Capital.ba

„Lanaco“ održavanje servera „Elektrokrajine“ naplaćuje 1,2 miliona KM

25.01.2018. / 13:19

– Samo u januaru 2018. godine „Lanaco“ pobijedio na dvadesetak tendera vrijednih više od 2,1 milion KM
– Prošle godine trijumfovao na 74 raspisane javne nabavke teške 25,2 miliona KM

BANJALUKA – Banjalučka IT firma „Lanaco“ nastaviće da održava softver za tarifiranje, obračun i naplatu struje, kao i održavanje baze podataka u „Elektrokrajini“ i to po cijeni od oko 1,2 miliona KM sa porezom na dodatu vrijednost (PDV), saznaje portal CAPITAL.

U „Elektrokrajini“ za tek raspisanu skupu javnu nabavku imaju opravdanje. Neophodna je, kažu, za redovno funkcionisanje i obavljanje poslovne djelatnosti ovog elektrodistributivnog preduzeća.

„Softversko rješenje sadrži desetine modula potrebnih za fakturisanje i naplatu električne energije te podršku mnogih propratnih aktivnosti kojima se omogućava efikasno poslovanje. Predmetna nabavka putem pregovaračkog postupka se sprovodi na osnovu Zakona o javnim nabavkama BiH, jer je dobavljač aplikativnog softvera isključivi nosilac autorskih prava na isti i u skladu sa tim uživa autorsko-pravnu zaštitu“, naveli su u pisanom odgovoru za CAPITAL  iz „Elektrokrajine“.

U tenderskoj dokumentaciji navedeno je da će „Elektrokrajina“ usluge plaćati mjesečno i to sa desetodnevnim rokom, a na osnovu ispostavljenih faktura.

http://www.capital.ba/wp-content/uploads/2016/05/CCI30052016_0000.jpg„Avansno plaćanje se ne prihvata. Ponuđačima je dozvoljeno podugovaranje u skladu sa članom 73. Zakona o javnim nabavkama BiH. Dobavljač kome je dodijeljen ugovor snosi punu odgovornost za realizaciju istog. Ukoliko ponuđač ima namjeru podugovorati dio poslova, potrebno je u ponudi da dostavi izjavu o toj namjeri“, stoji u dokumentaciji.

Na računima za struju koji svakog mjeseca uredno stižu na adrese građana RS jasno stoji da je za milionski teško održavanje servera godinama unazad zadužen „Lanaco“.

Međutim, u „Elektrokrajini“ danas nisu odgovorili na pitanja novinara CAPITAL-a šta konkretno podrazumijeva održavanje servera koje će građani RS ove godine platiti 1.170.000 KM, kao i koliko novca je „Lanacu“ godinama unazad dato za održavanje servera. Ističu da im je za sabiranje potrebno nekoliko dana.

„Nismo u mogućnosti da odgovorimo u zahtijevanom izrazito kratkom roku iz razloga što je potrebno nekoliko dana za pripremu istog. Informacije ćete dobiti u okviru zakonskog roka“, navedeno je u dopisu.

Igor Vukajlović iz Udruženja građana „Tender“ kazao je da se javne nabavke značajnijeg iznosa, a po principu pregovaračkog postupka, raspisuju kada je firma nosilac autorskih prava i samo ona ima pristupni kod serveru. Međutim, ovaj iznos je, kaže, diskutabilan.

„Više od milion KM za održavanje servera je zaista previše“, prokomentarisao je kratko.

 „Lanacov“ trijumf na 74 tendera teška 25,2 miliona KM

Firma „Lanaco“ prošle godine odnijela je pobjedu na 74 tendera vrijedna 25,2 miliona KM, pokazala su istraživanja CAPITAL-a.

Javnim preduzećima i institucijama nisu mrske njene ponude pa je menadžment ove firme zadovoljno trljao ruke u julu kada su izabrani na tenderu Elektroprivrede RS teškom čak 8,5 miliona KM bez PDV-a. Taj posao podijelili su sa banjalučkim i beogradskim “Prointerom”.

