ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Javne nabavke Srbije čekaju bolju ocijenu

Objavljeno u OSTALO

BEOGRAD, Uprava za javne nabavke Srbije je za EU jedna od četiri veoma važne institucije za evrointegracije, pored ministarstava pravde, poljoprivrede i finansija.
 
Direktor Uprave za javne nabavke Srbije Predrag Jovanović izjavio je da očekuje da će u novom izvještaju Evropske komisije o napredovanju Srbije javne nabavke dobiti bolju ocijenu nego u izvještaju za prošlu godinu.

“Bolja ocijena za unapređenje sistema javnih nabavki značila bi da je Srbija uvažila preporuke EK u izveštaja o Srbiji za 2009, godinu i da brže napreduje u evropskim integracijama”, rekao je Jovanović u intervuju agenciji Beta.

On je istakao da će dobijanjem statusa kandidata za pridruživanje Srbiji biti dostupna još tri strukturna fonda EU čije će korišćenje zavisiti i od ocijene o sistemu javnih nabavki, koje su označene kao ključne za ispunjavanje uslova za članstvo u toj zajednici.

“U izvještajima Evropske komisije posebno poglavlje je posvećeno javnim nabavkama, što govori o značaju te oblasti za brzinu kojom Srbija napreduje u pridruživanju EU, a očigledna je i rješenost EU da pomogne Srbiji da otkloni nedostatke u sistemu javnih nabavki”, rekao je Jovanović.

EU je, podsjetio je Jovanović, Srbiji odobrila projekat za jačanje sistema javnih nabavki u okviru kojeg će se u narednih 20 mjeseci sprovoditi sistemske mjere koje treba da doprinesu spriječavanju korupcije u toj oblasti i efikasnijem sprovođenju procedura javnih nabavki.

“Korisnik tog projekta je Uprava za javne nabavke koju je EU prepoznala kao instituciju koja ima poseban značaj za sistemske promjene u oblasti javnih nabavki”, naveo je Jovanović.

Uprava za javne nabavke je, kako je dodao, za EU jedna od četiri državne institucije koje imaju najveću ulogu u ispunjavanju uslova za evrointegracije. Na tom spisku su, pored Uprave, ministarstva pravde, poljoprivrede i finansija.

Jovanović je ukazao da su evropski zvaničnici upozoravali da u Srbiji postoji dobar regulatorni okvir za javne nabavke, ali da se propisi ne sprovode i da bi taj propust trebalo da bude otklonjen u narednom periodu.

“Pomaci u unapređenju sistema javnih nabavki napravljeni su imenovanjem nezavisne Komisije za zaštitu prava ponuđača i uspostavljanjem portala Uprave za javne nabavke Srbije gdje se besplatno oglašavaju nabavke”, kazao je Jovanović.

Na tom portalu je oglašeno 20.000 javnih nabavki, čime su, prema njegovim riječima, postignute uštede od osam miliona evra, jer je prosječan trošak oglašavanja nabavke u dnevnim novinama koštao oko 400 evra.

Jovanović je ocijenio da je uvođenje portala Uprave za javne nabavke Srbije doprinjelo i transpernosti oglašavanja javnih nabavki, a plan je da se na njemu objavljuju i podaci o nesavesnim ponuđačima, takozvana crna lista ponuđača.

Uprava planira da do kraja godine počne dodjelu sertifikata službenicima za javne nabavke, što je izričita preporuka Evropske komisije, kao i da ubrza izradu strategije unapređenja sistema javnih nabavki, kao i akcioni plan za njeno sporovođenje, gdje će biti precizirane obaveze, nadležnosti i rokovi.

“Sve je spremno za početak sertifikacije službenika za javne nabavke, a procijene su da je za efikasno i ekonomično sprovođenje javnih nabavki u Srbiji potrebno od 3.000 do 3.500 obučenih službenika”, rekao je Jovanović.

On je dodao da je veliko interesovanje ljudi koji operativno rade na spovođenju javne nabavke da dobiju licencu i obuče se kako bi se ubuduće izbjegle neregularnosti u postupcima nabavki.

“Česti se dešava da tenderi budu oboreni ne zbog tog što su bili namješteni već zbog neznanja i formalnih propusta, zbog čega naručioci ne stignu da do kraja budžetske godine potroše novac koji je opredjeljen za te namjene”, rekao je Jovanović.

Direktor Uprave za javne nabavke Srbije najavio je da će 29. oktobra u Beogradu biti organizovana konferencija posvećena borbi protiv korupcije u javnim nabavkama na kojoj će učestvovati i stručnjaci iz evropskih zemalja koje imaju najbolja iskustva u toj oblasti.
                                                                                                                                                                      Beta

Komentari |


Komentari (0)

  Komentariši

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  (obavezno)

  Pravila komentarisanja

  Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

  A- A A+