Capital.ba

Kako funkcioniše pravna država I: Govedarica oštetio državu za milion, pa postao pravobranilac Srpske

18.06.2019. / 11:57

BANJALUKA, Pravobranilac Republike Srpske Milimir Govedarica, dok je bio na prethodnoj funkciji u MUP-u RS, iskoristio je službeni položaj i eksproprijacijom zemljišta i mahinacijama u preprodaji svoje imovine oštetio državu za blizu milion maraka.

O tome svjedoče dokumenti u posjedu redakcije B1Info, a koji jasno pokazuju da je Govedarica, kao načelnik Jedinice za suzbijanje privrednog kriminaliteta, finansijske istrage i suzbijanje pranja novca MUP RS, vodio finansijsku istragu o poslovanju preduzeća „Planinsko dobro“ iz Gacka čije je zemljište na kraju završilo, ni manje ni više, nego u vlasništvu njegovog oca Jovana Govedarice. Takođe, mahinacijama i rođačkim vezama sa rukovodstvom RiTe Gacko porodičnu imovinu unovčio je po tri puta većoj cijeni od stvarne vrijednosti, iako se nalazi na mjestu koje rudniku uopšte ne treba.

Govedarica je iskoristio svoj položaj i preko šefice gatačke područne jedinice Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS Zore Bjelogrlić uknjižio nepokretnosti „Planinskog dobra“ na očevo ime. Prethodno je, vodeći istragu protiv Milana i Bože Vučenovića, većinskih vlasnika preduzeća „Planinsko dobro“ i „Ugostiteljstvo i turizam“ njihovu imovinu blokirao kako je oni ne bi mogli prodati.

Istraga Specijalnog tužilaštva Republike Srpske

Kako je navedeno u dokumentima Specijalnog tužilaštva RS (Okružno tužilaštvo Banjaluka – Posebno tužilaštvo za suzbijanje organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala), prikupljeni dokazi ukazuju na postojanje osnova sumnje da je Bjelogrlićeva počinila krivično djelo zloupotrebe položaja i prekoračila svoja ovlaštenja.

Bjelogrlićeva je posao za Govedaricu odradila tako što je rješavajući postupak sporazumnog određivanja naknade za eksproprisane nepokretnosti donijela rješenje kojim se nepokretnosti „Planinskog dobra“ Gacko upisuju u novi zemljišno-knjižni uložak kao državna svojina Republike Srpske – zemljište bez tereta, a kako bi omogućila da se iste nepokretnosti u postupku eksproprijacije daju Jovanu Govedarici kao naknada za eksproprijaciju njegovih nepokretnosti.

Protiv Zore Bjelogrlić je vođena istraga koja je obustavljena Naredbom o obustavi istrage 2.6.2016.

Ovo su dokazi Specijalnog tužilaštva, do kojih su došli tokom istrage u slučaju braće Vučenović.

Kako je sve počelo?

Naime, priča je počela tako što je Govedarica tokom istrage koju je radila jedinica MUP kojom je on rukovodio prvo zatražio blokadu imovine Milana i Bože Vučenovića, da bi kasnije tražio deblokadu i to upravo onog dijela koji je kasnije završio u vlasništvu njegovog oca.

Milimir Govedarica je Specijalno tužilaštvo RS obavijestio da tokom istrage koju je vodio nije utvrđeno da je imovina čiju deblokadu traži, stečena krivičnim djelom, na osnovu čega je specijalni tužilac Slobodan Ćelić predložio Osnovnom sudu u Trebinju da ukine zabranu raspolaganja nad dijelom imovine, što je sud i učinio.

Takva odluka suda je pravno veoma sumnjiva, jer gotovo da nema zabilježenih slučajeva da se privremena mjera zabrane otuđenja ili raspolaganja skida sa samo jednog dijela imovine koja je blokirana zbog sumnje da je stečena krivičnim djelom.

Rodbinske veze i malverzacije

Ono što je zanimljivo, a što pomaže da se zaokruži cijela priča o malverzacijama, jeste činjenica da je Govedaričin šurjak Srđan Milović koji je sredinom 2013. godine imenovan za direktora Rudnika uglja u Gacku, nakon čega je 2014. godine osvojio i poslanički mandat SNSD u Narodnoj skupštini RS.

To ne bi bilo vrijedno spomena da upravo preduzeće RiTE Gacko nije od Jovana Govedarice otkupilo porodičnu kuću u širem centru Gacka, koja nije ni blizu rudnika, za nevjerovatnih 770.000 maraka. Imanje je kupljeno na osnovu Ugovora o eksproprijaciji, potpisao ga je bivši generalni direktor Milinko Milidrag na ime kopanja rude, iako je kuća daleko od rudnika, niti je izvjesno da će se rudnik ubrzo tamo širiti.

Kuća Jovana Govedarice procijenjena je na 388 420,69 KM, a 54 752 m2 zemljišta na 334 724 KM.