Dva mjeseca ranije Ministarstvo prosvjete i kulture RS ovu firmu je odabralo u poslu vrijednom oko 820.000 KM.

Kancelarija za reformu javne uprave Sarajevo u aprilu je ovoj firmi dodijelila posao vrijedan oko 985.000 KM, oko 600.000 KM u aprilu Vlada RS je dala za održavanje informacionog sistema za registraciju poslovnih subjekata. I mart 2017. Bio je poslovno dobar mjesec za “Lanaco” jer ga je upravo “Elektrokrajina” odabrala za posao vrijedan oko 872.000 KM.

Posao vrijedan oko 1,3 miliona KM za izradu softvera za elektronsko upravljanje dokumentima za potrebe Uprave za indirektno oporezivanje BiH “Lanaco” je opet podijelio sa banjalučkim “Prointerom” i mostarskim “Tcamworkom”.

Kao najpovoljniji ponuđač 19. septembra “Lanaco” je odabran za zakup internet licenci i održavanje mreže Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS. Za ove usluge firma će dobiti oko 225.000 KM.

Za samo mjesec dana, od 21. novembra do 20. decembra, ovoj IT firmi dodijeljeni su ugovori vrijedni oko pet miliona KM. Ubjedljivo najveći, težak oko 2,7 miliona KM, 13. decembra dodijelila joj je Uprava za indirektno oporezivanje BiH i to za izradu njene platforme za rezervnu lokaciju informacionog sistema.

Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka IDDEEA dodijelila je 21. novembra posao vrijedan oko 840.000 KM ovoj firmi i Agenciji za komercijalnu djelatnost iz Zagreba, a u vezi sa izradom potvrde o vlasništvu vozila i registraciji.

UIO BiH očigledno je bila zadovoljna uslugama „Lanaca“ pa ga je kao najpovoljnijeg ponuđača odabrala za nabavku kompjutera i telefona. Za ovaj posao banjalučka firma inkasiraće oko 466.000 KM.

Zanimljivo, ovi IT stručnjaci u posljednja dva mjeseca ugovore su potpisivali sa Elektroprivredom BiH – 116.812 KM, Kancelarijom koordinatora za reformu javne uprave Sarajevo – 301.621 KM, banjalučkom Toplanom – 172.000 KM i Elektrokrajinom – 259.000 KM.

Za 25 dana januara ove godine „Lanaco“ je odnio pobjedu na dvadesetak tendera teških više od 2,1 milion KM.

CAPITAL: Žana Gauk

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: „Lanaco“ održavanje servera „Elektrokrajine“ naplaćuje 1,2 miliona KM

  1. Bojan

   Ne ulazeći u detalje usluge koja se isporučuje, kao neko ko je u svijetu poslovnog softvera već više od 10 godina, na tržištu Njemačke, Austrije i Švajcarske ovo su potpuno normalne brojke.
   Za isporuku samostalno razvijenog poslovnog softvera, razvijenog od strane tima koji broji 5 ljudi, u periodu od 6 mjeseci, cijena od 500k evra je uobičajena. To je rang trivijalnih i veoma predvidljivih projekata, jednostavnih za razvoj i planiranje. Pohvala za motivaciju članka da se argumentovano rasvijetli pozadina na koji način su ovi poslovi dobijeni. Ali navođenje neargumentovanih zaključaka o tome da li izrada poslovnog softvera zaista toliko vrijedi je neprofesionalno i uvredljivo za IT struku.

