Capital.ba

Kako unaprijediti organsku proizvodnju

14.09.2014. / 7:40

jagodicasto voceBEOGRAD, Iz organske proizvodnje u Srbiji dobija se najviše voća i to najprije bobičastog, u prvom redu malina i kupina, a potom i jabuka i šljiva.

Uglavnom se izvozi u zemlje EU, najveći uvoznici su Njemačka, Francuska i Holandija ali stiže i do Amerike i Japana.

Iako su uslovi za organsku proizvodnju u srbiji dobri, takve kulture se gaje na samo 0,15 odsto od ukupnih poljoprivrednih površina, od čega 0,06 odsto čine sertifikovane, a ostalo su površine u takozvanom prelaznom periodu.

Potpuno je drugačije u, recimo, Austriji gdje je za desetak godina čak 22 odsto poljoprivrednih površina pripalo organskoj proizvodnji, rekla je Ivana Simić, generalni sekretar Nacionalne asocijacije za organsku proizvodnju Serbia organika predstavljajući projekat “Organska proizvodnja u funkciji održivog razvoja Srbije”. Danas

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!