Capital.ba

Igor i Gorica Dodik osnovali firmu “Global Liberty”

23.07.2015. / 15:14

– Djeca predsjednika Dodika osnovala firmu za trgovinu na veliko građevinskim materijalom i spoljnotrgovinski promet
– “Fruit Eco” prošlu godinu završio sa dobiti od 128 hiljada KM

Rjesenje o registracijiBANJALUKA, Djeca predsjednika Republike Srpske Igor i Gorica Dodik osnovali su zajedničku firmu „Global Liberty“ d.o.o. Laktaši za trgovinu na veliko drvetom, građevinskim materijalom, sanitarnomo opremom, te za uvoz i izvoz, ekskluzivno otkriva poslovni portal CAPITAL.ba.

Firma je osnovana 17. jula prošle godine, mjesec dana nakon osnivanja Fonda solidarnosti Republike Srpske.

Iz osnivačkih dokumenata koji su u posjedu portala CAPITAL, vidljivo je da su odlučili da za direktora firme postave Goričinog supruga Pavla Ćorovića, koji je prije toga bio portparol košarkaškog kluba Igokea iz Aleksandrovca, a potom i zaposlenik na istoimenom radiju.

„Global Liberty“ registrovana je na adresi Gradiška cesta 57 Aleksandrovac, a osnivački kapital je 2.000 KM.

 

Od šumarstva do programiranja

Pored pretežne djelatnosti: trgovine građevinskim materijalom, sanitarijama, te Djelatnosti 1spoljotrgovinski promet „Global Liberty“ je registrovan i za više od stotinu drugih djelatnosti.

Od gajenja povrća, sječe drveta, pomoćne usluge u šumarstvu, drvopreradu, štampanje novina, snabdijevanje vodom, reciklažu otpada, trgovinu i popravku automobila, trgovinu svim vrstama proizvoda, taksi prevoz, skladištenje robe, do transporta.

„Global Liberty“ se može baviti i izdavanjem računarskih igara,izdavanjem softvera, računarskim programiranjem, internetskim portalima, a može imati i agenciju za nekretnine, kao i lizingom, odnosima sa javnošću, arhitektonskom djelatnošću, uslugama oglašavanja, ispitivanjem tržišta, čišćenjem zgrada, držati sportske objekte, fitnes centre, pakovanjem, fotokopiranjem i pripremom dokumenata, te otvarati zabavne i tematske parkove.

 

„Fruit eco“ u 2014. zaradio 128 hiljada KM

Pored novoosnovane firme, Igor je suvlasnik firme „Fruit eco“ koja je poznata po tome što joj je za samo jedan dan IRB odobrila kredit od tri miliona KM, dok je premijer RS bio Milorad Dodik, koji je po zakonu istovremeno i predsjednik velikog kreditnog odbora IRB-a.

„Fruit eco“ prema finansijskim podacima koje su u posjedu CAPITAL-a, je prošlu godinu završio sa 128.471 KM dobiti prije oporezivanja, što je znatno bolji poslovni rezultat nego 2013.godine kada su imali gubitak od 163.408 KM.

Fruit ecoDobit je za godinu dana znatno porasla iako je prihod firme pao sa 1.019.471 KM u 2013. na 771 hiljada KM u 2014. godini.

Prva godina 2010. godina bila je najteža. Prihod je bio 1,6 miliona, a gubitak 263 hiljadu KM. U 2011. situacija se popravila i pored pada prihoda za oko 400 hiljada KM, minus je smanjen na 121 hiljadu KM.

Preokret je nastupio 2012. godine, kada je prvi put ostvarena sveobuhvatna dobit od 165 hiljada KM.

U 2013. godine ponovo je zabilježen gubitak od 163 hiljada KM, ali već 2014. godine dobit je bila blizu 130 hiljada KM.

Prema našim podacima „Fruit eco“ su od 07. jula ove godine blokirana oba računa u bankama.

Od osnivanja 2010. godine „Fruit eco“, čiji je direktor Mirko Dobrić, nije smanjivao ni povećavao broj od 12 zaposlenih radnika.

Gorica Dodik je bila šefica kabineta Željke Cvijanović dok je vodila ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju u Vladi RS.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je nedavno u Narodnoj skupštini da se njegov sin Igor nakon školovanja u inostranstvu, vratio i da je „više od godinu dana nezaposlen“.

 

CAPITAL: SinišaVukelić

Djelatnosti 1 Djelatnosti 2 Djelatnosti 4 izvod iz Notarskog ugovora Ugovor o osnivanju notar Odluka o imenovanju direktora

 

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!