   • Lanaco i Elektrokrajina

    Vidimo mi da Lanaco naplacuje kao da radi u Njemackoj ili Svicarskoj. Ovo se kratko i jasno zove pljacka. Ako ovih 1.2 milion KM podijelimo sa 12 mjeseci dodjosmo do 100.000KM mjesecno, pa ovih 100.000KM podijelimo sa 24 radna dana u mjesecu, dodjosmo da Lanaco dnevno uzme oko 4.000KM, kojih podjelimo sa 8 radnih sati, i eto nas na preko 500KM/sat. Pa ti sada reci da je ovo normalno i da je uporedivo sa bilo cim u BIH i regiji. Svi znamo da je u ovom dilu sa Lanacom godinama Kovacevic i Radmanovic, pa je onda sve lako razumiti. BAS BI BILO ZANIMLJIVO DA SABERU KOLIKO JE LANACO UZEO PARA ZA 10 GODINA U ELEKTROKRAJINI!!!! TO BI SVE OSVJESTILO I JASNO REKLO STA JE POSREDI!!!

    • Bojan

     @Lanaco i Elektrokrajina
     Dakle, tvoj argument za pljačku je: “500KM po danu nije normalno”.
     Kakvim informacijama o regionalnom IT tržištu barataš pa da dolaziš do ovakvog zaključka?
     Softverski inženjer koji se bavi razvojem poslovnog softvera se strankama u Njemačkoj naplaćuje u prosjeku 1000evra po danu.
     U near-shore zonama kao što su BiH, Srbija, Rumunija, Bugarska istim se naplaćuje u prosjeku 500 evra po danu. Naravno, negdje manje, negdje više, zavisi od kompanije do kompanije, ali recimo da je to neki prosjek trenutno, duplo manje nego u Njemačkoj.

     Ako to prevedemo na tvoj primjer, i pretpostavimo da je cijena od 500evra po danu relevantna, to bi značilo da na podršci i održavanju softvera radi u prosjeku 4 inženjera. Ili u drugom obliku: 2 inženjera, i 3 osobe za podršku. Ili u trećem obliku: 2 inženjera, 1 tester, i 2 osobe za podršku. Ili možda: 1 projekt menadžer, 2 inženjera, i 1 osoba za podršku. Po mom iskustvu, ništa neobično za jedan poslovni softver malog do srednjeg obima.

     Naravno, ne ulazeći u detalje usluge i da li ona zaista toliko vrijedi.
     S obzirom da to ne znamo, nezahvalno je zaključivati da li usluga zaista toliko vrijedi.

     Ako imaš detalje o kvalitetnu usluge, kao neko ko se bavi tim poslom volio bih da ih izneseš?

     • Vujke

      Covek govori o 500KM/sat, a ne 500KM covjek/dan….procitaj malo pazljivije sta je gore napisano, a dobro je napisano. Znamo da Lanaco nigde ne iskazuje koliko je covjek/dan ili covjek/sat jer to se nicim ne moze opravdati i razumjeti. A sto se tice kvaliteta usluge Lanaca to klijenti govore i to je zaista porazno za cuti, tako je vec godinama i to je opste poznata stvar. Ako tako dobro rade, sto taj softver ne prodaju privatnim i stranim kompanijama, i zasto svi cekaju da Lanaco padne da ih se rijese i ponovo kupe softver koji ce da radi i da kosta nekoliko puta manje, i koji ce da radi. Kak objasnjavas skoro 900.000KM za odrzvanje programa osnovnh i srednjih skola, imali igde da se ikome placa toliko u regiji, SRB, SLO, CRO, BIH itd.

      • Bojan

       @Vujke
       Priznaćeš da je veoma jednostavno prevesti 500KM po danu u inženjer dane, ako uzmemo kao pretpostavku neki standardni rejt za inženjer dan.
       Kao što rekoh, ja stvarno ne ulazim u kvalitet isporučene usluge. Moja poenta je da cijena koja se plaća za održavanje nije ništa neobična u odnosu na tržišne standarde. U Banjoj Luci postoji dosta firmi koje fakturišu inženjer dan po ciframa koje spominjem, strankama iz raznih krajeva Evrope.

     • Marko

      @Softverski inženjer koji se bavi razvojem poslovnog softvera se strankama u Njemačkoj naplaćuje u prosjeku 1000evra po danu.