Govedarice su od države u zamjenu dobile još 171 752 m2 zemljišta, a to je imovina koja je bila predmet istrage protiv braće Vučenović. Koliko je imovina koju je Jovan Govedarica prodao precijenjena, toliko je imovina koju je Govedarica od države dobio potcijenjena – 171 752 m2 zemljišta procijenjeno je na 135 518,70 KM, što je manje od jedne marke po kvadratu.

Parcele privremeno oduzete od braće Vučenović, da bi kasnije bile predmet razmjene u slučaju eksproprijacije između RiTE Gacko i Jovana GovedariceParcele privremeno oduzete od braće Vučenović, da bi kasnije bile predmet razmjene u slučaju eksproprijacije između RiTE Gacko i Jovana GovedariceParcele privremeno oduzete od braće Vučenović, da bi kasnije bile predmet razmjene u slučaju eksproprijacije između RiTE Gacko i Jovana Govedarice

Tako su zemlja i novac prešli u ruke Jovana, oca Milimira Govedarice, kao predmet sporazuma o ekpsproprijaciji. Ukupan iznos koliko je preduzeće RiTe platilo ocu Milimira Govedarice je 616 060,80 KM + 25% (159 015,20) = 770 076,00 KM isplaćeno na račun u NLB Banci.

Zamjenik pravobranioca Srpske u Trebinju Biljana Dursun usprotivila se sklapanju štetnog ugovora o eksproprijaciji i zamjeni zemljišta.

Osporeni nalaz vještaka kojim je cijena nekretnina uvećana

U cijeloj transakciji oduzimanja, pa vraćanja zemlje, prodaje i preprodaje, Jovan i Milimir Govedarica dobili su tri puta više zemljišta nego što im je eksproprisano, a radilo se o izuzetno atraktivnim površinama koje je Milimir ranije oduzeo braći Vučenović. Inače, Jovan Govedarica je sina Milimira opunomoćio da ga zastupa u procesu.

Očigledno je da je u kompletnom procesu oštećena država, a da je Govedarica zloupotrijebio položaj kako bi došao do bogatstva.

Odluka Vlade uprkos protivljenju pravobranilaštva

Zamjenik pravobranioca Srpske u Trebinju Biljana Dursun usprotivila se sklapanju štetnog ugovora o eksproprijaciji i zamjeni zemljišta, ali je uprkos tome, a očigledno zbog rodbinskih veza sa vrhom vlasti, Vlada RS odlukom od 10. septembra 2014. godine dala saglasnost za prodaju i zamjenu zemljišta.

Od Milimira Govedarice smo htjeli da čujemo mišljenje o svemu. Javio se na telefonski poziv, rekao da je na sastanku i obećao da ćemo se čuti za sat vremena, ali se kasnije više nije javljao.

Nebojša Vukanović, novinar i poslanik u Narodnoj skupštini tvrdi da Govedarice u kući koju su prodali RiTE Gacko žive i dalje, a da su „čak i krompir koji je bio posađen oko kuće naplatili za 4500 KM“.

„Pravobranilac Milimir Govedarica iskoristio je politički položaj svog šurjaka, koji je bio tehnički direktor, da otkupi porodičnu kuću. Ta kuća RiTE ne treba, rudnik do nje neće doći. Za te pare kupio je penthaus u centru Trebinja od 200 kvadrata i veliko imanje“, rekao je Vukanović.

Zora Bjelogrlić, koja je kao šefica gatačke područne jedinice RUGIP omogućila izvođenje ove žonglerske predstave sa nepokretnostima, u međuvremenu je otišla u penziju, iako je protiv nje vođen disciplinski postupak. Kako su nam potvrdili službenici RUGIP PJ Gacko, nije bilo dovoljno dokaza i „sve je urađeno po propisima“.

„Sve je počelo kad su se novinari počeli raspitivati oko slučaja Milimira Govedarice i Zora (Bjelogrlić) se dovodila u vezu sa tim. Bila je (disciplinska) komisija koja je zaključila da je sve išlo po propisima, i kasnije je žena otišla u penziju“, rečeno nam je u telefonskom razgovoru.

Ubrzo nakon ovih dešavanja, tačnije početkom 2015. Milimir Govedarica je smijenjen sa funkcije načelnika Jedinice za suzbijanje privrednog kriminaliteta MUP-a RS. Tad ga je ministar Dragan Lukač premjestio na mjesto zamjenika načelnika CJB Trebinje.

Kasnije je postavljen na funkciju glavnog inspektora za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma u Upravi za borbu protiv terorizma MUP-u RS, ali je ubrzo postavljen za pravobranioca Republike Srpske.

Iako se našao u centru afere kojom se bavilo tužilaštvo, a koja je uključivala sumnjive transakcije nakon kojih je ostvario direktnu imovinsku korist na štetu države, to nije spriječilo strelovit uspon Milimira Govedarice na putu ka najvišim finkcijama koje se bave zaštitom interesa iste te države.

