Capital.ba

Fokus novih ministarstava na privredi

04.12.2018. / 8:30

BANJALUKA – Broj ministarstava u budućoj Vladi Republike Srpske ostaje isti, s tim da se reorganizacijom formiraju četiri nova resora čiji će fokus biti na privredi, novim tehnologijama i informatizaciji društva, što je bio zahtjev i poslovne zajednice.

Prva posebna sjednica novog saziva Narodne skupštine Republike Srpske biće održana sutra, a pred poslanicima je i Prijedlog zakona o republičkoj upravi, po hitnom postupku.

Ovaj zakon predviđa razdvajanje postojećeg Ministarstva industrije, energetike i rudarstva i uspostavljanje dva nova ministarstva. Jedno od njih je ministarstvo privrede i preduzetništva, a drugo je ministarstvo energetike i rudarstva.

Predviđeno je da ministarstvo privrede i preduzetništva obavlja poslove koji se odnose, između ostalog, na industriju građevinskih materijala, metaloprerađivačku djelatnost, mašinogradnju, proizvodnju saobraćajnih sredstava, brodogradnju, proizvodnju električnih mašina i aparata, namjensku proizvodnju, proizvodnju proizvoda od gume i plastike, industrijsku preradu i proizvodnju finalnih proizvoda od drveta…

Propisano je i da ovo ministarstvo bude nadležno za proizvodnju i preradu papira, preradu kaučuka, grafičku djelatnost, proizvodnju tekstilnih prediva i tkanina i gotovih tekstilnih proizvoda, proizvodnju kože, krzna i kožne obuće i galanterije…

Treba i da podstiče ulaganja zainteresovanih lica u domaća privredna društva u oblasti industrije, te da učestvuje u izradi i donošenju strategija i zakona koji imaju za cilj podsticanje razvoja i promociju malih i srednjih preduzeća i preduzetništva, da uredi zanatsko-preduzetničku djelatnost, te podrži Savjet za razvoj MSP i preduzetništva RS i izgradnju poslovnih zona, slobodnih zona, inkubatora, tehnoloških parkova, inovacionih centara, klastera…

„Ministarstvo privrede i preduzetništva obavlja poslove koji se odnose na vođenje baze podataka o stranim ulagačima u Republiku i registar podsticaja u privredi“, navedeno je u Prijedlogu zakona.

Što se tiče ministarstva energetike i rudarstva, u Prijedlogu zakona se navodi da će ono da vrši poslove koji se odnose na crnu metalurgiju, obojene metale, nemetale, hemijske proizvode, elektroenergetiku, električnu energiju, dodjelu koncesija za istraživanje, gradnju i eksploataciju energetskih objekata…

Predviđeno je da se bavi, između ostalog, i promocijom i vođenjem energetske efikasnosti, obnovljivim izvorima energije, proizvodnjom i preradom nafte i naftnih derivata, prirodnim gasom, bio-gorivima, podzemnim vodama, geotermalnim resursima, nadzorom nad radom javnih preduzeća i ostalih privrednih društava iz oblasti energetike i rudarstva…

Portparol Privredne komore Republike Srpske Vladimir Blagojević rekao je ranije da je formiranje novog ministarstva koje bi bilo zaduženo samo za privredu jedan od zahtjeva Privredne komore.

“Mi kao poslovna zajednica i ranijih godina smo tražili to ministarstvo. Nama je cilj da se na ovaj način dodatno podrži privreda, da se fokus i interesovanje Vlade okrene ka privredi”, istakao je Blagojević.

Stupanjem na snagu ovog zakona, pored  Ministarstva industrije, energetike i rudarstva prestaju da rade i Ministarstvo nauke i tehnologije čije poslove preuzima novo ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo, kao i Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju čije će poslove da preuzme novo ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju, a dio i ministarstvo privrede i preduzetništva.

Ukida se i Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica čije poslove preuzima Republički sekretarijat za raseljena lica i migracije.

U Vladi su rekli da se Zakon mijenja “radi funkcionalnije organizacije Vlade, prilagođene savremenim kretanjima, sa fokusom na privredu, nove tehnologije, informatizaciju društva, unapređenje konkuretnosti privrede, ali radi prilagođavanju mladim kadrovima sa primjenjivim i savremenim znanjima”.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!