Capital.ba

Vlasnik H.I.G.A.T.-a optužio Slobodana Gavranovića za ucjenu

18.08.2017. / 11:30

BANJALUKA – Vlasnik firme H.I.G.A.T.-a iz Austrije Milorad Mihajlović optužio je bivšeg gradonačelnika Banjaluke Slobodana Gavranovića da ga je ucjenjivao te da je on i naredio direktoru „Toplane“ da sačini informaciju o poslovanju sa H.I.G.A.T.-om koja je, kako tvrdi, puna neistina.

CAPITAL je juče objavio detalje iz Informacije o poslovnom odnosu sa preduzećem H.I.G.A.T., koju je 2015. na zahtjev tadašnjeg gradonačelnika Banjaluke Slobodana Gavranovića  pripremila „Toplana“, a u kojoj je navedeno da dobavljač nije poštovao obaveze koje je sporazumom preuzeo, zbog čega je „Toplana“ u više navrata mogla da ostane bez mazuta, a građani bez grijanja.

Ove navode, Mihajlović odbacuje i tvrdi da je informacija nastala zbog pritiska bivšeg gradonačelnika.

„Taj papir je nastao zbog lopovluka i kriminala gospodina Slobodana Gavranovića koji je natjerao direktora „Toplane“ da napiše to tako da bi opravdao navodno svoje poslovanje sa „Optimom“ i navodnu pozajmicu od ’Ideal Petrola’“, tvrdi Mihajlović.

Kazao je da je ugovor sa „Toplanom“ trenutno u fazi „usporenog i preskakanog izvršenja“.

„Taj ugovor je davno trebalo da bude u potpunosti izvršen, ali nije zato što su oni u međuvremenu uzeli više od 50.000 tona mazuta nezakonito. Ja bih podnio tužbu kada bi prekinuli izvršenje ugovora na rok duži od dvije godine, ali oni nastave da rade kada ja najavim da ću ih tužiti. Skoro konstantno je postojao pritisak i ucjena radi iznude od strane Gavranovića i njegove ekipe sve do „Toplane“ i direktora“, tvrdi Mihajlović.

On kaže da će H.I.G.A.T. dati i danas mazut na odgođeno plaćanje do 360 dana, ali uz obezbjeđenje plaćanja ili bankarsku garanciju. Tvrdi da nikada nije tražio avansno plaćanje.

„To nikad nisam tražio, ali direktor je to vjerovatno morao napisati, jer bi dobio otkaz. Dok je „Toplana“ bila solventna i likvidna, dok je bila u vlasništvu Vlade, nije bilo problema. Kad je prešla u vlasništvo grada, grad nije htio da izda garanciju, „Toplana“ je otišla u gubitak, na direktorsku poziciju je došao Mićo Milovanović koji je totalno upropastio i ko će takvoj firmi isporučiti robu napamet. To je zakonom zabranjeno. Dakle, ništa nije mijenjano, promijenjene su okolnosti kod „Toplane“. Ne mogu se uslovi jednostrano mijenjati“, kaže on.

On tvrdi da su međunarodni vještaci kontrolisali ugovore te da su svi nalazi bili u njegovu korist.

Kazao je da je „Toplana“ posljednju količinu mazuta od H.I.G.A.T.-a uzela prije dvadesetak dana.

Nije želio da govori o tome kolika je dobit H.I.G.A.T.-a u protelih 11 godina saradnje sa „Toplanom“.

„Mogao je H.I.G.A.T zaraditi i više od 100 miliona, šta to ima veze. Zavisi kad ste kupili robu, moguće je da je H.I.G.A.T i izgubio 20 miliona KM za te godine. Koliko je firma zaradila ne mogu vam napamet reći. Osim toga „Toplana“ je skuplje plaćala robu ostalim dobavljačima nego nama“, kazao je Mihajlović.

Komentar Slobodana Gavranovića na ove optužbe nismo uspjeli dobiti jer se nije javljao na brojne telefonske pozive.

CAPITAL je juče objavio da je H.I.G.A.T. u proteklih 11 godina prodalo banjalučkoj „Toplani“ mazuta u vrijednosti od čak 170 miliona miliona KM i pri tome, kršeći osnovni sporazum o isporuci, zaradilo minimalno 15 miliona KM.

U Informaciji o poslovnom odnosu sa preduzećem H.I.G.A.T. rukovodstvo „Toplane“ je navelo da H.I.G.A.T. nije poštovao sporazum koji je sa njima potpisao, te da je umjesto na odgođeno plaćanje do 360 dana, kako je sporazumom predviđeno, tražio avansno plaćanje za mazut.

CAPITAL: M. Čigoja

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Vlasnik H.I.G.A.T.-a optužio Slobodana Gavranovića za ucjenu

  1. Betoven

   HIGAT, Mićo Mihajlović, je upropastio Toplanu svojim preskupim mazutom. Tu ima posla za tužilaštvo. Potrebno je uraditi temeljitu istragu u vezi sa njegovim ugovorima sa Toplanom. Normalno da je Gavranoivć tražio informaciju, jer je vidio šta se dešava. Pitanje zašto nije preduzeo ništa?