ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

H.I.G.A.T. na monopolskoj saradnji sa banjalučkom „Toplanom“ zaradio 15 miliona KM

Objavljeno u EKSKLUZIVNO, PRIVREDA

– Za 11 godina H.I.G.A.T. isporučio 138.000 tona mazuta vrijednog 170 miliona KM
– Firma Milorada Mihajlovića i „Toplana“ naknadno ugovorom izmijenile prvobitno dogovorene uslove nabavke
– Gavranović tražio detaljne informacije o poslovnom odnosu dva preduzeća, ali ništa nije preduzeo
– Gradu Banjaluci u nekoliko navrata prijetio prekid grijanja

BANJALUKA, Preduzeće H.I.G.A.T. iz Austrije Milorada Mihajlovića u proteklih 11 godina prodalo je banjalučkoj „Toplani“ mazuta u vrijednosti od čak 170 miliona miliona KM i pri tome, kršeći osnovni sporazum o isporuci, zaradilo minimalno 15 miliona KM, otkriva poslovni portal CAPITAL.ba.

Резултат слика за toplana banjaluka

U detaljnoj Informaciji o poslovnom odnosu sa preduzećem H.I.G.A.T., koju je 2015. na zahtjev tadašnjeg gradonačelnika Banjaluke Slobodana Gavranovića  pripremila „Toplana“, a koja je u posjedu CAPITAL-a, navedeno je da dobavljač nije poštovao obaveze koje je sporazumom preuzeo, zbog čega je „Toplana“ u više navrata mogla da ostane bez mazuta, a građani bez grijanja.

„H.I.G.A.T. je od 2006. godine do avgusta 2017. „Toplani“ isporučio oko 138.000 tona mazuta, ukupne vrijednosti oko 170 miliona KM. Njegova premija po toni je 215 KM. To je dodatak na njegovu nabavnu cijenu iz kojeg pokriva trošak transporta i druge sitne troškove. Njegova čista zarada tokom ovog perioda iznosi najmanje 15 miliona KM“, kaže izvor CAPITAL-a.

Banjalučka „Toplana“ izabrala je na tenderu 2010. godine H.I.G.A.T. za dobavljača mazuta ocjenjujući njegovu ponudu kao najpovoljniju.

H.I.G.A.T. dao rok od 360 dana za plaćanje, pa tražio novac unaprijed

H.I.G.A.T. je u ponudi prihvatio uslov „Toplane“ da ima obezbijeđenih tri miliona KM za isporuku mazuta toku jedne grejne sezone. Rok plaćanja u svojoj ponudi naveo je do 360 dana.

Sa ovim dobavljačem „Toplana“ je 10. juna 2010. godine potpisala  Okvirni sporazum kojim je predviđeno da će H.I.G.A.T. u toku tri godine isporučiti Toplani 100.000 tona mazuta.

Pored sporazuma, sa tim preduzećem su potpisana i tri ugovora, a prvi je potpisan istog dana kad i sporazum. Prva dva ugovora zaključena su na količinu od po 26.000 tona mazuta, dok je u trećem predviđena preostala količina od 55.000 tona.

Problem i nastaje upravo sa trećim ugovorom, 2013. godine, kada se mijenja odredba da je dobavljač dužan da finansira nabavku u iznosu od tri miliona KM na rok do 360 dana, i u ugovoru se navodi da je dužan da finansira u iznosu do tri miliona KM u roku do 360 dana i to ukoliko je kupac likvidan.

„Iz gore navedenih činjenica se vidi da se H.I.G.A.T. obavezao svojom ponudom i okvirnim sporazumom te ugovorima 1. i 2. finansirati isporuku mazuta u iznosu od tri miliona KM. Te obaveze H.I.G.A.T. je oslobođen ugovorom broj 3., odnosno ona je ostala, ali za iznos do tri miliona KM uz uslov da se dokaže solventnost i likvidnost „Toplane“, što je tada, a i sada bilo nemoguće, s obzirom na stanje u ovom preduzeću“, navodi se u informaciji.

Dodaje se i da od 2013. godine H.I.G.A.T. nije htio isporučivati ni najmanju količinu mazuta bez unaprijed obezbijeđenog plaćanja (avansa ili bankarske garancije), što nije u skladu sa njegovom ponudom i Okvirnim sporazumom.

„Za nabavke u 2015. godini H.I.G.A.T. je tražio otvaranje posebnog „escrow“ računa na koji je „Toplana“ unaprijed uplaćivala novac samo za nabavku mazuta. Novac sa ovog računa je povlačio H.I.G.A.T., nakon što je prezentovao dokumentaciju o isporučenoj robi, a u isporuku se nije upuštao prije nego što se uvjerio da na računu ima dovoljno novca“ , ističe se u informaciji.

MUP izuzimao dokumentaciju u vezi sa spornim tenderom

U informaciji se navodi da se tenderom putem kojeg je H.I.G.A.T. izabran za dobavljača bavilo i Ministarstvo unutrašnjih poslova RS.

„Službena lica CJB Banjaluka su iz „Toplane“ izuzela određenu dokumentaciju 2010. godine. Inspektori CJB su u aprilu 2013. ponovo bili u „Toplani“ povodom istog tendera, a obavili su razgovor i sa direktorom „Toplane“ iz tog perioda“, navodi se u informaciji i dodaje da ovaj put nisu izuzimali doumentaciju.S obzirom na to da ni u pregovorima za grejnu sezonu 2013/2014. H.I.G.AT. nije odustajao od plaćanja unaprijed ili bankarske garancije, a da „Toplana“ to nije mogla da obezbijedi, dio potrebnog mazuta je nabavljen od „Optima Grupe“ na odgođeno plaćanje.

