Capital.ba

Investitori do 2021. očekuju novu veliku ekonomsku krizu

24.01.2019. / 9:00

BOSTON, Gotovo tri četvrtine profesionalnih investitora u svijetu predviđa novu recesiju do 2021. godine.

novac

Samo 33 odsto njih optimistično u pogledu tržišnih potencijala za 2019., pokazuje novo godišnje istraživanje konsultantske kompanije “Boston Konsalting Grup” (Boston Consulting Group, BCG).

Prema rezultatima istraživanja, čak 73 odsto investitora smatra da je nova recesija na pomolu u odnosu na 53% koji su dijelili takav stav 2017. godine, a usljed narastajuće zabrinutosti oko procjena i zdravlja globalne ekonomije, prenosi portal “Investment week”.

Anketa, sprovedena među portfolio menadžerima i analitičarima koji prate prodajnu i kupovnu stranu, otkriva da su tržišna očekivanja ukupnog godišnjeg dioničarskog prinosa pala na rekordno nizak nivo od 2010. kada je pokrenuto ovo istraživanje, te da investitori prognoziraju da će on iznositi u prosjeku 5,6 odsto u naredne tri godine.

Kao rezultat takvih očekivanja, prema nalazima ove studije investitori su lani dva puta više vremena trošili na donošenje odluka o ulaganju nego godinu prije, dajući prednost pristupu koji je više orijentisan na vrijednost i brži izlazak iz investicionih pozicija.

Takođe, 48 procenata ispitanika je izjavilo da aktivno razmatra ekološke, socijalne i državne politike kao faktore u procesu donošenja odluka o ulaganju, u nastojanju da ostvare dugoročne rezultate.

Ogromna većina profesionalnih investitora, njih 82 odsto, rekla je da sada ohrabruje kompanije u koje ulažu da se fokusiraju na dugoročno stvaranje vrijednosti.

Ispitanici su procijenili da je samo 50% preduzeća u koje investiraju pravilno uskladilo poslovne, finansijske i investicione strategije, i da 48% kompanija mora da bude agresivnije s ulaganjima u istraživanje i razvoj kako bi stvorile vrijednost.

Prema riječima 43 odsto investitora, kompanije moraju da poboljšaju svoju strategiju alokacije kapitala, pri čemu 64 procenta ispitanika kaže da prioritet daje reinvestiranju u organski rast.

Investitori sada manje favorizuju neorganske investicije i gotovinske isplate, a 39%  njih vidi spajanja i akvizicije (M&A) kao poželjniju opciju korišćenja gotovine u korporativnom sektoru, što je manje u odnosu na 48 procenata iz prethodne godine.

Samo 22 % anketiranih izjavilo je da preferira povećanje dividende u odnosu na 30 procenata godinu ranije, dok je 21 % navelo povećanje gotovine u bilansu stanja kao važan prioritet.

Pored toga, 38 odsto profesionalnih investitora reklo je da kompanije moraju da poboljšaju procese upravljanja rizikom, dok je 37 procenata navelo da kompanije treba da poboljšaju svoj strateški razvoj i planiranje.

BCG je anketu sproveo u oktobru prošle godine, a njome je bilo obuhvaćeno 260 investitora koji predstavljaju kompanije koje upravljaju imovinom vrijednom izmedu 12 i 15 hiljada milijardi američkih dolara.

Cilj istraživanja je da se sagleda stav investitora o kretanjima na globalnim tržištima vlasničkih hartija od vrijednosti i o prioritetima za stvaranje vrijednosti za dioničare. Tanjug

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!