Capital.ba

Industrijske zone i poljoprivreda okosnice razvoja

31.10.2012. / 7:55

BANJALUKA, Industrijske zone i poljoprivredna proizvodnja predstavljaju okosnice razvoja opština Laktaši i Srbac i njihove najveće adute za privlačenje novih investitora.

Laktaši
U opštini Laktaši kažu da imaju niz pripremljenih projekata koje su spremni da ponude investitorima, kao što su infrastrukturno opremanje poslovne zone u Aleksandrovcu i podrška za uvođenje tehničkih standarda za mala i srednja preduzeća.
– Pripremljen je i projekat za organizovanje berze voća i povrća, koji uključuje i otkupne centre sa opremom. Tu su i projekti uređenja rezervata Starače sa izgradnjom šetališta, izgradnje javnih vodovodnih sistema Maglajani i Kriškovci i drugi – navode u ovoj opštini.
Na području ove opštine postoji nekoliko industrijskih i poslovnih zona, među kojima su industrijska zona Laktaši, poslovna zona Trn i industrijska zona koja se nalazi uz put Klašnice – Prnjavor. U toku je izgradnja i popunjavanje industrijskih zona Aleksandrovac i Krnete, a u planu je izgradnja još nekoliko industrijskih zona.
U opštini Laktaši ističu da poljoprivredno zemljište čini oko dvije trećine ukupne površine opštine, što je poljoprivredu nametnulo kao jednu od najznačajnijih privrednih grana. Opština raspolaže i sa velikim vodnim potencijalom, a od drugih se razlikuje po ljekovitim termomineralnim izvorima i dvije poznate ljekovite banje – Slatina i Laktaši.
Da bi privukli što više investitora u opštini Laktaši ističu da pružaju brojne povoljnosti pri investiranju i dobijanju potrebnih dozvola i dokumenata.
– Investitorima nudimo povoljnosti u vidu smanjenja opštinskih naknada za izgradnju proizvodnih i poljoprivrednih objekata i mogućnost plaćanja obaveza u ratama – rekli su u ovoj opštini i dodali da kroz izdvajanje znatnih sredstva iz buyeta za kapitalne investicije konstantno poboljšavaju uslove za razvoj privrede.
Kada je u pitanju registracija preduzeća u opštini Laktaši ističu da se za djelatnosti za koje opština izdaje odobrenje za rad ono može dobiti za jedan dan. Visina komunalne takse zavisi od vrste djelatnosti, a kreće se od 300 do 3.000 KM. Da bi podstakli razvoj proizvodnje komunalna taksa za proizvodne djelatnosti iznosi 300 KM.
– U posljednjih nekoliko godina na područje opštine je investirano više od 180 miliona evra, a registrovan kapital u Laktašima ima 28 zemalja svijeta – kazali su u ovoj opštini.
Velike svjetske i regionalne kompanije koje su prepoznale potencijal i već posluju na području Laktaša su“Pepsi” “Investments I.B.”, “Britiš Ameriken Tobako”, “Perutnina Ptuj”, “Iskra”, “Kolektor grup”, “Delta holding”, “Merkator” i “Danube Foods Group”.
Srbac
Okosnicu privrednog razvoja opštine Srbac čini poljoprivreda, kojom se bavi oko 75 odsto stanovništva, a najveći obim proizvodnje i prihod se ostvaruje od živinarske proizvodnje, kojom se bavi više od 200 farmi.
– Proizvodnja i prerada pilećeg mesa je grana industrije po kojoj je opština Srbac poznata u cijelom regionu. Osim toga jedna od najvećih razvojnih šansi ove opštine je proizvodnja zdrave hrane. Područje Lijevča polja je savršeno za proizvodnju povrća, a postoje dobri uslovi i za voćarsku proizvodnju – ističu u opštini Srbac.
Tradicionalne grane industrije na području Srpca su drvna i tekstilna industrija, te rudarstvo, odnosno eksploatacija ruda i minerala, riječnog šljunka i pijeska iz Save i Vrbasa. Na području opštine Srbac posluju i dva preduzeća iz oblasti proizvodnje biogoriva iz obnovljivih izvora energije. U opštini ističu da je izuzetan turistički potencijal močvarno područje Bardača, koje je uvršteno na svjetsku listu močvarnih područja od međunarodnog značaja.
Novim investitorima opština Srbac je obezbijedila građevinsko zemljište u poslovno-industrijskim zonama “Crnaja” i “Sitneši”.
– U poslovno-industrijskoj zoni “Sitneši”, koja je smještena uz regionalni put Srbac – Prnjavor, predviđeno je 58 parcela površine od 600 do 27.000 kvadratnih metara za izgradnju industrijskih objekata. Za podizanje industrijskih objekata u poslovno-industrijskoj zoni “Crnaja” predviđena je 31 parcela površine od 600 do 40.000 kvadratnih metara. U Srpcu se nalazi i zona “Itris” u kojoj posluje osam preduzeća, ali je slobodno više od 2.000 kvadratnih metara prostora – istakli su u opštini Srbac.
Da bi privukli kapital opština Srbac investitorima nudi olakšice pri kupovini zemljišta u poslovno-industrijskim zonama “Crnaja” i “Sitneši”.
– Smanjili smo cijene zemljišta i jednokratne rente u ovim zonama. Osim toga svake godine iz buyeta dodjeljujemo sredstva za razvoj poljoprivrede i podsticaj zapošljavanja – istakli su u opštinskoj administraciji.
Registraciju preduzeća na području Srpca obavlja najbliži sud, a kada je u pitanju zanatsko-preduzetnička djelatnost registracija u opštinskoj administrativnoj službi traje tri do pet dana.
Kao prepreke za dolazak investitora u opštini Srbac navode nedostatak novca za opremanje poslovno-industrijskih zona infrastrukturnim objektima, ali i preduge administrativne procedure definisane zakonima koji obrađuju registraciju preduzeća. Ipak to nije smetalo brojnim investitorima da svoj kapital ulože u Srpcu, među kojima su “Klaonica PPS”, koja je dio “Perutnine Ptuj”, “ENSA BH” koja je dio “Save” iz Kranja, “FarStar OGIS Medical”, koji posluje u sklopu kompanije “FarStar Medical” iz Hamburga i “System Ecologica”, koja pripada američkoj korporaciji “Better Energy Solutions Today”.
Projekat “Glasa Srpske”
Glavni cilj projekta “Ekonomska ponuda opština RS domaćim i stranim investitorima”, koji je pokrenuo “Glas Srpske”, jeste promocija ekonomskih potencijala opština u RS. Uzimajući u obzir da gradovi i opštine u RS imaju neiskorišćene industrijske kapacitete i resurse u poljoprivredi, šumarstvu, rudnim bogatstvima, elektroenergetici, turizmu i drugim oblastima, cilj je da im kroz ovaj projekat pružimo priliku da potencijalnim investitorima prezentuju svoju ponudu.
Osim toga želimo i da zajednički ukažemo na prepreke sa kojima se investitori suočavaju prilikom dolaska u određenu lokalnu zajednicu u kojoj žele da investiraju, da bi one, uz podršku nadležnih institucija, bile uklonjene. Glas Srpske

 

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!