Capital.ba

Medicinska elektronika dobila milionski spor protiv kiparske firme

04.07.2017. / 14:18

– Viši privredni sud ukinuo prvostepenu presudu u korist „A.B. Ventura“
– Tomić: Ugovori o kreditima i hipotekama od samog početka bili nezakoniti
– Sajić: Šokiran sam presudom

BANJALUKA, Medicinska elektronika u stečaju dobila je pred Višim privrednim sudom u Banjaluci spor „težak“ 2,2 miliona KM protiv firme „A.B. Ventura Capital LTD” sa Kipra, saznaje poslovni portal CAPITAL.ba.

„A.B. Ventura“ je prije sedam godina tužila Medicinsku elektroniku u stečaju nakon što joj stečajni upravnik Lazo Tomić nije priznao potraživanja.

Prvostepeni sud je, presudom koja je donesena u septembru prošle godine,  utvrdio da su potraživanja firme sa Kipra osnovana te naložio stečajnom upravniku da ih u cjelosti prizna, ali je nakon žalbe Medicinske elektronike, Viši privredni sud 26. maja ove godine tu presudu ukinuo.

„Žalba tuženog – protivtužioca se uvažava, presuda Okružnog privrednog suda od 26. septembra 2016. godine preinačava se na način da se odbija zahtjev tužioca – protivtuženog da se utvrdi da je osnovano potraživanje tužioca „A.B. Ventura Capital LTD” sa Kipra, kao razlučnog povjerioca, prema tuženoj Medicinskoj elektronici, u iznosu od 2,2 miliona KM na ime glavnog duga, redovne kamate i zakonskih zateznih kamata, te da se obaveže stečajni upravnik da ovo potraživanje prizna u cjelosti, kao razlučno pravo“, navodi se u presudi Višeg privrednog suda koja je u posjedu CAPITAL-a.

Tomić je za CAPITAL rekao da je Viši privredni sud našao „debele“ razloge zbog kojih je donio presudu u korist Medicinske elektronike. Istakao je da da će „A.B. Ventura“ vjerovatno pokrenuti postupak revizije pred Vrhovnim sudom RS, ali da opet očekuje odluku u korist Medicinske elektronike.

„Ti ugovori o kreditima i hipotekama su od samog početka bili nezakoniti. Oni su prvo bili otpisani pred privatizaciju, Vlada RS je otpisala kredit Medicinskoj elektronici, a banke su nakon što su privatizovane te otpisane kredite ponovo aktivirale i uzele sigurnu naplatu, a to je hipoteka“, rekao je Tomić.

S druge strane, pravni zastupnik „A.B. Ventura“ Aleksandar Sajić kaže za CAPITAL da je šokiran drugostepenom presudom, jer ona „ rješava jedan spor, a otvara tri nova“.

„Odluka je van svakog smisla zato što je Medicinska elektronika uzela kredit, založila svoju imovinu, kredit nije vratila, a sad kao nema obavezu. To je nevjerovatna odluka i mi ćemo izjaviti reviziju, a pored toga ćemo vjerovatno preduzimati još neke radnje“, rekao je Sajić ne želeći da precizira koje će poteze povući.

Kaže da u presudi drugostepenog suda piše da hipoteka postoji, a da „Ventura“ nije razlučni povjerilac, pa se postavlja pitanje ko je onda povjerilac.

„Pored toga, sudija Višeg privrednog suda u jednom dijelu obrazloženja kritikuje prvostepeni sud zbog toga što se pozivao na Zakon o stvarnim pravima, dok se u nastavku taj isti sudija poziva na taj zakon, što je nevjerovatno“, dodaje Sajić

„A.B. Ventura Capital LTD” tužila je krajem 2010. godine Medicinsku elektroniku u stečaju jer joj stečajni upravnik nije priznao potraživanja u iznosu od 1,1 milion maraka. Tužbenim zahtjevom „Ventura“ je tražila i zatezne kamate od 2003. do 2010. godine tako da je početni iznos uduplan.

Ova potraživanja „Ventura“ je 2007. godine otkupila od tadašnje Cepter komerc banke Banjaluka kod koje je Medicinska elektronika imala kredit obezbijeđen hipotekom.

Tomić potraživanja nije priznao uz obrazloženje da „Ventura“ do otvaranja stečaja nije bila upisana u zemljišne knjige kao hipotekarni povjerilac, nego je tek tri godine kasnije, odnosno desetak dana nakon što je otvoren stečajni postupak u Medicinskoj elektronici podnijela zahtjev za promjenu upisanog založnog povjerioca.

CAPITAL: M. Čigoja

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!