Capital.ba

Inspektor se zbog povlastica Hamoviću žalio Ustavnom sudu

23.09.2021. / 8:00

STANARI – Odbornici u Stanarima nedavno su usvojili regulacioni plan za eksploataciona polja rude koja se koristi za proizvodnju struje u termoelektrani Vuka Hamovića, vlasnika preduzeća „EFT“. Na osnovu tog plana Hamović je stvorio zakonske preduslove i krenuo u pribavljanje ekoloških dozvola za kopove „Ostružnja“ i „Raškovac“ koji se prostiru na nekoliko hiljada hektara, a sa kojim bi na duži period učvrstio proizvodni lanac.

Rio Tinto

FOTO: Pixabay

Međutim, prije nego što je došlo do usvajanja regulacionog plana, Vidosava Kovačević, republički urbanističko-građevinski inspektor iz Doboja učinila je sve kako bi zaustavila njegovo donošenje jer je smatrala kako je kroz postupak prekršen Zakon u uređenju prostora i građenju.

U svojoj namjeri je bila uporna, pa je pravdu tjerala sve do Ustavnog suda Republike Srpske koji je njen zahtjev odbacio, ocijenivši da je preuranjen.

Naime, vlast u Stanarima kod Doboja dogovorila se sa Vukom Hamovićem, da EFT finansira izradu regulacionog plana za eksploataciona polja i odabere firmu koja će taj plan da izradi.

Saglasnost je na to prošle godine dala i lokalna skupština.

Međutim, Kovačevićeva je prilikom kontrole ustanovila da Hamović nije mogao da dobije takve privilegije.

Naime, prema zakonu postupak izrade plana sprovodi jedinica lokalne samouprave.

Investitor može finansirati njegovo donošenje, ali ne može birati nosioca izrade, niti sa njim zaključiti ugovor.

U skladu sa tim ona je naložila Odjeljenju za prostorno uređenje, stambeno–komunalne poslove  i ekologiju opštine Stanari da obustavi izradu regulacionog plana dok se nepravilnosti otklone.

Odjeljenje se na to rješenje žalilo Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, koje žalbu uvažava i vraća Kovačevićevoj da ponovi postupak.

Naime, u obrazloženju rješenja ministarstva navedeno je da u spis predmeta nisu priloženi svi dokazi  i prilozi  na koje se ona u svom rješenju pozvala.

Međutim i kroz ponovljeni postupak inspektorica je došla do istog zaključka, pa je iskoristila pravo da pitanje zakonitosti zatraži i od Ustavnog suda RS, koji je zahtjev ocijenio kao preuranjen.

Sud je ocijenio da je predmetna inicijativa preuranjena jer tek predstoji postupak koji za cilj ima donošenje Regulacionog plana eksploatacionih polja, odnosno donošenje odgovarajuće odluke nadležne skupštine o prijedlogu ovog dokumenta prostornog uređenja“, navodi se u odluci.

Sud je ovakav stav zauzeo na sjednici 8. septembra, skoro dva mjeseca nakon što je skupština opštine Stanari već usvojila spomenuti regulacioni plan.

CAPITAL: Dejan Tovilović

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Inspektor se zbog povlastica Hamoviću žalio Ustavnom sudu

  1. Gerber

   Ovoj ženi zteba dati medalju za hrabrost. Svaka čast. A korumpirani sudovi u RS prije ili kasnije će platiti visoku cijenu teledirigovanih odluka. Ustavni sud RS je gori od Ustavnog suda BiH. A Ustavni sud BiH je katastrofa. Dovoljno je pročitati šta o njima piše Vaske.
   Vuk H., poznato je, bivši udbaš koji se obogatio tako što je znao takne šifre računa bivše Juge u inostranstvu. Isto kao i po ratimi mu vlasnici rudika cinka.

  2. Pera Ždera

   Korumpirani političari u RS dozvolili su da Hamović izgradi termoelektranu u vrijeme kada cijeli svijet prelazi na obnovljive izvore energije i gasi postojeće TE. Hamović ima i monopol na izvoz struje iz RS na način da u vješto namještenim i dirigovanim tenderima ponudi najbolju cijenu, a onda kroz anekse ugovora ta cijena realno bude daleko ispod tržišne. Niko o tome niti priča, niti piše. Zna se desiti da RS izvozi struju po niskim cijenama, a onda je uvozi po daleko višim. Isti monopolisti i uvize i izvoze struje. Može se samo zamisliti kolike se tu razlike na cijeni struje stvaraju, a time i zarada. A onda raspodjela ekstra dobiti ide po principu “pola pije, pola đarcu daje”. Šarac je, zna se ko.
   I sada se našla jdna poštena žena koja je imala hrabrosti da popu kaže pop, a bobu bob. Treba je nakon slijedećih izbora nagraditi nekom daleko većom funkcijom,. Zaslužila je.