U „Toplani“ su naveli da je gradu prijetio prestanak grijanja, te da su zbog izuzetno malo vremena kojeg su imali na raspolaganju sproveli pregovarački postupak sa „Optimom“.

„Nastupila je ozbiljna opasnost od prekida grijanja. „Toplana“ se odlučila za „Optimu“, jer je ona bila jedini dobavljač koji nije tražio instrumente obezbjeđenja plaćanja i koji je prihvatio da se dug plati u roku od 360 dana“, ističe se u informaciji.

Određene količine mazuta od Optime su nabavljene i u januaru 2015. godine, a krajem istog mjeseca opet je bio ugrožen kontinuitet grijanja pa je dogovorena isporuka od Rafinerije nafte Brod.

U međeuvremenu su se ponovo vodili razgovori sa H.I.G.A.T.-om za sezonu 2015/2016., ali je, kako navode u „Toplani“, ta firma neočekivano odustala od aneksa ugovora broj 3, a već tada su zalihe bile na kritičnom nivou i prijetila je opasnost od prekida grijanja.

„Nastala je vanredna situacija. Zbog toga je po hitnom postupku 1. decembra 2015. donesena odluka o pokretanju postupka nabavke pregovaračkim postupkom bez objave obavještenja. Nadalo se da će H.I.G.A.T. promijeniti svoj stav, ali do toga ipak nije došlo, a zaliha je bilo još samo za četiri dana grijanja. S obzirom da pregovarački postupak u idealnim uslovima traje 25 dana, jedino razumno rješenje bilo je njegovo otkazivanje što je i učinjene“, navodi se u informaciji.

Zbog toga je, kako dodaju, donesena odluka da se posudi mazut te je potpisan ugovorm sa firmama „Ideal company“ i „Bom impeks“.

 Gavranović tražio detaljne informacije

Zbog problema u snabdijevanju mazutom bivši gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović tražio je u decembru 2015. godine od rukovodstva „Toplane“ da mu hitno dostavi informacije u vezi sa poslovnim odnosom sa H.I.G.A.T.-om.

Između ostalog, Gavranović je tražio sve podatke u vezi sa sprovođenjem tenderske procedure, informacije o ugovoru broj 3 kojim je, između ostalog, bila predviđena i isporuka 55.000 tona mazuta za jednu grejnu sezonu, odnosno duplo više nego što je bilo potrebno.

„Zbog čega se „Toplana“ obavezala na fiksnu isporuku od 55.000 tona, a nije mogla potrošiti više od 25.000 tona, s obzirom na to da je u prethodne dvije sezone potrošila ukupno 45.000 tona? Kako je došlo do promjene uslova plaćanja i da li u procesu zaključenja trećeg ugovora ima elemenata krivičnog djela“, samo su neka od pitanja na koje je odgovor tražio Gavranović.

Gavranović je za CAPITAL rekao da se ne sjeća detalja, ali da zna da je „Toplana“ radila na ovim pitanjima.

Tražili smo da vidimo kakav je status tog ugovora i dobili smo te informacije. Koliko se sjećam, revizija tih ugovora je urađena od strane Odbora za reviziju i Nadzornog odbora „Toplane“, rekao je Gavranović izbjegavajući da odgovori šta je konkretno uradio na osnovu dobijene informacije o poslovanju sa H.G.A.T.-om, odnosno da li je tražio odgovornost direktora „Toplane“ ili pozvao MUP da sprovede istragu.

Direktor „Toplane“ Mićo Milovanović rekao je da je na sastanku te da im  pošaljemo pitanja, dok je sadašnji gradonačelnik Igor Radojičić na telefonske pozive, odgovorio porukom da se nalazi u inostranstvu.

Sa predstavnikom H.I.G.A.T.-a Miloradom Mihajlovićem nismo uspjeli stupiti u kontakt jer se nije javljao na telefon.

CAPITAL: S. Vukelić, M. Čigoja

 

 

Ključne riječi:  , , , , , , , , ,

Komentari |


Komentari (5)

 • Lozač

  Ne znam o čemu više pisanje i dovoditi ovaj narod do ludila??
  Ili kriminalce nagraditi, aveć su nagra
  eni ili hapsiti.
  Dosta je više, ali neće niko da radi!!!!!!
  Ne smije!!

 • Bogoljub Maric

  To je glavni kriminalac. On se najvise okoristio. Mico Mihajlovic je odavno trebao zavrsiti u zatvoru. Uzimao 220 maraka po toni? To je nevjerovatno. I uporno se s njim sklapao ugovor.

 • Sale Bl

  Ovaj Mihajlovic je takav gad od covjeka da se to ne moze opisati. Da moze sve bi pare zgrnuo sebi, niko drugi ga ne zanima. Nema covjeka u gradu da je za njega rekao bar jednu dobru rijec.

 • PREDRAG

  Psi laju karavani prolaze ….

 • Dragoljub Radojkovic

  Neznam da li sadasnji gradomac.opametio i sve ove lopove uspio da skloni sto dalje od toplane ako zeli da ogrije gradanje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+