6,17 odsto i Vupika 1,82 odsto.

Vujčić: Hrvatski bankovni sistem dovoljno jak

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić izjavio je u srijedu kako je hrvatski bankovni sistem dovoljno jak da preživi i najgore te poručio da će bankovni sistem ostati stabilan, bez obzira na situaciju u Agrokoru.

Odgovarajući na novinarski upit može li kriza u Agrokoru uticati na monetarni sistem, guverner Vujčić je kazao kako su stres testovi središnje banke pokazali da je bankovni dovoljno jak zbog svoje visoke kapitaliziranosti.

“Mi smo radili stres test, odnosno test otpornosti bankovnog sistema koji je pokazao da je naš sistem i dalje dovoljno jak da bilo kakve i najgore pretpostavke preživi. Kapitaliziranost hrvatskih banaka je vrlo visoka, imamo 23 postotnu kapitalnu adekvatnost banaka i to je ono što čini bankovni sistem stabilnim i zbog toga smo uvijek i zahtijevali da banke budu izuzetno visoko kapitalizirane, puno više od prosjeka u Evropi, evrozoni ili većini drugih zemalja s kojima se možemo uspoređivati”, rekao je Vujčić odgovarajući na pitanja novinara nakon debate organizirane u HNB-u u okviru obilježavanja Svjetske nedjelje novca.

Upitan znači li to da je, bez obzira na Agrokor, stabilnost sistema osigurana, guverner središnje banke je odgovorio:

“Ono što mi radimo je da gledamo stabilnost bankovnog sistema i on će kao takav ostati stabilan”. Fena

 

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!