      Ajde ne lupetaj živ bio, softverski inženjer sa platom od 1000 evra po danu. To je plata 240.000 € godišnje. Toliko može da dobije projekt menadžer ili product owner, eventualno neki dobar tim lider ili R&D. Ali, softverski inženjer može samo da sanja tu platu.

      A tvrdnja da softver inženjeri zarađuju 500€ po danu (120.000€ godišnje) u BiH, Srbiji i Rumuniji ne zaslužuje nikakav komentar.

      • Bojan

       @Marko
       Ja nisam naveo da je to iznos koji programer zarađuje.
       Ja sam naveo da je to iznos kojim se jedan inženjer dan fakturiše strankama od strane softverskih kompanija. Za programere poslovnih aplikacija locirane u Njemačkoj to je u prosjeku 1000evra po danu. Za programere locirane u near shore zonama to je obično duplo manje. S obzirom da se većina kompanija i programera na zapadnom Balkanu bavi razvojem za inostrano tržište (Njemačka, Austrija, UK, Švajcarska, itd), onda možemo uzeti da je to neka referentna tržišna cifra koja čini lokalne softverske kompanije profitabilnim.

  2. Lanaco i skolstvo RS

   Novih 892.701KM za Lanaco za odrzavanja programa za osnovno i srednje obrazovanje. Sramotno, sramno da ne moze biti drugacije. Od djece i skolstva nam otimaju bez ikakvih skrupula, obraza…. Racunica kaze da je odrzavanje ovog programa za godinu dana zapravo milion KM (ovo je ugovor na 11 mjeseci). Svake godine milion KM ide Lanacu. Program koji sluzi za evidenciju ocjena u osnovm i srednjem obrazovanju, program koji se moze dobiti besplatno ili koji mogu da napisu studenti elektro fakultet , ma djaci iz gimnazije. Opste poznato je da je program smijesan, i da ga je jedan covjek pisao u Lanacu. Neso se jada da mora tako jer Baja trazi svoje, Kasipovicev mali je jako zahtjevan, voli mali djipove, skijanje, provod itd. Otimajte dok mozete od nase djece, ali necete moci dokle mislite, dao bog da vam se sve vrati na vasoj djeci i najmilijim pljackasko bando crvena.
   Dodela objavljena: 15.01.2018.
   Nabavka usluga održavanja jedinstvenog poslovnog informacionog sistema u ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja u Republici Srpskoj
   Oglašavač: Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske
   Izvor: Portal javnih nabavki BiH
   OBAVJEŠTENJE O TRANSPARENTNOSTI: 389-4-2-1-6-1/18
   Procijenjena ukupna vrijednost ugovora bez PDV-a u KM: 763,000,00KM ili 892.701KM sa PDV

  3. Giske

   Elektrokrajinu treba ugasiti ako tamo nema 5 ljudi sa el.faxom koji znaju napisati i implementirati(odrzavati) softwer…

   • Bojan

    A zašto kompanija koja se bavi distribucijom električne energije podrazumijevano treba da ima zaposlene programere? Zašto bi se bavila nečim što joj nije primarna djelatnost? I zašto ljudi koji se bave razvojem poslovnog softvera treba podrazumijevano da imaju završen ETF?

  4. Branko

   A ja Lanakovaca sto se brane :-)

   Kratko i jasno PLJACKATE, a nista ne funkcionise, i sistem i oprema u katastrofalnom stanju. Pitajte ljude koji rade tamo kako su zadovoljni tim vasim skupim inzenjerima sto ih pravdate… Propast!

  5. Perica

   Lanaco je uzeo Elektrokrajini 25-30 miliona KM, za poslednjih 10 godina …ako se gledaju planovi nabavki za poslednjih nekoliko godina, onda se može reći da je Lanaco od Elektrokrajine za poslednjih 10 godina uzeo najmanje 25-30 miliona KM. To je podatak koji jasno govori o kojoj pljački se radi, ali i da bez Radmanovića i Kovačevića ništa nije moglo da se radi predhodnih 10 godina jer su glavni zaštitnici Nebojše Ninića, uspješnog menadžera. Kovačević uvijek govori “Sve diraj ali Lanaco ni za živu glavu”.

