Capital.ba

Izazovi hercegovačkog agrara: Proizvodnja hrane je nezamjenjiva, ali politika to ne vidi

20.11.2019. / 7:45

SARAJEVO, Na Agromediteranskom fakultetu Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru juče je održana javna tribina pod nazivom “Izazovi hercegovačkog agrara – uloga visokoškolskih institucija”.

Dekanesa Agromediteranskog fakulteta Univerziteta Elma Temim osvrćući se na rad ove institucije, istakla je važnost nadogradnje nastavnih planova i programa znanjem o tehnologijama, a posebno informacijskim tehnologijama i novim proizvodnim sistemima.
Naglasila je mogućnost samozapošljivosti koje nije praksa u nekim drugim granama.
Dekan Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Muhamed Brka je prokomentarisao sveokupnu situaciju u agraru Bosne i Hercegovine, odlazak mladih iz zemlje, naglašavajući važnost struke i potrebu konstante edukacije i nadogradnje znanja.
Dekan Agronomskog prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru Ivan Ostojić se osvrnuo na situaciju s evidentno manjim brojem studenata na agronomskim fakultetima.
Istakao je da za kvalitetne studente, buduće inžinjere uvijek ima slobodnih radnih mjesta i da je proizvodnja hrane nezamjenjiva u poređenju sa nekim drugim granama.

Haris Hajdarović, glavni enolog HEPOK-a, je dao kratak osvrt na dugogodišnje iskustvo ove firme i aktivnosti koje se trenutno poduzimaju.

Stalni porast proizvodnje, modernizacija opreme i kvalitetan kadar je ono čemu se stremi i što obećava uspjeh.

Nedim Badžak, direktor Jaffa Komerc-a, naglasio je uspješnu saradnju s Agromediteranskim fakuletetom, i činjenicu da se dio praktične nastave, kao i veliki broj istraživanja iz ove oblasti obavlja na njihovim plantažama.

Armina Nožić, magistar struke iz oblasti poljoprivrede, glavni inžinjer Hercegovinalijeka je spominjući resurse ove firme, naglasila važnost odgovaranja na potrebe tržišta.
Da bi se to postiglo potrebna je stalna nadogradnja stečenog znanja, ali i primjena inovacija u poljoprivredi.

Direktor Federalnog agromediteranskog zavoda Marko Ivanković je naglasio potrebu skoro pa zanemarene oblasti agrarne politike u nastavnim planovima i programima poljoprivrednih fakulteta. Znanje iz agrarne politike je izuzetno potrebno kako bi se mladi ljudi usmjerili prema prosperitetu u ovoj privrednoj grani.

Predstavnici privrede su naglasili da su otvoreni za saradnju s fakultetima i da stavljaju svoje resurse na raspolaganje visokom obrazovanju.
Svi učesnici su se složili da političke strukture, na žalost, ne vide da je proizvodnja hrane, a posebno domaće, nezamjenjiva i bez konkurencije.
Nekontrolisan uvoz hrane je ugrozio u potpunosti proizvodnju domaće kvalitetne hrane. Klix.ba
Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!