ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Hrvatska: Prvo smanjenje javnog duga na godišnjem nivou od 1999.

Objavljeno u FINANSIJE

hrvatska privredna komoraZAGREB,  Na kraju prvoga kvartala ove godine javni dug Hrvatske iznosio je 288,3 milijarde kuna, ili 4,7 milijardi manje nego na kraju istog perioda prošle godine, što predstavlja prvi pad javnog duga na godišnjem nivou od 1999., poručuju analitičari Hrvatske privredne komore (Hrvatske gospodarske komore – HGK).

 

Prema nedavno objavljenim podacima Hrvatske narodne banke (HNB), na kraju marta javni dug iznosio je 288,3 milijarde kuna, dok je na kraju istog mjeseca prošle godine bio 293,09 milijardi kuna.

U odnosu na mart prošle godine zabilježeno je smanjenje nivoa javnoga duga za 4,7 milijardi kuna ili za 1,6 odsto, što je prvi međugodišnji pad javnoga duga otkad se podaci vode po usporedivoj metodologiji – od kraja 1999. godine”, navodi se u analizi HGK, objavljenoj danas.

Iz Komore ističu da se to zahvaljuje nastavku pozitivnijih budžetskih kretanja.

“Naime, u prvom je kvartalu ove godine na razini konsolidirane središnje države zabilježen budžetski manjak u iznosu od 2,6 milijardi kuna, što je više nego upola manje nego u istom periodu prošle godine, čime su smanjene i potrebe za finansiranjem”, navodi se u analizi.

Povoljnija budžetska kretanja, a time i kretanja javnog duga, dijelom su rezultat, poručuju analitičari HGK-a, i činjenice da je u prvom kvartalu ove godine bilo na snazi privremeno finansiranje s ograničenom mogućnošću stvaranja novih obveza.

“Ipak, smanjenje udjela javnog duga u BDP-u s 86,7 odsto na kraju prošle godine na 85,8 odsto na kraju prvoga kvartala ove godine pokazuje da bi se, uz dodatne napore povezane s aktivacijom odnosno prodajom dijela državne imovine, do kraja godine moglo stabilizirati kretanje duga opšte države”, poručuju iz HGK.

U odnosu na februar, u martu je iznos javnoga duga smanjen za 1,3 milijarde kuna, i to pored izdavanja državne obveznice na domaćem tržištu u iznosu od četiri milijarde kuna s rokom od deset godina uz prinos od 3,99 odsto.

“Navedena je obveznica uticala na povećanje unutarašnjeg duga opšte države za 2,6 milijardi kuna, ali je istovremeno tokom marta nivo inostranog duga smanjen znatno više, za 3,9 milijardi kuna“, objašnjavaju analitičari HGK.

Tokom prvoga kvartala ove godine nivoa javnoga duga smanjena je za 1,3 milijarde kuna, pri čemu je nivo unutrašweg duga povećana za 3,7 milijardi kuna, dok je istovremeno inostrani dug smanjen za pet milijardi kuna.

“Pri smanjenom inostranom finansiranju, Hrvatska se u prva tri mjeseca ove godine orijentisala na domaće tržište na kojem se najviše zaduživala izdavanjem obveznica (dug povećan za 5,4 milijarde kuna), a snažno su korišteni i kratkoročni oblici zaduživanja (uglavnom trezorski zapisi) putem kojih je nivo kratkoročnoga duga povećana za 0,8 milijardi kuna“, navodi se u analizi.

Iz HGK podsjećaju da je zbog nestabilne političke situacije i  nepovoljnih kamatnih stopa koje su tražili investitori, Hrvatska prolongirala izdavanje inostrane obveznice planirano za sredinu ove godine.

To zasad neće proizvesti znatnije posljedice, s obzirom na činjenicu da se potrebna sredstva mogu pribaviti na domaćem tržištu kapitala”, smatraju analitičari HGK.      Hrvatska privredna komora

Ključne riječi:  , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+