  6. igor

   Koliko ti je dosta GLADNI covjece??? Bojis li se bar boga??

  7. RS Consulting and Trade

   Izvlacenje para u interesu RS, ali sada kroz usluge moderne organizacije Elektrokrajine…ahahahahahahahaaaa… i to za 150.000KM :-)

   GODIŠNJE OBAVJEŠTENJE O DODJELI UGOVORA ZA
   NEPRIORITETNE USLUGE
   741-0-2-2-7-32/18

   ODJELJAK I: UGOVORNI ORGAN

   I 1. Podaci o ugovornom organu
   “ELEKTROKRAJINA”
   AKCIONARSKO DRUŠTVO BANJA LUKA
   IDB/JIB 4400855640000

   ODJELJAK II: PREDMET UGOVORA

   II 4.a. Naziv predmeta ugovora
   Uspostavljanje modernog sistema unutrašnje organizacije u ZP”Elektrokrajina” a.d. Banja Luka

   II 4.b. Kratak opis predmeta ugovora
   Uspostavljanje modernog sistema unutrašnje organizacije u ZP “Elektrokrajina” a.d. Banja Luka

   VI ODJELJAK VI: UGOVORI
   R.br.
   Vrijednost ugovora
   Datum ѕaključenja
   Naѕiv ponudjača/Grupe ponudjača
   149850,00
   19.2.2018.
   RS Consulting and Trade

  8. GOSNSD

   Sto lanaco ne prodaje svoje software u evropi po tim cijenama ako je toliko dobar, ali to moze samo u RS zato sto je Nebojsa Ninic clan gradskog odbora SNSD-a Banjaluka. Izgleda da ih ceka sudbina Kaldere.

   • Vlajko

    Izgleda da ce i Elektrokrajina na respirator.

   • posmatrac

    mozda ce Prointer kupiti Lanaco isto kao i Kalderu

  9. Lanište

   „Lanaco“ se žali na konkurenciju a dobio 92 miliona KM od države

  10. Marko V

   Cavic/Elektrokrajina i Lanaco u jos jednoj EPSKOJ igrii. preko 100.000KM za odrazavanje programa za kadrvsku evidenciju i zarade. Necuveno, jer za te pare se moze kupiti novi program, a odrzavanje maksimalno 30-40% moze biti. Za sto hiljada se kupi programa koji pokriva cjelokupno poslavanje a ne samo kadrovsku evidneciju u zarade.

   Dragan Cavic koji je pljuvao po kriminlau Lanaca sada se izgleda usemio i cak podigao cijenu kako bi se pored Radmanccc i Kovacevccc uplusao i on sam. Sramota, necuveno, nevidjeno ne samo u RS, nego ovo nema nigde na svijetu.

   Imali kraja pljacki RS i ovom banditima.

   Dodela objavljena: 20.09.2021. ID tendera: 6312388 Dodjela tendera – Održavanje aplikativnog softvera za poslovni informacioni sistem (kadrovska evidencija i zarade)
   Oglašavač: Elektrokrajina
   Izvor: Portal javnih nabavki BiH
   OBAVJEŠTENJE O DODJELI UGOVORA
   741-4-2-64-5-161/21

   IV 1. Podaci o najuspješnijem ponudjaču/grupi ponudjača
   Jedan ponudjač
   1LANACO DOO
   4400853190007 Banja Luka
   Bosna i Hercegovina

   IV 2. Informacije o dodjeli ugovora

   IV 2.a. Konačna ukupna vrijednost ugovora/okvirnog sporazma bez PDV-a u KM
   99600,00

   IV 2.b. Godišnja vrijednost bez PDV-a u KM
   99600,00

   IV 2.c. Datum zaključenja ugovora/okvirnog sporazuma
   15.9.2021.