Da li je Govedarica uspio da zaštiti opšti interes, kako se od njega zahtijeva kroz funkciju na koju je postavljen i kakvim poslovima se bavio dalje, pisaćemo u sledećem nastavku ove priče.

B1info.ba

*Tekst je proizveden u okviru medijskog pool-a Mreže ACCOUNT (Antikorupcijska mreža organizacija civilnog društva)

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Komentari na članak: Kako funkcioniše pravna država I: Govedarica oštetio državu za milion, pa postao pravobranilac Srpske

  1. mitar

   OSTAVKA I HITNO U KRIVIČNI POSTUPAK PRAVOBRANIOČE!!!! OVO JE SRAMOTA ZA DRUŽAVU….

  2. Law Abiding Citizen

   Pa naravno…ovo i lici na ovu drzavu…najveci “prestupnici” (da ne kazem kriminalci sa sumnjivim referencama) se bave na suzbijanju istog…pa mi smo osudjeni na propast.
   Pod hitno iskljuciti ovakve persone iz svih drzavnih i sluzbenih poslova i aktivnosti jer u suprotnom necemo nigdje stici sa ovakvim ljudima na celu institucija.

  3. Re

   Ma daj ba…malo se covjek zagrebao…ni prvi ni zadnji…

  4. maki

   Zar ova glava da štiti državne interese??? može da ih štiti al samo za svoj džep

  5. Đurđo

   Ovaj car je slika i prlika stanja u RS. Dakle, funkcija ga čuva od krivičnog gonjenja, a sve radi samo da se neviđeno obogati. Za sve što uradi, treba ga prijavljivati pandurima, jer je sigurno nedostojan bilo kakve javne funkcije, a ne mjesta šefa pravobranilaštva…

  6. Milorad

   I ovakvi će da brane pravo u RS, sa prvog mjesta. Ne kaže se džaba da riba smrdi odglave. Ova naša riba se ubuđala malo još repićem (narodom) mrda.

   No, naravno pošto obavlja poslove amnestiran je od krivičnog gonjenja, jer ko će njega da goni on je pravobranilac.

   aaaaaaaaaaaaaaaaa

  7. radulj dobrocinitelj donator

   ko da vam je Radulj brko pijanac bio bolji, uvalio je sina u geodetsku, nakupovao se stanova, i sad nesto radi u nekoj kancelariji u vladi niko ne zna sta

  8. Radnik

   Pa jel ovaj u Uparavnom odboru kod nas u Alumini???
   Pa nije ni cudo onda sto svakakve price kruze!!!

  9. govedarice

   Jel ovaj u upravnom odboru Alumine????? Ko ovdje koga zajebava? ovo nije sukob interesa, ovo je direktna zloupotreba funkcija…. eeeee pravobranioce, na nisi mogao na niže grane da spadneš

  10. Kapital

   Joooooooj ako je ovaj u UO Alumine, fabrika je sigurno propala. Zelenu granu bi osisio….Cega se taj uhvati…..

  11. Hercegovac

   Govedo jedno…samo brukas sve cestite Hercegovce!!!! Foca te ceka da budes svoj na svome :-)

  12. Bruto

   Jel tacno da ovaj treba da doktorira? Cula sam da vija neke profesore, ista varijanta kod bruto ministar Djokic.

  13. lako lakse

   Pitanje da li je i kako i fakultet završio. Dok je radio u policiji, samo je izbjegavao posao. al očigledno to nije slučaj kad je trebalo za sebe ili oca da odradi kombinaciju.

  14. BL

   Pa ovo moze samo kod nas!!! Kucu u ovoj vukojebini procjenio na 388420,69 KM i ni manje ni vise nego da dvije decimale a ljudi u urbanim sredinama ne mogu da dobiju 50-100 000 KM maksimalno. Pa i tog procjenitelja odmah treba na cengele za primjer drugima. Odmah mu konfiskovati pecat!

  15. Akademac

   Pa kod nas se prvo doktorira pa onda se kupuje diploma osnovnog studija!!!

  16. Poen

   Bravo za Capital i istraživački tekst!!!

  17. Rajo

   Ovaj mentalni sklop je takav da se ostavka ne podrazumjeva. On samo moze da razmislja kako po istom modusu da nastavi bogacenje

  18. sto li?

   jel tacno da Govedaricino imanje zovu Ranc Prokletih?

  19. Radnik

   Koji li je pogon namjerio tasti da prepise? Sve pod parolom drzte lopove!

  20. marica

   Treba dobro ispitati kontakte i poslove koje Govedarica pravi u Alumini, je ovo sto ima ne može od državne plate….

  21. Re

   Pa sta ce mu Alumina vidis da je vec pozitivniji za milionce…

  22. Dugi

   Umesto covek da stiti imovinu, sta cete covek ima duge prste!!!

  23. Buba

   Drzavo, opasulji se.