Capital.ba

Industrijske hale čekaju investitore

09.11.2012. / 10:22

BANJALUKA, Prirodni resursi i neiskorišćeni industrijski kapaciteti nalaze se u vrhu liste projekata sa kojima opštine Ugljevik i Lopare izlaze pred investitore.

Ugljevik
Najznačajniji prirodni potencijali opštine Ugljevik su zalihe lapora, krečnjaka i građevinskog kamena, za čiju eksploataciju su neophodni investitori.
Na području Ugljevika nalazi se više neiskorišćenih privrednih kapaciteta, među kojima su objekti bivše fabrike obuće “Seven” koja je u stečaju.
– Tu su i industrijska zona, kao i niz bronjnfield lokacija koje su i dalje neiskorišćene – istakli su u ovoj opštini.
Naglasili su da već imaju spremne projekte koje bi mogli da ponude potencijalnim investitorima, a među njima je proizvodnja portland i kalcijum sulfinaminatnog cementa, za koji je već izrađena studija izvodljivosti.
– Opština Ugljevik ima tim za izradu i implementaciju projekata koji je osposobljen za pisanje projekata – navode u u ovoj opštini.
Dio investicione ponude Ugljevika čine i kapaciteti za preradu voće, ali i projekti u oblasti stočarstva. Zahvaljujući bogatom kulturnom nasljeđu, velikom broju vjerskih objekata, te jezerima i pećinama, ova opština ima preduslove i za razvoj turizma.
Kako bi olakšala poslovanje privrednicima, opština Ugljevik je obezbijedila podsticaje u vidu subvencije kamate na kredite za privredu i poljoprivredu i povrat deset odsto iznosa kapitalnih ulaganja.
– Poljoprivredne kredite subvencionišemo sa četiri odsto kamate. Odobravamo podsticaje za razvoj voćarstva, koji iznosi tri marke po novozasađenoj sadnici, uzgoj ribe, za preradu voća i povrća, podizanje sušara i hladnjača, dok za razvoj stočarstva dajemo subvencije od 20 do 100 maraka u zavisnosti od broja životinja. Pored toga, obezbijeđeni su i podsticaji za zapošljavanje. Poslodavci dobijaju 2.000 KM po novozaposlenom radniku – istakli su u opštini Ugljevik i dodali da dozvole za rad izdaju u roku od dva dana.
Najznačajnija investicija na području Ugljevika je izgradnja Termoelektrane “Ugljevik 3”, iza koje stoji kompanija “Komsar enerdži”.
Lopare
Najznačajniji prirodni resursi kojima raspolaže opština Lopare su poljoprivredno zemljište i šume, dok u manjem obimu raspolaže zalihama kamene soli i rude uglja.
U opštini Lopare ističu da je najveći broj prijeratnih industrijskih kapaciteta prestao sa radom, dok mali broj tih preduzeća i dalje posluje, ali sa veoma malim procentom iskorišćenosti kapaciteta.
– Osnovni razlozi za ovakvu situaciju na području opštine su loše upravljačke strukture u preduzećima, gubitak tržišta, zastarjela tehnologija i neefikasan proces privatizacije – kazali su u opštini.
Među neiskorišćenim privrednim kapacitetima koji bi uz ulaganja mogli da stanu na noge su pogoni nekadašnje Fabrike deterdženata “Dita” i “Farmanove”, čiji vlasnik traži strateškog partnera.
– Tu su i Fabrika radijatora “Termal”, u kojoj nije završen stečajni postupak i Fabrika opekarskih proizvoda, koja je radila do prošle godine, te prostor poljoprivrednih zadruga “Dojčin Lukić” i “Rato Perić” – kazali su u opštini Lopare.
U toku su pripreme za pokretanje proizvodnje u oblasti drvne industrije u prostoru nekadašnje firme “Mačkovac komerc”, a opština priprema i nekoliko projekata sa kojima će izaći pred investitore, kao što su prerada vune, podizanje zasada i prerada voća.
Među pogodnostima koje nude investitorima u opštini Lopare ističu registraciju preduzetničkih radnji u toku jednog dana, smanjene opštinske administrativne takse i oslobađanje plaćanja dijela komunalnih taksi za proizvodna preduzeća.
– Sa svakim zainteresovanim investitorom razgovaramo o mogućoj pomoći, prije svega u vezi sa uređenjem infrastrukture, priključenjem na elektromrežu i dobijanjem dozvola – kazali su u ovoj opštini i dodali da mjesečne obaveze preduzetnika u prosjeku iznose oko 400 KM.
Kada su u pitanju prepreke koje bi trebalo otkloniti kako bi se olakšao rad investitorima u ovoj opštini navode da je neophodna izmjena propisa za izdavanje dozvola i saglasnosti izvan sjedišta opštine, na koje se čeka veoma dugo.
– Potrebno je poboljšati i infrastrukturu i izraditi poslovne zone za investiranje – naglasili su u opštini Lopare.
Najznačajniji investitori koji već rade u ovoj lokalnoj zajednici su preduzeće “Lignum”, čiji su vlasnici iz Švedske i Danske, te “Kristin Mod”, čiji je vlasnik državljanin Francuske i Srbije.
Projekat “Glasa Srpske”
Glavni cilj projekta “Ekonomska ponuda opština RS domaćim i stranim investitorima”, koji je pokrenuo “Glas Srpske”, jeste promocija ekonomskih potencijala opština u RS. Uzimajući u obzir da gradovi i opštine u RS imaju neiskorišćene industrijske kapacitete i resurse u poljoprivredi, šumarstvu, rudnim bogatstvima, elektroenergetici, turizmu i drugim oblastima, cilj je da im kroz ovaj projekat pružimo priliku da potencijalnim investitorima prezentuju svoju ponudu.
Osim toga, želimo i da zajednički ukažemo na prepreke sa kojima se investitori suočavaju prilikom dolaska u određenu lokalnu zajednicu u kojoj žele da investiraju, da bi one, uz podršku nadležnih institucija, bile uklonjene. Glas Srpske

 

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!